Verbind je met ons

Kazachstan

Stemmen begint bij parlementaire en lokale verkiezingen, een belangrijke stap in de opbouw van een rechtvaardig Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

In Kazachstan vinden vandaag wetgevende verkiezingen plaats om leden te kiezen van de Mazhilis, het lagerhuis van het parlement, en de maslikhats, lokale vertegenwoordigende organen.

Na de grondwetswijzigingen van vorig jaar zijn er aanzienlijke wijzigingen aangebracht in het kiesstelsel in vergelijking met eerdere verkiezingen. Voor het eerst sinds 2004 wordt een proportioneel meerderheidsmodel gebruikt, waarbij 30 procent van de Mazhilis-leden wordt gekozen in districten met één lid. De drempel voor politieke partijen om zetels in het parlement te verwerven is verlaagd van zeven naar vijf procent. Andere veranderingen zijn onder meer een "tegen iedereen"-optie op de stembiljetten en een quotum van 30 procent voor vrouwen, jongeren en personen met speciale behoeften op partijlijsten, zowel voorafgaand aan de verkiezingen als bij de verdeling van mandaten.

Zeven politieke partijen doen mee aan de verkiezingen, waaronder twee nieuwe partijen die kunnen deelnemen dankzij vereenvoudigde registratieregels voor partijen. In totaal strijden 281 kandidaten van zeven partijlijsten om zetels in de Mazhilis, naast 435 kandidaten in kiesdistricten met één mandaat, waaronder 359 zelfbenoemde kandidaten.

In een reactie op de verkiezingen zei Mukhtar Tileuberdi, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan: “Dit zijn de meest competitieve parlementsverkiezingen in de moderne geschiedenis van Kazachstan en het is een belangrijke stap in de opbouw van een rechtvaardig en eerlijk Kazachstan. Het is een demonstratie van hoe ver ons land is gekomen op zijn weg naar een grotere participatieve democratie. Het gemengde meerderheids-proportionele model heeft ervoor gezorgd dat het hele spectrum aan opvattingen en meningen van kiezers is bestreken.”

Gezien de substantiële politieke hervormingen die onlangs in het land zijn doorgevoerd, voegde Tileuberdi eraan toe: “Er is de afgelopen jaren in Kazachstan veel werk verzet op het gebied van alomvattende politieke modernisering. Deze verkiezing voltooit de overgang van een superpresidentieel systeem naar het normatieve presidentiële systeem volgens een model, naar voren gebracht door president Kassym-Jomart Tokayev, van 'een sterke president, een invloedrijk parlement en een verantwoordelijke regering'.”

10,223 stembureaus in binnen- en buitenland, waar 77 stembureaus in 62 landen beschikbaar zijn gesteld voor Kazachstaanse burgers in het buitenland. Meer dan 12 miljoen mensen komen in aanmerking om te stemmen.

Om volledige transparantie en eerlijkheid te garanderen, worden de verkiezingen gecontroleerd door de Centrale Verkiezingscommissie (CEC) en 793 waarnemers van 12 internationale organisaties en 41 landen, waaronder de missie van het OVSE-Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR). CEC-voorzitter Nurlan Abdirov benadrukte op 15 maart dat de CEC alle maatregelen zal nemen om de verkiezingen strikt in overeenstemming met de huidige wetgeving te laten verlopen en openheid, transparantie en democratische stemprocedures zal waarborgen. 

advertentie

Het stemmen vindt plaats van 07:00 tot 20:00 lokale tijd. De voorlopige resultaten van de verkiezingen worden op 20 maart verwacht. De definitieve resultaten worden tegen 29 maart opgeteld en bekendgemaakt.

President Tokayev stelde voor het eerst voor om verkiezingen voor de Mazhilis en maslikhats te houden in zijn toespraak tot de natie op 1 september 2022. Hij ontbond de parlementskamer en beëindigde de bevoegdheden van de maslikhats op 19 januari, toen hij de datum van de stemming aankondigde. Deze wetgevende verkiezingen vormen de laatste fase in de politieke vernieuwingscyclus die in maart 2022 door president Tokayev werd geïnitieerd na de tragische gebeurtenissen in januari 2022, die begonnen met een grondwettelijk referendum op 5 juni 2022, voortgezet met de presidentsverkiezingen op 20 november vorig jaar en een senaatsverkiezing op 14 januari van dit jaar.

De vorige parlementsverkiezingen in Kazachstan vonden plaats in januari 2021. Vijf partijen namen deel aan die verkiezingen, waarbij drie partijen zetels behaalden in de Mazhilis: de regerende Amanat-partij (voorheen Nur Otan), Aq Jol en de Volkspartij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending