Verbind je met ons

Bangladesh

De minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh leidt samen met onderdanen van Bangladesh en buitenlandse vrienden de viering van de onafhankelijkheid en de nationale feestdag in Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

De Ambassade van Bangladesh en de Missie bij de Europese Unie in Brussel organiseerden op 2024 april 29 de Onafhankelijkheids- en Nationale Dagreceptie van Bangladesh in de prachtige omgeving van de Cercle Royal Gaulois in de hoofdstad. Het evenement werd opgeluisterd door de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, Dr. Hasan Mahmud, parlementslid (foto hierboven), als hoofdgast, terwijl ambassadeur Jeroen Cooreman, directeur-generaal voor bilaterale zaken, het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en algemeen directeur van Azië en de Stille Oceaan, Niclas Kvarnström van de Europese Dienst voor Extern Optreden, als eregasten aanwezig was.

Minister van Buitenlandse Zaken Hasan Mahmud met enkele gasten

In zijn toespraak ter gelegenheid feliciteerde directeur-generaal Cooreman Bangladesh met de buitengewone ontwikkelingsresultaten die het land sinds zijn onafhankelijkheid heeft geboekt. Hij hoopte dat beide landen nauw zouden blijven samenwerken voor de verbetering van de twee volkeren en dat de bilaterale samenwerking tussen beide landen de komende dagen verder zou worden versterkt.

Eregast van de Belgische regering Jeroen Cooreman spreekt ter gelegenheid

Managing Director Niclas Kvarnström noemde Bangladesh een 'sterke regionale leider' en een gewaardeerde partner van Europa en zei dat de EU er trots op is deel uit te mogen maken van het ongelooflijke ontwikkelingstraject van Bangladesh. Hij sprak de hoop uit dat de komende partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Bangladesh het partnerschap een rechtsgrondslag zal bieden die beantwoordt aan de steeds groter wordende en ambitieuze agenda, waaronder handel, klimaat, migratie, digitalisering en veiligheid.

Eregast van de EU Niclas Kvarnström spreekt bij deze gelegenheid

In zijn toespraak onderstreepte minister van Buitenlandse Zaken Hasan Mahmud de aanhoudende economische groei van Bangladesh gedurende de afgelopen anderhalf decennia, waardoor het een van de snelst groeiende economieën in Azië en daarbuiten is. Onder de dynamische en visionaire leiding van premier Sheikh Hasina studeert Bangladesh in 2026 af van de categorie van de minst ontwikkelde landen en streeft het ernaar om tegen 2031 een land met een hoger middeninkomen te zijn. Hij juichte de bijdrage van België en de Europese Unie toe richting de indrukwekkende ontwikkeling van Bangladesh.

advertentie

De minister noemde België een echte vriend van Bangladesh en herinnerde zich belangrijke jaren uit zijn jeugd die hij in België doorbracht terwijl hij zijn opleiding voortzette en de mensen, de cultuur en de samenleving leerde begrijpen. De minister bevestigde opnieuw het engagement van Bangladesh om samen met de EU een wereld op te bouwen waarin mensen de verschrikkingen van oorlog niet hoeven te ondergaan, waar vrede en ontwikkeling voor toekomstige generaties kunnen worden gewaarborgd en de waarden van de mensheid kunnen worden hooggehouden.

Ambassadeur Mahbub Hassan Saleh spreekt bij deze gelegenheid

In zijn opmerkingen herinnerde ambassadeur Mahbub Hassan Saleh, ambassadeur van Bangladesh in België en hoofd van de missie bij de EU, met diepe waardering aan de rol van alle buitenlandse regeringen en mensen, inclusief die in Europa, die Bangladesh steunden en de rechtvaardige bevrijdingsoorlog in het land steunden. 1971. Hij noemde het partnerschap tussen Bangladesh en de EU een fenomenaal transformerende reis die ertoe heeft bijgedragen dat Bangladesh de 33rd grootste economie van vandaag en zal naar verwachting de 24e wordenth grootste in 2033. Hij onderstreepte dat Bangladesh altijd een op vrede gericht en humaan buitenlands beleid volgt, geleid door de beroemde uitspraak van de grondlegger van Bangladesh, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman – “vriendschap voor iedereen en boosaardigheid jegens niemand”.

Hij noemde de ontmoeting tussen premier Sheikh Hasina en voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von Der Leyen in oktober 2023 als het ‘historische hoogtepunt’ van de betrekkingen tussen Bangladesh en de EU, en hij keek uit naar een vroege start van de onderhandelingen over de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst (PCA) die van start ging. door beide leiders tijdens hun ontmoeting.

Na hun toespraken sneed de hoofdgast samen met de eregasten en ambassadeur Saleh een taart aan ter gelegenheid van de 53rd verjaardag van de onafhankelijkheid en de nationale feestdag van Bangladesh. 

Tijdens de receptie genoten de gasten van een breed scala aan traditionele Bengaalse gerechten, delicatessen en desserts. De neoklassieke Salle des Caryatides met zijn indrukwekkende Brusselse wandtapijt resoneerde met de levendige aanwezigheid van een rijke selectie gasten van de Belgische overheid en EU-instellingen, politici, ambassadeurs en vertegenwoordigers van de diplomatieke missies in Brussel, denktanks, leden van de media, de academische wereld evenals leden van de Bengaalse gemeenschap uit België en Luxemburg.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending