Verbind je met ons

Kazachstan

Het bezoek van Lord Cameron toont het belang van Centraal-Azië aan

DELEN:

gepubliceerd

on

Het bezoek van Lord Cameron aan Centraal-Azië en Mongolië toont het belang van de regio aan, zegt Alicia Kearns, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken.

Het rapport van de Commissie Buitenlandse Zaken “Countries at crossroads: UK engagement in Central Asia”, gepubliceerd in november 2023, riep op tot ministeriële betrokkenheid op hoog niveau, inclusief bezoeken van de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.

Uit het rapport blijkt dat “de verdieping van de Britse betrokkenheid bij Centraal-Azië niet alleen het potentieel heeft om voor beide partijen voordelig te zijn, maar ook moet worden gezien als een geopolitieke noodzaak”.

Het rapport riep Groot-Brittannië op om de aanpak van betrokkenheid voor elk Centraal-Azië-land op maat te maken om de onafhankelijkheid te bevorderen. Lord Cameron heeft £50 miljoen aan financiering aangekondigd om de soevereiniteit en onafhankelijkheid van staten in de regio te ondersteunen.

In het rapport van de commissie wordt er bij de regering op aangedrongen het aantal Chevening-geleerden uit Centraal-Aziatische landen uit te breiden. Tijdens zijn bezoek kondigde minister van Buitenlandse Zaken Lord Cameron de verdubbeling aan van de financiering voor Chevening-beurzen om meer studenten aan Britse universiteiten mogelijk te maken. In het rapport riep de commissie op tot adequate middelen voor de British Council. Lord Cameron heeft nu aangekondigd zich te concentreren op kansen voor jongeren en het garanderen van toegang tot op maat gemaakte materialen door de British Council.

Voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, Alicia Kearns MP, zei:

“Het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken aan Centraal-Azië en Mongolië toont het toenemende belang van deze geopolitieke regio aan, zoals blijkt uit ons rapport van november. Om de betrokkenheid van Groot-Brittannië bij de regio te tonen, hebben we opgeroepen tot betrokkenheid bij Centraal-Azië in de top van de regering, inclusief bezoeken van de premier en de ministers van Buitenlandse Zaken. Ik ben blij om te zien dat de regering naar het parlement heeft geluisterd.

advertentie

“De erkenning van Lord Cameron dat de Russische elites Centraal-Aziatische staten hebben gebruikt om sancties te omzeilen, is welkom. De Commissie Buitenlandse Zaken riep Groot-Brittannië op om meer te doen aan het bestrijden van illegale financiering in de City van Londen en het ontduiken van sancties via derde landen. Wil het Britse sanctieregime tegen Poetin effectief zijn, dan moet het ijzersterk zijn.

“Gelegen langs de breuklijn tussen Rusland en China is het beschermen van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Centraal-Aziatische landen van het allergrootste belang. £50 miljoen aan extra financiering kan Groot-Brittannië helpen zijn zachte macht en invloed in de regio te vergroten. Wij willen de oproepen in ons rapport aan de regering herhalen om een ​​strategie voor handel en investeringen op te stellen die meer details zou moeten bevatten over hoe deze nieuwe financiering zal worden besteed.

“Het versterken van de culturele banden van Groot-Brittannië met de Centraal-Aziatische landen is van cruciaal belang. In ons rapport riepen we op tot een toename van het aantal Chevening-wetenschappers en tot adequate middelen voor de British Council. Ik ben blij dat de minister van Buitenlandse Zaken een verdubbeling van de financiering voor Chevening-wetenschappers heeft aangekondigd en een impuls heeft gegeven om de Engelse taalvaardigheid te vergroten en de toegang tot middelen van de British Council te vergroten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending