Verbind je met ons

Tussenruimte

PLD Space realiseert 120 miljoen euro aan financiering

DELEN:

gepubliceerd

on

Het geld zal voornamelijk worden besteed aan de oprichting van de eerste Spaanse fabriek die ruimteraketten in serie produceert, gelegen in Elche (Spanje), en aan de uitbreiding van het team op het gebied van productie, toeleveringsketen en kwaliteit.

Bovendien zal het bedrijf zijn capaciteit om geïntegreerde motoren en lanceerinrichtingen te testen met vijf vermenigvuldigen, waardoor het beschikt over de grootste particuliere infrastructuur in Europa voor het ontwerpen, produceren, testen en lanceren van ruimteraketten.

PLD Space blijft samenwerken met de Franse ruimtevaartorganisatie CNES om dit jaar de MIURA 5-lanceerbasis in Frans-Guyana te bouwen.

Het Spaanse bedrijf PLD Space heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan financiering binnengehaald, waardoor het verzekerd is dat het zijn komende technologische en zakelijke mijlpalen kan halen, met als hoogtepunt de lancering van de MIURA 5-missie eind 2025.

Het bedrijf, dat in oktober 2023 geschiedenis schreef met de succesvolle vlucht van MIURA 1, heeft vandaag 78 miljoen euro aan investeringen ontvangen van aandeelhouders die hun vertrouwen hebben gesteld in zijn bewezen technologische programma en solide bedrijfsmodel. Naast dit bedrag is er 42 miljoen euro van de PERTE, gesteund door de Spaanse regering, voor een Spaanse ruimtelanceerinrichting, die eind januari 2024 werd toegekend.

Het beleggersprofiel van PLD Space is industrieel en gekwalificeerde institutionelen, zoals Aciturri of het Centrum voor de Ontwikkeling van Industriële Technologie (CDTI) via zijn Innvierte-programma, dat zowel financiering als strategische knowhow biedt.

advertentie

"De financiering van ons werk is een van de moeilijkste taken geweest bij de ontwikkeling van onze MIURA-rakettenfamilie. Desondanks heeft de succesvolle lancering van MIURA 1 onze positie als leiders in de sector versterkt, een prestatie die wordt erkend door investeerders en klanten." zegt de CBDO en mede-oprichter van PLD Space, Raúl Verdú. "PLD Space is een bedrijf dat levert wat het belooft, en we werken er hard aan om de eerste orbitale lancering van MIURA 5 te realiseren, wat niet mogelijk zou zijn zonder het vertrouwen van onze aandeelhouders, klanten, team en leveranciers."

Infrastructuur en bedrijfsuitbreiding

De verkregen middelen zullen voornamelijk bestemd zijn om de uitbreiding van de infrastructuur van PLD Space en de bedrijfsstructuur te verzekeren. Concreet gaat het bedrijf de omvang van zijn faciliteiten vervijfvoudigen, van 169,000 naar 834,000 vierkante meter.

Binnen dit industriële uitbreidingsplan wil het bedrijf medio 2024 de eerste seriële ruimteraketfabriek in Spanje in gebruik nemen. De faciliteiten zullen ook verticale integratie van de draagraketten mogelijk maken. Op het industriële terrein, waarvan de bouwwerkzaamheden al aan de gang zijn, zullen de fabriek voor de eerste MIURA 5-eenheden en het hoofdkantoor van het bedrijf worden gehuisvest. In totaal zal PLD Space kunnen rekenen op 18,400 vierkante meter industriële faciliteiten in Elche (Alicante).

Het groeiplan van het Spaanse bedrijf omvat ook de volgende fase om zijn testfaciliteiten uit te breiden, die zullen groeien van 154,000 naar 800,000 vierkante meter. PLD Space versterkt aldus een van zijn concurrentiekracht door over zijn eigen faciliteiten te beschikken, waardoor flexibiliteit wordt verleend bij het uitvoeren van zijn testcampagnes, evenals bij het verkorten van de ontwikkelingstijden en het verbeteren van de kosteneffectiviteit.

Ook gepland voor 2024 zullen de bouwwerkzaamheden beginnen aan de lanceerbasis op de Europese CSG-ruimtehaven in Kourou (Frans-Guyana), die toebehoort aan CNES. Op deze locatie, die ruim 15,700 vierkante meter beslaat, zullen de eerste lanceringen van MIURA 5 plaatsvinden.

Samen betekenen deze industriële faciliteiten dat PLD Space de grootste particuliere infrastructuur in Europa zal bezitten voor het ontwerpen, produceren, testen en lanceren van ruimteraketten.

Aan de zakelijke kant is het bedrijf van plan zijn personeelsbestand tegen het einde van het jaar uit te breiden tot 300 medewerkers, een doelstelling die in een goed tempo vordert. Waar 2024 begon met 161 mensen in het team, zijn er vandaag de dag 194 professionals. Deze groei heeft vooral plaatsgevonden op het gebied van productie, supply chain en kwaliteit.

Gedurende 2025 zal de nadruk liggen op het testen en lanceren van de eerste MIURA 5-eenheid voor zijn eerste vlucht. Verwacht wordt dat het bedrijf in 2026 met commerciële activiteiten zal beginnen, met als uiteindelijk doel om tegen 30 meer dan 2030 lanceringen per jaar te realiseren.

Over PLD Space

PLD Space is een baanbrekend Spaans lucht- en ruimtevaartbedrijf en een referentie in Europa voor de ontwikkeling van herbruikbare raketten. Met een solide reputatie en standvastige inzet heeft het bedrijf de MIURA-draagraketfamilie geproduceerd. Deze innovaties positioneren Spanje onder de selecte groep landen die in staat zijn om met succes kleine satellieten in de ruimte te plaatsen.

PLD Space werd in 2011 opgericht door Raúl Torres en Raúl Verdú met als doel de toegang tot de ruimte te vergemakkelijken. Het bedrijf, gevestigd in Elche (Alicante) en met technische faciliteiten in Teruel, Huelva en Frans-Guyana, beschikt over een team van ruim 190 professionals.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending