Verbind je met ons

Gezondheid

Na "QATARGATE" bij het Parlement, "TOBACCOGATE" bij de Commissie?

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Staat de Europese Commissie onder de invloed van de Tabakslobby?

De Europese Unie heeft zichzelf het doel gesteld van een ‘tabaksvrije generatie’ vanaf 2023. Dit ambitieuze doel vereist de goedkeuring van nieuwe en snelle tabakscontrolemaatregelen. De herziening van de richtlijnen met betrekking tot tabak, die de Commissie sinds 2020 plant, heeft nog niet plaatsgevonden.

Deze passiviteit is geen goed teken, aldus de leden van het Europees Parlement die het Witboek van de Werkgroep Tabak van het Europees Parlement hebben ondertekend. De Commissie moet dringend de beloften inzake transparantie en onafhankelijkheid respecteren die zijn vastgelegd in het WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging, een internationaal verdrag dat in 2003 werd gesloten, in 2005 in werking trad en op 30 juni 2005 door de EU werd geratificeerd.

Het Europees Parlement wacht al een aantal jaren op de planning van de Commissie voor de herzieningen van de twee Europese richtlijnen met betrekking tot tabak, de richtlijn uit 2011 over de belastingheffing op tabaksproducten, en de zogenaamde Tabaksproductenrichtlijn (TPD), uit 2014. Onze wetgeving moet inderdaad rekening houden met de opkomst van ‘nieuwe tabaksproducten’ zoals elektronische sigaretten, trekjes, verhitte tabak of nicotinezakjes, maar ook met de explosie van parallelhandel, grotendeels georganiseerd door tabaksfabrikanten, en met de kennis over het milieu. schade veroorzaakt door de tabaksteelt, de vervaardiging van nieuwe tabaksproducten en de consumptie ervan.

Om het noodzakelijke debat op gang te brengen en de essentiële maatregelen te definiëren die moeten worden genomen, kwam een ​​groep Europese afgevaardigden onder leiding van Michèle Rivasi (Groenen/EFA), Anne-Sophie Pelletier (Links) en Pierre Larrouturou (S&D) tussen 2021 en 2023 bijeen. , met deelname van volksgezondheidsverenigingen Smoke-Free Partnership (SFP), Alliance Against Tobacco (ACT), de Tobacco Control Research Group (TCRG) van de Universiteit van Bath, Corporate Europe Observatory (CEO) en onafhankelijke deskundigen.

In het bijzonder werden de thema's van de parallelle tabakshandel, het traceerbaarheidsschandaal "Dentsu Tracking/Jan Hoffmann", de lobby van sigarettenfabrikanten en hun dochterondernemingen en de milieuschade van tabak bestudeerd.

De synthese van deze rondetafelgesprekken nam de vorm aan van een Witboek dat op 11 april 2024 zal worden gepresenteerd. De bevindingen ervan zijn onweerlegbaar: het Witboek laat zien hoe de Europese Commissie maar al te gemakkelijk haar deuren opent voor de tabakslobby en zichzelf laat zien bijzonder ontvankelijk te zijn voor de eisen van de industrie, ook al zijn deze in strijd met de volksgezondheid en de overheidsfinanciën van de 27 lidstaten, en met het goede bestuur van onze instellingen.

Het Witboek van de Werkgroep Tabak van het Europees Parlement zal in het Frans en Engels worden verspreid onder de 27 lidstaten, de Commissie, politieke fracties, huidige en toekomstige Europarlementariërs, NGO’s en de media, met de ambitie om de opkomst van een tabaksindustrie te bevorderen. Tabaksvrij Europa.

Aan de vooravond van de presentatie van het Witboek denken de leden van de Werkgroep Tabak van het Europees Parlement na over Michèle Rivasi, de ware ziel van deze collectieve inspanning, wiens vroegtijdige dood hen diep ontroerde. Dit Witboek is in de eerste plaats van haar; haar strijd tegen de industriële lobby’s en voor de transparantie en onafhankelijkheid van het overheidsbeleid moet gedeeld worden.

PRESENTATIE OP 11 APRIL 2024 VAN HET WITBOEK VAN DE WERKGROEP VAN HET EUROPEES PARLEMENT: STAAT DE COMMISSIE ONDER INVLOED VAN DE TABAKLOBBY?

Contactpersoon: EP-lid Anne-Sophie Pelletier: [e-mail beveiligd]

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending