Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachse regeringspartij wint 54% van de stemmen bij vervroegde verkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

De regerende Amanat-partij van Kazachstan kreeg 53.9% van de stemmen in een snelle parlementaire stemming, zo bleek uit officiële gegevens op maandag (20 maart). Dit gaf president Kassym Jomart Tokayev een mandaat om het olierijke land te hervormen in overeenstemming met zijn doelstellingen op het gebied van sociale rechtvaardigheid.

Hoewel er geen oppositiepartijen vertegenwoordigd waren bij de verkiezingen van zondag, was de westerse kritiek minder ernstig dan normaal, aangezien Europa en Amerika proberen de betrekkingen met de buurlanden van Rusland te versterken, die sinds de invasie van Moskou aan het wankelen zijn gebracht.

OVSE-waarnemers verklaarden dat de hervormingen die vóór de stemming werden doorgevoerd, ingingen op enkele van de eerdere aanbevelingen van de OVSE en "meer keuze voor de kiezers" boden, maar dat verdere wijzigingen nodig waren.

Geen enkele oppositiepartij kon zich vóór de verkiezingen registreren, ondanks een formele versoepeling van de registratievereisten, zoals het vereiste aantal en de herkomst van de handtekeningen.

Minstens één oppositiegroep beweerde dat de regering haar registratie opzettelijk had geweigerd.

Kazachse functionarissen zeiden dat de OVSE zowel positieve als zorgwekkende veranderingen opmerkte. Dit was een aanmoediging voor hen om te streven naar meer democratie.

"Dergelijke opmerkingen zijn ook belangrijk gezien de geopolitieke achtergrond van deze verkiezingen en de ongekende spanningen die de regio en de wereld sinds vorig jaar ervaren", verklaarde de ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om in het openbaar te spreken.

De verkiezing van de lagere kamer voltooit de opschudding in de politieke elite van Centraal-Azië. Het begon allemaal toen Tokayevs ex-patriot en voorganger Nursultan Nagayev begin 2021 gedwongen werd af te treden te midden van gewelddadige onrust.

advertentie

Tokayev (69) heeft sindsdien beloofd te zorgen voor een eerlijkere verdeling van de rijkdom in zijn grote, maar dunbevolkte land dat rijk is aan mineralen en koolwaterstoffen.

Rusland, een belangrijke politieke speler in de Centraal-Aziatische regio en de grootste handelspartner van Kazachstan, verwelkomde de verkiezingsuitslag van Tokayev als een bevestiging van zijn economische en politieke hervormingen.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei: "We herbevestigen in principe onze inzet voor de verdere versterking van de veelzijdige Russisch-Kazachse samenwerking via het parlementaire systeem."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending