Verbind je met ons

Conflicten

Kazachstan komt tussenbeide: het overbruggen van de kloof tussen Armenië en Azerbeidzjan

DELEN:

gepubliceerd

on

In wat een beslissende doorbraak zou kunnen blijken in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië, zijn de twee landen overeengekomen om gesprekken te voeren tussen hun ministers van Buitenlandse Zaken, onder leiding van Kazachstan. Tijdens hun bijeenkomst in Almaty zullen de ministers de opdracht krijgen een vredesverdrag voor te bereiden, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev heeft de bereidheid van zijn land uitgesproken om te helpen bij het vergemakkelijken van de onderhandelingen over vredesverdragen en riep op tot het tot stand brengen van een vrede op lange termijn tussen Armenië en Azerbeidzjan. “Ik ga ervan uit dat de komende bijeenkomst zal bijdragen aan de praktische implementatie van de Azerbeidzjaans-Armeense overeenkomsten en zal bijdragen aan de spoedige totstandkoming van een duurzame vrede in de zuidelijke Kaukasus”, zei hij.

Er schuilt een zekere symboliek in het houden van de vredesbesprekingen in Almaty. De voormalige Kazachse hoofdstad was de locatie voor de ondertekening van de historische Alma-Ata-verklaring in december 1991, die de basis legde voor de onafhankelijke ontwikkeling van de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Het onderschreef de principes van het bepalen van de grenzen tussen voormalige Sovjetrepublieken, principes die Azerbeidzjan uiteindelijk verdedigde door de herovering van het door Armenië bezette gebied. 

Kazachstan heeft in deze context een voordeel als bemiddelaar, aldus Gulkhanim Mammadova, een onderzoeker met een focus op vredesopbouw en conflicttransformatie bij de denktank Topchubashov Center in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Ze wijst erop dat de geschiedenis van Kazachstan op het gebied van bemiddeling in het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict teruggaat tot het begin van de jaren negentig, toen de toenmalige president Nazarbajev samen met zijn Russische tegenhanger Boris Jeltsin het allereerste Armeens-Azerbeidzjaanse vredesakkoord mogelijk maakte.

De overeenkomst, het Zjeleznovodsk-communiqué van 1991 genoemd, had tot doel het geweld in de regio Karabach te stoppen. “Maar het leven van dit akkoord werd afgebroken door de fundamentele oproep om het staakt-het-vuren niet na te leven”, herinnert Gulkhanim Mammadova zich. “De meest flagrante overtreding is het neerschieten van de helikopter met een vredesmissie”.

Tot de slachtoffers van de Armeense aanval in november 1991 behoorden onder meer de vice-minister van Binnenlandse Zaken van Kazachstan en Azerbeidzjaanse regeringsfunctionarissen. “Het verlies van een hoge Kazachse functionaris in dergelijke omstandigheden heeft er mogelijk toe bijgedragen dat Kazachstan zijn inspanningen om te bemiddelen tussen Armenië en Azerbeidzjan heeft teruggeschroefd”, meent zij.  

Gulkhanim Mammadova haalt ook de bredere bemiddelingservaring van Kazachstan aan. “De Astana-gesprekken over Syrië dienen als een prominent voorbeeld van de mate waarin Kazachstan een rol zou kunnen spelen in conflictbeheersing. Bovendien speelde Kazachstan tijdens zijn ambtstermijn als voorzitter van de OVSE een belangrijke rol bij het verzachten van de crisis in het naburige Kirgizië. Een opmerkelijk voorbeeld was de tussenkomst van het land bij het faciliteren van de verwijdering van de afgezette president Koermanbek Bakijev uit het land. Deze actie hielp de spanningen te verlichten en de situatie in Kirgizië te stabiliseren.

“Het aanbod van Kazachstan om een ​​facilitator te worden in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is geworteld in het streven van Kazachstan om de betrokkenheid in de zuidelijke Kaukasus te verdiepen. Als geheel door land omgeven land erkent Kazachstan het belang van het verbeteren van de connectiviteit en de toegang tot mondiale markten. Daarom beschouwt het land zijn betrekkingen met Azerbeidzjan en Armenië als cruciale routes naar Europa.

advertentie

“Door nauwere banden met deze landen in de zuidelijke Kaukasus te bevorderen, wil Kazachstan zichzelf positioneren als toegangspoort tot Europa, waarbij het potentieel van de Trans-Kaspische Handelsroute en andere regionale transportnetwerken wordt benut. In dit opzicht zou het een direct belang kunnen hebben bij het openen van de communicatie tussen Armenië en Azerbeidzjan. Astana begrijpt ook dat hoe stabieler en vreedzamer de zuidelijke Kaukasus is, hoe groter de economische kansen voor Kazachstan zijn.”

De noodzaak om de doorvoer over de Kaspische Zee, een belangrijk deel van de cruciale handelsroute in de Middencorridor tussen Azië en Europa, te verbeteren, heeft de toch al nauwe bilaterale betrekkingen tussen Kazachstan en Azerbeidzjan geïntensiveerd. Maar president Tokajev heeft ook geprobeerd de betrekkingen met Armenië te ontwikkelen, door op 15 april premier Nikol Pashinyan in Jerevan te ontmoeten.

De twee leiders bevestigden opnieuw hun sterke inzet voor het versterken van veelzijdige banden, waarbij de president de betekenis benadrukte die hij aan zijn officiële bezoek hechtte, omdat hij dit als een belangrijke fase in de ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen beschouwde. De premier nam ook nota van de dynamische ontwikkeling van de onderlinge banden en sprak zijn bereidheid uit om samen te werken om de Armeens-Kazachse betrekkingen naar een nieuw niveau te tillen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending