Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan rapport over de slachtoffers van geweld

DELEN:

gepubliceerd

on

De bescherming tegen huiselijk geweld is een van de belangrijkste taken van een sociaal georiënteerde staat. Een dergelijk fenomeen schendt niet alleen de mensenrechten, maar belemmert ook de ontwikkeling van het gezin en vernietigt sociale waarden.

Helaas blijft geweld in zijn verschillende vormen voorkomen, ondanks de maatregelen die in alle landen zijn genomen.

De relevantie en wijdverbreidheid van het probleem blijkt uit de klachten die de Ombudsman voor de Mensenrechten in Kazachstan heeft ontvangen.

Auteur is commissaris voor de mensenrechten in Kazachstan, Artur Lastayev

In november 2023 hield het Bureau van de Ombudsman een internationale wetenschappelijk-praktische conferentie over de bestrijding van huiselijk geweld om de oorzaken van dit fenomeen te bespreken en manieren te vinden om het te voorkomen.

Als gevolg van de gebeurtenis werd een pakket wetswijzigingen opgesteld en naar het Parlement gestuurd. Er werd met name voorgesteld om het toebrengen van kleine schade aan de gezondheid en mishandeling strafbaar te stellen en om bij alle bevoegde instanties een databank op te zetten met klachten over huiselijk geweld.

advertentie

Er zijn enkele wijzigingen opgenomen in de wet inzake vrouwenrechten en de veiligheid van kinderen, die op 15 april van dit jaar door het staatshoofd werd ondertekend.

Ik heb ook "Over de bestrijding van gezins- en huiselijk geweld" voorbereid en aan het publiek gepresenteerd1 speciaal rapport.

Dit rapport is een aanvullend instrument voor het analyseren, identificeren en beoordelen van de omvang en aard van huiselijk geweld, de effectiviteit van maatregelen en mechanismen voor slachtofferbescherming.2

Het rapport biedt statistieken over misdrijven, waarvan er tussen 5,958 en 2018 2023 op het gebied van huiselijk geweld zijn gepleegd. Tegelijkertijd zijn moorden op dit terrein verantwoordelijk voor 23 procent van het totale aantal moorden in het land.

En ondanks de algemene neerwaartse trend van dergelijke misdrijven in de afgelopen vijf jaar, blijft hun aantal in de binnenlandse sfeer ongeveer op hetzelfde niveau.

Naar onze mening is het een omstandigheid die wijst op onvoldoende effectiviteit van het werk aan de preventie ervan in de gezins- en huiselijke sfeer.

Na de criminalisering van huiselijk geweld is het aantal moorden in de periode 2-3 in drie jaar tijd twee tot drie keer gedaald.

Tegelijkertijd werd de criminalisering van 2015 ernstig bekritiseerd door de samenleving, omdat de vervolging van huiselijk geweld privé plaatsvond. Het betekent dat het slachtoffer zelfstandig bewijs verzamelt van de schuld van de losbandige, een klacht indient, een particuliere vervolging instelt bij de rechtbank, enz.

Na deze kritiek is er, zoals ik begrijp, besloten om huiselijk geweld terug te brengen naar de Wetboek Administratieve Overtredingen.

Maar zelfs onder deze omstandigheden laten de statistieken duidelijk een ernstige daling zien in het sterftecijfer bij familie- en huiselijke conflicten.

De bovengenoemde wet die op 15 april dit jaar is aangenomen, voorziet in een verhoogde strafrechtelijke aansprakelijkheid en criminalisering van administratieve misdrijven in de gezins- en huiselijke sfeer. 

Een ander interessant punt is dat geen van de statistieken aandacht besteedt aan het aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Volgens informatie van de Administratieve Politiecommissie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is ongeveer 40 tot 45 procent van de mannen het slachtoffer van geweld.3  Het is ook onmogelijk om de redenen vast te stellen waarom mannen het slachtoffer werden - of dit nu het gevolg was van geweld van de kant van vrouwen of, integendeel, een gevolg van zelfverdediging van de kant van vrouwen.

Hoe het ook zij, een verdere verbetering van het mechanisme voor de bestrijding van huiselijk geweld vereist een versterking van de samenwerking tussen de instanties en zelfs het overwegen van de oprichting van een afzonderlijk staatsorgaan voor gezinskwesties.

Gezien het feit dat het speciale rapport een aantal aanbevelingen aan overheidsinstanties deed om de problemen aan te pakken, verwachten we hun conclusies in de nabije toekomst.

Ik geloof dat het belangrijk voor ons is om ons werk voort te zetten om alle vormen van discriminatie uit te bannen, om de onschendbaarheid van eer en persoonlijke waardigheid te beschermen, om moeder- en vaderschap te beschermen, om respect voor familiewaarden te onderwijzen en bij te brengen, en om adequate aansprakelijkheid voor schendingen in te stellen. van deze rechten en vrijheden.

De nieuwe factoren die bijdragen aan huiselijk geweld vereisen voortdurend toezicht, gezamenlijke inspanningen, coördinatie en effectieve strategieën. Een alomvattende aanpak moet gericht zijn op het creëren van een samenleving zonder geweld, waarin iedereen zich veilig kan voelen.

Bijna de helft van de slachtoffers van huiselijk geweld in Kazachstan zijn mannen // https://orda.kz/pochti-polovina-zhertv-domashnego-nasilija-v-kazahstane-muzhchiny/

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending