Verbind je met ons

Bulgarije

Onthullingen over de overeenkomst tussen BOTAS en Bulgarije bieden kansen voor de Europese Commissie 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het rapport van een ad-hoccommissie van de Bulgaarse Nationale Vergadering biedt een intrigerend inzicht in de controversiële BOTAS – overeenkomst ondertekend op 3 januari 2023 – schrijft Dick Roche, voormalig Ierse minister van Europese Zaken.

Toen de overeenkomst werd ondertekend, was de Commissie overrompeld. Het land had geen voorafgaande kennis van de deal en had geen gelegenheid om de implicaties ervan te beoordelen.

Het ad-hocrapport van de Commissie en de daaropvolgende instructie van de Bulgaarse Nationale Vergadering om opnieuw over de overeenkomst te onderhandelen, opent een kans voor de Europese Commissie. 

Nu er heronderhandelingen in het vooruitzicht zijn, kan de Commissie “markeringen” neerzetten over eventuele vervangingsovereenkomsten en over de “pick and mix”-aanpak die in de Bulgaarse energiesector wordt toegepast op de EU-regels en -normen.

De geheime overeenkomst.

De BOTAS-Bulgargaz-overeenkomst werd ondertekend drie maanden vóór de vijfde algemene verkiezingen in Bulgarije in twee jaar.

De toenmalige Bulgaarse minister van Energie, Rosen Hristov, prees de deal en beweerde dat het Bulgarije toegang zou geven tot de infrastructuur die nodig is om vloeibaar aardgas te uploaden en het land in staat zou stellen gas te kopen van “alle internationale producenten”. De Turkse minister sprak over de deal die de bevoorradingszekerheid in Zuidoost-Europa vergroot.

advertentie

Gevraagd naar de oorsprong van het gas waarop de deal betrekking heeft, koos minister Hristov zijn woorden zorgvuldig en zei: “Hoewel Bulgarije geen controle heeft over het gas dat de gastransmissielijnen van zijn land binnenkomt, zou het ervoor zorgen dat het overeenkomsten tekent voor LNG-leveringen die niet uit Rusland komen. ” Opvallend is de nadruk op LNG. De kwestie van de herkomst van het gas zou een centrale kwestie worden in het daaropvolgende debat over de overeenkomst. Het krijgt ook aandacht in het rapport van de ad-hoccommissie.

Het enthousiasme van minister Hristov voor het akkoord werd niet gedeeld door de leden van de Bulgaarse regering die op 6 december aantradth Juni 2023. Premier Denkov bestempelde de overeenkomst als ‘niet-transparant en onrendabel’. Zijn minister van Energie verwees naar de eis dat Bulgarije een vaste servicevergoeding van 2 miljard dollar aan BOTAS moet betalen over een periode van dertien jaar. Hij zei dat de overeenkomst 'Bulgaren veel geld kost zonder enig voordeel op te leveren'.

In het donker

De Commissie was niet alleen overrompeld toen de overeenkomst werd ondertekend, maar bleef ook in het ongewisse over de inhoud ervan. Tussen februari 2023 en april 2024 moest het parlementaire vragen over het akkoord afweren met de verzekering dat het de ‘ontwikkelingen op de voet volgde’ en “verzoeken om informatie stuurde” naar de relevante autoriteiten.

De Europese Commissie is niet de enige die in het ongewisse blijft. Ook het ad-hoccomité van de Nationale Assemblee bleef zoeken naar details.

In zijn rapport, uitgebracht op 19th In april merkte het Comité op dat Bulgaria Energy Holding EAD (BEH), het staatsbedrijf dat eigenaar is van Bulgargaz, “niet in een positie was om het land een kopie te geven van de overeenkomst of van het bijbehorende tripartiete protocol, aangezien het niet over kopieën beschikte van noch” en dat Bulgargaz weigerde materiaal in een toegankelijke vorm te verstrekken.

Het rapport van de commissie biedt een intrigerend inzicht in hoe de overeenkomst tot stand kwam en de sleutelrollen die de Turkse en Bulgaarse presidenten speelden.

Beide presidenten ontmoetten elkaar op 9 in Istanbulth december 2022 waar “er werd een overeenkomst bereikt om de samenwerking tussen beide landen te versterken op het gebied van ….energie…“. Vijftien dagen later stuurde BOTAS de overeenkomst per e-mail naar Bulgargaz ter ondertekening. De naam van de Bulgaarse minister van Energie, Rosen Hristov, stond “al vermeld als koper”. Volgens de commissie weerspiegelde de per e-mail verzonden overeenkomst, die was gemarkeerd als “als een uitvoeringskopie”, niet de Bulgargaz-voorstellen voor wijzigingen.

De commissie meldde dat “de overeenstemmingsprocedure in de (Bulgaarse) Raad van Ministers in minder dan 24 uur werd gevoerd”. 

Dit buitengewoon ingekorte tijdschema kwam de Bulgaarse autoriteiten goed uit. Particuliere exploitanten hadden hun zorgen geuit over het Bulgargaz-Gazprom-contract dat op 31 december 2022 zou aflopen. Door de ‘onderhandelingen’ over de overeenkomst in het kortst mogelijke tijdschema te beperken, ze op het laatste moment te openen en de onderhandelingen op het hoogste politieke niveau te voeren, niveau bood dekking voor het niet betrekken van niet-gouvernementele partijen bij de totstandkoming ervan.

Het uitsluiten van niet-overheidsbelanghebbenden betekende dat belangrijke punten in de overeenkomst, zoals het besluit om de volledige capaciteit op het belangrijkste interconnectiepunt voor BOTAS en Bulgargaz te reserveren en de rampzalige regelingen voor de prijsstelling van de door BOTAS aan Bulgargaz geleverde diensten, niet objectief konden worden onderzocht voordat ze werden goedgekeurd. 'afgemeld'.

Het wordt tijd dat de Commissie de druk opvoert

Het ad-hoccomité kwam tot de conclusie dat de manier waarop Bulgargaz er niet in slaagde met hem samen te werken een schending van grondwettelijke verplichtingen vormde. Het schetste een reeks vragen die uit het onderzoek naar voren kwamen, waaronder de fundamentele vraag waarom Bulgargaz de overeenkomst is aangegaan en of het feit dat de handtekening van de Bulgaarse minister was toegevoegd aan de kopie van de overeenkomst die Bulgargaz op 24 april door BOTAS naar Bulgargaz was gestuurd.th December 2022 bond het bedrijf aan de overeenkomst.

De commissie adviseerde dat de documentatie die zij had gevonden “voor inspectie en respectieve actie” zou worden verzonden naar het Bulgaarse Openbaar Ministerie, het Staatsagentschap voor Nationale Veiligheid, de Minister van Energie, BEH, en de Regelgevende Commissie voor Energie en Water.

In een buitengewone plenaire vergadering op 19th In april gaf de Bulgaarse Nationale Vergadering met een overweldigende meerderheid van 166 tot 32 stemmen de minister van Energie de opdracht om opnieuw over de overeenkomst te onderhandelen. Ook werd overeengekomen dat het rapport van de commissie zou worden voorgelegd aan het Bulgaarse Openbaar Ministerie, het Europees Openbaar Ministerie, het staatsagentschap voor de nationale veiligheid en andere relevante staatsinstellingen.

Het rapport van de Ad Hoc-commissie, de goedkeuring ervan door de Bulgaarse Nationale Vergadering en de instructie van de Vergadering om opnieuw over de overeenkomst te onderhandelen, hebben de dynamiek veranderd. Ze plaatsen de Europese Commissie in een veel sterkere positie dan ooit om het excentrieke karakter van het Bulgaarse energiebeleid aan te pakken, het onvermogen van het Bulgaarse energiebeleid om te voldoen aan de EU-beginselen om verandering te bevorderen en om ervoor te zorgen dat de belangen van de EU in elke nieuwe overeenkomst worden beschermd.  

De prioriteit voor de Commissie moet zijn ervoor te zorgen dat de concurrentiebeperkende elementen die bestonden in de overeenkomst van 3 januari 2023 niet opnieuw voorkomen in een nieuwe overeenkomst.

Zij moet erop aandringen dat volledige, niet-discriminerende toegang van derden, met name voor ongebruikte capaciteit, een centraal onderdeel is van een herziene overeenkomst.

Het vermogen van de Commissie om aan te dringen op toegang van particuliere exploitanten wordt verder versterkt door de uitgesproken wens van Turkije om de gasdoorvoercapaciteit door Bulgarije dramatisch te vergroten van 3 miljard cm15 naar XNUMX miljard cmXNUMX. Voor een dergelijke upgrade zal aanzienlijke EU-financiering nodig zijn, waardoor de Commissie in een leidende positie komt te staan ​​om te eisen dat alle extra capaciteit openstaat voor effectieve, niet-discriminerende toegang van derden.

Een krachtig standpunt innemen op dit punt zou niet alleen duidelijk maken dat de schendingen van de overeenkomst tussen BOTAS en Bulgargaz niet kunnen worden herhaald, maar zou in de toekomst ook de weg vrijmaken voor de Commissie om aan te dringen op bredere hervormingen.

Een voor de hand liggend uitgangspunt in dit verband zou zijn dat de Commissie met Bulgarije in gesprek gaat over de kwestie van het terugdringen van de staatsoverheersing in de Bulgaarse energiesector, zoals geïllustreerd door BEH. Ontbundeling, te beginnen met Bulgargaz, is een logisch uitgangspunt.

Carpe diem

Er bestaat al lang de opvatting onder wetenschappers op het gebied van het openbaar bestuur dat wanneer staatsbedrijven privileges krijgen die hen beschermen tegen concurrentie, regeringen dwingende monopolies creëren. De Bulgaarse energiesector, waar het vaak moeilijk is om te bepalen wie de touwtjes in handen heeft, is daar een voorbeeld van.

De moeilijkheden die zijn voortgekomen uit de overeenkomst tussen BOTAS en Bulgargaz bieden de Commissie en de hervormers in Bulgarije een kans om de cyclus te doorbreken. Dat zal alleen gebeuren als ze het besluit hebben om de dag te plukken.

Dick Roche is een voormalige Ierse minister van Europese Zaken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending