Verbind je met ons

Europese raad

Bartjan Wegter wordt de nieuwe EU-coördinator voor terrorismebestrijding

DELEN:

gepubliceerd

on

Bartjan Wegter werd aangesteld als EU Counter-Terrorism Coordinator (EU CTC). Zijn termijn van vijf jaar gaat in op 1 maart 2024. De heer Wegter volgt Ilkka Salmi op, die het ambt sinds oktober 2021 bekleedt.

Bartjan Wegter is een hoge Nederlandse diplomaat, die tot zijn benoeming tot EU CTC diende als Gevolmachtigd Minister bij de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de NAVO. De heer Wegter is afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden en het Europacollege en bekleedde gedurende een diplomatieke carrière van 25 jaar verschillende multilaterale en veiligheidsgerelateerde functies.

De EU-coördinator voor terrorismebestrijding is verantwoordelijk voor de coördinatie van de werkzaamheden op het gebied van terrorismebestrijding binnen de EU, zorgt voor de uitvoering en evaluatie van de EU-strategie voor terrorismebestrijding, integreert de interne en externe aspecten van de strijd tegen terrorisme en verbetert de communicatie tussen de EU en derde landen. landen.

Achtergrond

In de nasleep van de terroristische aanslag in Madrid op 11 maart 2004 heeft de Europese Raad besloten de functie van EU-coördinator voor terrorismebestrijding vast te stellen.

Het EU CTC helpt de inspanningen van de EU op het gebied van de bestrijding van terrorisme vooruit te helpen. Hij informeert de Raad en houdt een overzicht bij van alle instrumenten waarover de EU beschikt, met het oog op regelmatige verslaglegging aan de Raad en het waarborgen van een effectieve follow-up van de besluiten van de Raad. Tot zijn taken behoren tevens:

  • het presenteren van beleidsaanbevelingen en het voorstellen van prioritaire actiegebieden aan de Raad;
  • het coördineren met de relevante voorbereidende instanties van de Raad, evenals met de Europese Commissie, de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en de relevante organen, bureaus en agentschappen van de EU;
  • ervoor zorgen dat de EU een actieve rol speelt in de strijd tegen terrorisme;
  • het verbeteren van de communicatie tussen de EU en derde landen;
  • het integreren van de interne en externe aspecten van de strijd tegen het terrorisme.

CV van Bartjan Wegter

advertentie

EU-coördinator voor terrorismebestrijding (achtergrondinformatie)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending