Verbind je met ons

Conferenties

Overwinning op het gebied van de vrijheid van meningsuiting geclaimd nu de rechtbank het bevel om NatCon stop te zetten tegenhoudt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Belgische justitie kwam de conferentie Nationaal Conservatisme ('NatCon') in Brussel te hulp. De politie had de conferentie in Brussel geblokkeerd op bevel van een plaatselijke burgemeester die de volgens hem aanstootgevende rechtse standpunten van enkele sprekers aanhaalde. Zijn bevel werd vernietigd nadat de noodzaak om de vrijheid van meningsuiting en vergadering te beschermen werd ingeroepen tijdens een noodhoorzitting laat op de avond door de hoogste administratieve rechtbank van België, de Raad van State., schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De juridische uitdaging werd ingediend door de organisatoren van de conferentie, met steun van Alliance Defending Freedom (ADF) International, een op geloof gebaseerde juridische belangenorganisatie. Ze reageerden met het stopzetten van de conferentie op de ochtend dat deze werd geopend, waarbij de politie de locatie omsingelde en de toegang aan sprekers, gasten en cateraars ontzegde.

ADF claimde een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting nadat de rechtbank oordeelde dat “artikel 26 van de Grondwet [van België] iedereen het recht geeft om vreedzaam te vergaderen” en hoewel de burgemeester de bevoegdheid had om politieverordeningen uit te vaardigen in geval van “ernstige verstoring van het publiek” vrede of andere onvoorziene gebeurtenissen”, in dit geval was er geen voldoende dreiging met geweld om dit te rechtvaardigen.

De rechtbank redeneerde dat “het niet mogelijk lijkt om uit het bestreden besluit af te leiden dat aan het congres zelf een vredesverstorend effect wordt toegeschreven”. Integendeel, zoals in het besluit wordt opgemerkt, “lijkt de bedreiging voor de openbare orde puur voort te komen uit de reacties die de organisatie ervan zou kunnen uitlokken bij tegenstanders”.

Paul Coleman, uitvoerend directeur van ADF International, is een mensenrechtenadvocaat die op de conferentie sprak. Hij zei dat “door de Nationale Conservatisme Conferentie door te laten gaan, het Administratieve Hof de kant van de fundamentele mensenrechten heeft gekozen. Hoewel het gezond verstand en de rechtvaardigheid de overhand hebben gehad, is wat er gisteren is gebeurd een donkere stempel op de Europese democratie.

“Geen enkele functionaris zou de macht moeten hebben om de vrije en vreedzame vergadering te verbieden louter en alleen omdat hij het niet eens is met wat er wordt gezegd. Hoe kan Brussel beweren het hart van Europa te zijn als zijn ambtenaren slechts één kant van het Europese gesprek laten horen? 

“Het soort autoritaire censuur waarvan we zojuist getuige zijn geweest, hoort thuis in de ergste hoofdstukken van de Europese geschiedenis. Gelukkig heeft het Hof snel gehandeld om de onderdrukking van onze fundamentele vrijheden op het gebied van vergadering en meningsuiting te voorkomen, waardoor deze essentiële kenmerken van de democratie nog een dag kunnen worden beschermd.”

advertentie

In het bevel om de conferentie te sluiten, uitgevaardigd door de burgemeester van de Brusselse wijk Sint-Joost-ten-Node, werd als rechtvaardiging aangevoerd dat “[NatCon's] visie niet alleen ethisch conservatief is (bijvoorbeeld vijandigheid tegenover de legalisering van abortus, dezelfde -seksverenigingen, enz.) maar richtte zich ook op de verdediging van de ‘nationale soevereiniteit’, wat onder andere een ‘eurosceptische’ houding impliceert…’. 

Het verklaarde ook dat sommige sprekers “de reputatie hebben traditionalisten te zijn” en dat de conferentie moet worden verboden “om voorzienbare aanvallen op de openbare orde en vrede te voorkomen”. 

Voordat de beslissing door de rechtbank werd aangekondigd, veroordeelde de Belgische premier Alexander De Croo de acties van de burgemeester en verdedigde hij de rechten van de conferentiedeelnemers op vrijheid van meningsuiting en vergadering. Wat er vandaag gebeurde in de Claridge [conferentielocatie] is onaanvaardbaar”, schreef hij op X. “Gemeenteautonomie is een hoeksteen van onze democratie, maar kan nooit de Belgische grondwet terzijde schuiven die de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering sinds 1830 garandeert. Het verbieden van politieke bijeenkomsten is ongrondwettelijk. Punt".

Onder degenen die zouden spreken, waren onder meer de premier van Hongarije, Viktor Orbán; de leidende Britse euroscepticus Nigel Farage en de Duitse kardinaal Ludwig Müller. De conferentie was in de dagen voorafgaand aan het evenement al door twee andere locaties geannuleerd, onder politieke druk van burgemeesters.

De Belgische advocaat Wouter Vaassen, onderdeel van het advocatennetwerk van ADF International, diende de uitdaging in. “We zijn enorm opgelucht dat de Administratieve Rechtbank terecht heeft besloten de onrechtvaardige poging om de Nationale Conservatisme Conferentie te sluiten te blokkeren, zei hij, maar dit had nooit mogen gebeuren, vooral niet in Brussel – het politieke hart van Europa.  

“De vrije en vreedzame uitwisseling van ideeën en de fundamentele vrijheid van vergadering zijn kenmerken van een democratisch Europa. Dat een dergelijke juridische uitdaging alleen maar moest worden aangegaan om als vreedzame conferentie bijeen te kunnen komen, is een schande. We moeten onze fundamentele vrijheden ijverig beschermen, anders wordt censuur de norm in onze zogenaamd vrije samenlevingen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending