Verbind je met ons

Europese raad

De Europese Raad treedt op tegen Iran, maar hoopt op vooruitgang op weg naar vrede

DELEN:

gepubliceerd

on

De regeringsleiders van de EU hebben “verdere beperkende maatregelen” tegen Iran beloofd, waarbij aanvullende sancties gericht op de productie van raketten en drones waarschijnlijk lijken. De stappen maken deel uit van de eerste reeks conclusies van de bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De EU-leiders gingen akkoord met een boodschap van zowel steun als terughoudendheid aan Israël. De Raad veroordeelde “krachtig en ondubbelzinnig” de Iraanse aanval op Israël en bevestigde opnieuw zijn “volledige solidariteit met het volk van Israël en zijn inzet voor de veiligheid van Israël en de regionale stabiliteit”.

Een boodschap waarin “alle partijen worden opgeroepen de grootst mogelijke terughoudendheid te betrachten en zich te onthouden van elke actie die de spanningen in de regio kan vergroten” weerspiegelt de Europese bezorgdheid dat Israëlische vergelding voor de Iraanse raket- en drone-aanval tot een breder conflict zou kunnen leiden. Maar het zijn “Iran en zijn bondgenoten” die “alle aanvallen moeten staken”.

Er worden verdere beperkende maatregelen tegen Iran beloofd, met name met betrekking tot drones en raketten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zijn al begonnen met het proces van het vaststellen van aanvullende sancties tegen de Iraanse productie van deze wapens.

Het is uiteraard onmogelijk om de Iraanse aanval op Israël en de acties van zijn bondgenoten, zoals de Houthi's die schepen in de Rode Zee aanvallen, afzonderlijk te bespreken. Ze maken deel uit van een bredere crisis die is voortgekomen uit de Hamas-aanval op Israël en de daaropvolgende Israëlische invasie van Gaza.

De Europese Raad heeft verklaard dat hij “volledig toegewijd blijft aan het bijdragen aan de-escalatie en veiligheid in de regio”. In maart herhaalde het zijn boodschap van “het engagement om met partners samen te werken om de crisis in Gaza onverwijld te beëindigen”.

Dit omvatte een tot nu toe onbeantwoorde oproep tot “een onmiddellijk staakt-het-vuren en de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars, evenals het bieden van volledige, snelle, veilige en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp op grote schaal voor Palestijnen in nood”. De Raad kon deze woorden en zijn inzet “voor een blijvende en duurzame vrede gebaseerd op de tweestatenoplossing” alleen maar herhalen.

advertentie

Dat doel blijft ver weg, met een veel dreigender vooruitzicht op een verdere escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten, met name in Libanon. De EU zal de politieke hervormingen in dat land en de versterking van zijn strijdkrachten blijven steunen.

Voor veel Europese leiders komt de impact van het conflict in het Midden-Oosten hier dichtbij huis, met het vooruitzicht op een groeiende vluchtelingencrisis. Veel van de Syrische vluchtelingen in Libanon zijn bereid een gevaarlijke reis naar Europa te riskeren.

De Raad bevestigde “de vastberadenheid van de EU om de meest kwetsbare mensen in Libanon te steunen, waaronder vluchtelingen, intern ontheemden en gastgemeenschappen in nood, en om steun te verlenen ter bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel”.

De verhoopte oplossing is dat de Syriërs die de burgeroorlog in hun land zijn ontvlucht, veilig naar huis kunnen terugkeren. Zoals met een groot deel van het Midden-Oostenbeleid van de EU lijkt dat streven nogal ver weg.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending