Verbind je met ons

Oekraïne

Ferrexpo onder voortdurende druk in Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

Oekraïense ondernemers en voorstanders van corruptiebestrijding hebben kritiek geuit op het auditrapport van het Openbaar Ministerie, waarin staat dat de druk op het binnenlandse bedrijfsleven is afgenomen en dat 19% van de zaken tegen Oekraïense bedrijven door wetshandhavingsinstanties is ingetrokken. Ondernemers wijzen erop dat er nog geen enkele spraakmakende zaak is opgelost. Ook multinationals, zoals het medische bedrijf Sinevo en de metallurgische groep Ferrexpo, hebben het moeilijk. De Oekraïense Ombudsman voor het Bedrijfsleven merkt op dat het zakendoen in Oekraïne pas zes maanden na het begin van de oorlog is hervat.

Dmytro Tuzov, een van de belangrijkste journalisten van Oekraïne, verhoogt dit onderwerp in zijn blog Ukrainska Pravda.

De verslaggever citeert de mening van ‘Manifest 42’, een coalitie van ondernemers die verenigd staan ​​om de druk van de overheid op het bedrijfsleven te bestrijden. De vertegenwoordigers van deze beweging zijn van mening dat het harde optreden tegen het bedrijfsleven voortduurt, terwijl de meest spraakmakende zaken, zoals die van zakenbankier Ihor Mazepa, niet zijn herzien en de wetswijzigingen die door de ondernemersverenigingen zijn voorgesteld volledig worden genegeerd. Als gevolg hiervan beschouwt “Manifest 42” de acties van de regering als aanfluiting, en zegt dat de ondernemers zich onder valse voorwendselen wenden tot geconsolideerd verzet tegen de druk van de wetshandhaving.

Dmytro Tuzov citeerde ook Vitalii Shabunin, hoofd van het Anti-Corruption Action Center, die zei dat de meerderheid van de gesloten zaken kleinschalig is, en dat van de zaken die door het Bureau voor Economische Veiligheid van Oekraïne zijn onderzocht, er slechts twee zijn gesloten.

"Dhr. Shabunin wijst erop dat er geen wetswijzigingen nodig waren om de zaken af ​​te ronden; wat wel de publieke aandacht was; het betekent dat de zaken niet zijn geopend om de misdaden te onderzoeken, maar om de eigenzinnige ondernemers te ‘melken’. Zodra de publieke aandacht zich ergens anders op richt, zullen de genoemde zaken binnen de kortste keren worden heropend”, aldus Dmytro Tuzov.

De journalist benadrukte ook dat buitenlandse investeerders worden lastiggevallen in Oekraïne, waaronder het medische bedrijf Sinevo en het internationale mijnbouwbedrijf Ferrexpo.

advertentie

Hij ging in op het feit dat Ferrexpo in zijn jaarverslag over 2023 85 miljoen dollar aan verliezen claimt als direct gevolg van de 131 miljoen dollar die gereserveerd is voor juridische strijd in Oekraïne. Ondertussen is de metallurgische groep een van de grootste investeerders van Oekraïne: alleen al in 2023 investeerde deze groep meer dan $100 miljoen in Oekraïense activiteiten.

Dmytro Tuzov voegt eraan toe dat het bedrijf momenteel vanuit verschillende richtingen onder druk staat. Ten eerste: strafzaken onder verzonnen voorwendsels. ‘illegale mijnbouw’ is bijvoorbeeld zo’n ‘reden’, hoewel het in feite gaat om het grindziften, een bijproduct van de ertswinning. Ten tweede arrestaties van topmanagers, inbeslagname van bezittingen en rechtszaken door onbekende schuldeisers. Ten derde, media-aanvallen.

“Het gesynchroniseerde karakter van deze acties heeft ertoe geleid dat Wolfram Kuoni, een van de bazen van Ferrexpo, botweg heeft gezegd: de Oekraïense autoriteiten houden het bedrijf gegijzeld vanwege de zaken tegen Konstantin Zhevago, een van de aandeelhouders van het bedrijf”, zegt Dmytro Tuzov.

In zijn blog benadrukt de heer Tuzov de mening van Roman Vashchuk, de Oekraïense Ombudsman voor het Bedrijfsleven, die zei dat de regering pas in de eerste paar maanden van de oorlog de druk op het bedrijfsleven verzachtte, maar de druk na ongeveer zes maanden hervatte.

“Destijds was dit het perfecte moment voor binnenlandse ondernemers en overheidsinstanties om tot een transparant sociaal akkoord te komen, gebaseerd op wederzijds respect voor elkaar en de rechtsstaat. Helaas is het er nooit van gekomen”, citeert Dmytro Tuzov de heer Vashchuk.

De journalist hoopt zelf dat het nieuwe sociale akkoord tussen de staat en het bedrijfsleven er komt, want “het voortbestaan ​​van het bedrijf is het voortbestaan ​​van de staat”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending