Verbind je met ons

Spanje

Internationale NGO's roepen de Spaanse rechtbank op om de beschuldigingen van terrorisme tegen Catalaanse activisten te laten vallen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een groep Europese en internationale NGO's heeft er bij de Spaanse autoriteiten op aangedrongen de fundamentele vrijheden te beschermen nadat een rechtbank een onderzoek was gestart naar twaalf Catalaanse activisten, die hen beschuldigden van terrorisme. De oproep komt nadat in Barcelona een grote bijeenkomst van journalisten, het maatschappelijk middenveld en vakbonden plaatsvond ter ondersteuning van de 12.


In een verklaring geïnitieerd door de Europees Burgerforum, de NGO's, inclusief Amnesty International en Wereldorganisatie tegen foltering, roepen de rechtbank op om de beschuldigingen te laten vallen, die deel uitmaken van een Europese trend van mgebruik maken van de anti-terrorismewetgeving om de vrijheid van vergadering en meningsuiting te onderdrukken.


Op 26 februari, ongeveer 200 mensen verzamelden zich in Barcelona om hun steun te betuigen aan de twaalf activisten, onder de vlag “Protesteren is geen terrorisme” (protestar no es terrorisme).

Het evenement lanceerde een gezamenlijk manifest ondertekend door meer dan 150 organisaties (waaronder NGO's en vakbonden) en meer dan 100 individuen. Het manifest betuigt solidariteit met de verdachte en roept de rechtbank op het onderzoek te staken.

Het is een plicht om fundamentele rechten te beschermen en niet te onderdrukken 


In november 2023, na vier jaar gerechtelijk onderzoek gehuld in geheimhouding, kondigde het Spaanse Nationale Hof aan dat er een onderzoek liep naar de activisten wegens terrorisme in verband met hun vermeende deelname aan de activiteiten van de Democratische Tsunami-beweging.


De acties die worden onderzocht hebben betrekking op de protesten in 2019 tegen de veroordeling van de Catalaanse onafhankelijkheidsleiders door het Spaanse Hooggerechtshof vanwege hun rol in de onafhankelijkheidsbeweging. 

De VN en Raad van Europa hebben al om de vrijlating van de leiders gevraagd, terwijl internationale waarnemers het vermoeden hebben geuit dat het proces gepolitiseerd was.

advertentie


In hun verklaring zeiden de NGO's:


“Het recht op vreedzame vergadering is een hoeksteen van democratische samenlevingen, vastgelegd in zowel nationaal, Europees als internationaal recht. […]


“In solidariteit met de Catalaanse individuen die met de beschuldigingen worden geconfronteerd, roepen wij op tot de onmiddellijke intrekking van de beschuldigingen van terrorisme. Overheidsautoriteiten hebben de plicht om fundamentele rechten te beschermen en te faciliteren, en niet om ze te onderdrukken.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending