Verbind je met ons

Oekraïne

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie beloven meer te zullen doen om Oekraïne te bewapenen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad Buitenlandse Zaken in Luxemburg, bijgewoond door zowel de EU-ministers van Defensie als de ministers van Buitenlandse Zaken, werd door hun Oekraïense tegenhangers geïnformeerd over de toegenomen Russische bombardementen waarmee hun land wordt geconfronteerd. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba en minister van Defensie Rustem Umerov waren via videoconferenties aanwezig bij de start van de bijeenkomst, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Naast raketten en drones meldden de Oekraïners dat Rusland in vier maanden van dit jaar 7000 geleide bommen had afgevuurd, ongeveer 60 geleide bommen per dag. Er zijn ook voortdurend beschietingen in het gebied dicht bij de frontlinie. Oekraïne beschikt niet over de wapens om zichzelf volledig te verdedigen tegen de Russische agressie. 

Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, Josep Borrell, zei dat er een duidelijk gevoel van urgentie bestaat voor de Europese Unie en alle Oekraïense bondgenoten om in actie te komen. “De belangrijkste manier van handelen is het leveren van luchtverdedigingsbatterijen en munitie voor deze batterijen”, zei hij.

Josep Borrell stelde voor dat de dringende levering van luchtverdedigingssystemen en raketten aan Oekraïne op EU-niveau zou worden gecoördineerd. Sommige lidstaten hebben aangegeven bereid te zijn specifieke hulp aan Oekraïne te overwegen of bij te dragen aan bestaande initiatieven, door zich aan te sluiten bij de Tsjechen op het gebied van munitie of de Duitsers op het gebied van luchtverdediging.

“De [Russische] impact op het elektriciteitssysteem van Oekraïne is zeer groot … het is zeer afschuwelijk”, zei hij, eraan toevoegend dat “er een duidelijk gevoel van urgentie bestaat voor de Europese Unie en alle bondgenoten van Oekraïne om in actie te komen.  

“De belangrijkste manier van handelen is het leveren van luchtverdedigingsbatterijen en munitie voor deze batterijen … tegelijkertijd moeten we het gebrek aan munitie voor conventionele gevechten met een kaliber van 155 [millimeter] niet vergeten. Veel landen hebben zich aangesloten bij het Tsjechische initiatief om overal ter wereld naar munitie te zoeken. De eerste levering zal eind mei/eerste juni plaatsvinden. En ook anderen hebben hun bereidheid getoond om deel te nemen aan het Duitse initiatief om de anti-luchtcapaciteiten te concentreren, te coördineren en aan te dringen.”  

De Raad Buitenlandse Zaken besprak de situatie in het Midden-Oosten en het risico van escalatie in de wijdere regio. Er werden verdere stappen tegen Iran overeengekomen, zowel als reactie op de bedreiging van het land voor de regionale stabiliteit als op zijn steun aan Rusland.

advertentie

“We hebben een politiek akkoord bereikt om het bestaande drones-regime uit te breiden en uit te breiden om sancties op te leggen aan Iran om raketten en hun potentiële overdrachten naar Rusland te dekken”, zei Josep Borell, die verduidelijkte dat dit ook de raketproductie omvatte. Hij zei dat de EU “het geografische gebied van dit raamwerk zou uitbreiden tot drone- en raketleveranties, niet alleen aan Rusland, maar aan de hele regio van het Midden-Oosten en de Rode Zee, en … de lijst met verboden drone-onderdelen zou uitbreiden”.

Over Gaza was de Hoge Vertegenwoordiger grimmig. Er was geen vooruitgang bij de vrijlating van gijzelaars, geen vooruitzicht op een staakt-het-vuren, geen echte verlichting van de aanhoudende humanitaire catastrofe. Er zou geen duurzame stabiliteit in de regio zijn zolang de oorlog in Gaza voortduurt. De ministers kwamen overeen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken opnieuw uit te nodigen voor een toekomstige bijeenkomst van de Raad Buitenlandse Zaken, evenals de nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending