Verbind je met ons

Conflicten

Europees Parlement deze week: Belastingontduiking, Libor-schandaal, NAVO en terrorismebestrijding

DELEN:

gepubliceerd

on

Jens StoltenbergNAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (foto) and EU Counter-terrorism Coordinator Gilles de Kerchove visit Parliament this week to discuss security challenges and the EU’s response to terrorist threats. In addition MEPs vote on legislation to increase transparency when setting key interest rates, while the new special committee on tax rulings will debate how to fight against tax evasion and tax havens.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en EU-coördinator voor terrorismebestrijding Gilles de Kerchove voegen zich op maandag (30 maart) bij de commissie Buitenlandse Zaken voor twee afzonderlijke debatten. De situatie in Libië en Tunesië en de reactie van de EU op terroristische dreigingen zullen waarschijnlijk worden besproken.

De Economische Commissie zal dinsdag stemmen over ontwerp-EU-regels om de transparantie en betrouwbaarheid te verbeteren van benchmarks die van invloed kunnen zijn op de belangrijkste rentetarieven op de financiële markten of op de prijsstelling van financiële retailcontracten, zoals hypotheken. De regels zijn ingegeven door het vervalsen van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor).

De bijzondere commissie voor belastingafspraken en de economische commissie houden maandagmiddag een hoorzitting met belastingcommissaris Pierre Moscovici. Dinsdag debatteren beide commissies over belastingvraagstukken met OESO-secretaris-generaal Ángel Gurría en Pascal Saint-Amans, de directeur van het Center for Tax Policy. Onderwerpen zijn onder meer de strijd tegen belastingontduiking en belastingparadijzen.

De commissie Burgerlijke Vrijheden zal maandag een hoorzitting houden om te debatteren over recente EU-initiatieven ter bescherming en bevordering van de grondrechten met vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de EU Juliane Kokott, commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa Nils Muižnieks en EU Fundamental Ambtenaren van het Rights Agency en verschillende deskundigen. Het doel van de hoorzitting is om input te leveren voor de ontwerpresolutie van de commissie over de grondrechten in de EU in 2013-2014. 

De voorbereidingen voor de klimaatconferentie van Parijs in december zullen maandag worden besproken door leden van het Europees Parlement, nationale parlementsleden en Miguel Arias Cañete, de commissaris verantwoordelijk voor klimaatactie, en Karmenu Vella, de commissaris verantwoordelijk voor het milieu.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending