Verbind je met ons

Uitbreiding

De EU herinnert zich het optimisme van twintig jaar geleden, toen tien landen toetraden

DELEN:

gepubliceerd

on

De twintig jaar sinds tien nieuwe lidstaten allemaal op dezelfde dag tot de Europese Unie zijn toegetreden, worden gekenmerkt door degenen die aan de top van de huidige EU staan. In 20 zagen vijf voormalige communistische staten – Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië, drie voormalige deelrepublieken van de Sovjet-Unie – Estland, Letland en Litouwen, plus twee voormalige Britse koloniën – Cyprus en Malta – hun vlaggen buiten de Europese Unie gehesen. Parlement in Straatsburg. Het was werkelijk een tijdperk van optimisme, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Het was toen de EU de sprong maakte van een club van enkele van de rijkste landen ter wereld naar een werkelijk pan-Europees project. Bulgarije, Roemenië en Kroatië zouden volgen; Oekraïne, Moldavië en de Balkanlanden die nog moeten toetreden, hopen allemaal dit voorbeeld te volgen. Destijds was het een prioriteit om heel voormalig Joegoslavië op de weg van de vrede te houden, niet in de laatste plaats voor Groot-Brittannië, dat destijds een voorstander was van de uitbreiding, in plaats van zijn eigen weg naar de uitgang te bewandelen.

Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola, die als Maltees lid van het Europees Parlement een van de tien staten vertegenwoordigt die in 10 zijn toegetreden, heeft bijna gesuggereerd dat de taak twintig jaar geleden is voltooid. “Europa werd herenigd”, schreef ze op X. “Wat ooit een droom was voor generaties, werd werkelijkheid. Het betekende erbij horen, kansen en welvaart. Het betekende alles. Vanavond vieren we 2004 jaar samen”.

Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell was bijna net zo euforisch en beweerde dat de uitbreiding van 2004 “een gedurfde stap was die Europa verder herenigde, na tientallen jaren van verdeeldheid na de Tweede Wereldoorlog. Het was de grootste uitbreidingsgolf van de EU. Het was een hereniging van een continent dat streefde naar vrijheid van alle mensen, vrede, stabiliteit en welvaart”.

Hij ging echter verder met het onderzoeken van het Europa van 2024, waar “ons werk aan de hereniging van het continent niet voltooid is. We wisten het vóór 2022 en we weten het vandaag nog meer, met de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. De afgelopen jaren hebben miljoenen Europeanen hun bereidheid en hoop getoond om zich bij het EU-project aan te sluiten.

Josep Borrell heeft de huidige kandidaten nauwkeurig op naam gecontroleerd, inclusief de lang uitgestelde sollicitatie van Türkiye en de veel recentere ambitie van Georgië, die ook nergens heen dreigt te gaan. Zoals hij opmerkte, “moeten toekomstige lidstaten hun democratische instellingen versterken en de mensenrechten en fundamentele vrijheden hooghouden”. 

Voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, bedacht dat het optimisme van 2004 lang geleden lijkt. Hij identificeerde drie grote schokken waarmee de EU nu wordt geconfronteerd. “Ten eerste de schok waarmee onze natuurlijke wereld wordt geconfronteerd: klimaatverandering en biodiversiteit. Ten tweede de schok van de technologie: de digitale revolutie en kunstmatige intelligentie, en de impact op onze samenlevingen. En ten derde de schok van een chaotische geopolitieke transitie”.

advertentie

Maar hij beweerde dat “de Europese Unie een van de drie grote blokken van de wereld is” en dat er nog steeds bestaat wat hij “de huidige, op regels gebaseerde orde” noemde, hoewel “deze wereldorde aan het wankelen is en het gebeurt precies hier op onze Europese Unie”. bodem. Rusland voert oorlog tegen de soevereine natie Oekraïne”.

Charles Michel waarschuwde dat “de Russische oorlog zich niet beperkt tot het luchtruim en de loopgraven van Oekraïne. De EU, haar kandidaat-lidstaten en zelfs Afrika zijn het slachtoffer van de hybride aanvallen van het Kremlin. Migranten, geld en nepnieuws worden door Rusland als wapen gebruikt om te destabiliseren. Het Kremlin heeft een duidelijk doel: de Europese droom verpletteren. Waarom? Omdat het Kremlin doodsbang is voor vrijheid en democratie voor de deur”.

Europa, zo betoogde hij, moet de verloren tijd inhalen op het gebied van defensie, concurrentievermogen en uitbreiding. “Ik herhaal mijn sterke overtuiging: we moeten – aan beide kanten – tegen 2030 klaar zijn om uit te breiden. Voor de kandidaat-lidstaten betekent dit dat de noodzakelijke hervormingen moeten worden doorgevoerd en dat alle bilaterale geschillen moeten worden opgelost. Aan de kant van de EU betekent dit dat we onze programma's en begrotingen, en onze besluitvorming, moeten hervormen. 

“Eenheid en solidariteit, dit zijn altijd onze beste troeven”, concludeerde hij. “In 2004 begrepen onze voorgangers de omvang van de uitdaging; hun doel was om een ​​continent te herenigen dat getekend was door eeuwen van oorlog en verdeeldheid. Vandaag de dag is het de test voor onze generatie om dit Europa sterker, soevereiner, invloedrijker, meer geïntegreerd en zelfs meer verenigd te maken. We staan ​​op de drempel van een nieuw historisch moment voor onze Unie, we hebben een afspraak met de geschiedenis, laten we die met beide handen aangrijpen”. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending