Verbind je met ons

Kazachstan

Wetgevende verkiezingen zouden een echte mijlpaal moeten worden in de democratiseringsdrang van Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze zondag, op 19 maart, worden in Kazachstan parlements- en lokale verkiezingen gehouden, uniek in vergelijking met de vorige. schrijft Margulan Baimukhan, ambassadeur van Kazachstan in België.

Hoewel de verkiezingen vroeg werden gehouden, wat niet zonder precedent is in het electorale record van het land, is het misschien wel de meest competitieve in bijna twee decennia. Het is een levendig resultaat van de systemische democratische hervormingen die president Kassym-Jomart Tokayev sinds 2019 heeft geïnitieerd en doorgevoerd en die verder werden versterkt en uitgebreid na de onrust die het land in januari 2022 doormaakte.

President Tokayev maakte de datum bekend van de verkiezing van de Mazhilis (lagerhuis van het parlement) en de maslikhats (lokale vertegenwoordigende organen) op 19 januari, twee maanden voor de stemdag. Zoals bij bijna elke vroege peiling waar ook ter wereld, uitten sommigen hun bezorgdheid dat politieke actoren niet genoeg tijd zouden hebben om zich voor te bereiden op de intensieve campagne. De president stelde echter voor het eerst voor om de verkiezingen in de eerste helft van 2023 uit te schrijven in zijn State-of-the-Nation-toespraak op 1 september 2022, meer dan een half jaar geleden. Zo hadden politieke partijen en toekomstige kandidaten ruimschoots de tijd om zich voor te bereiden op de campagne.

Bovendien werden de parlementsverkiezingen algemeen verwacht, aangezien het een voortzetting is van het proces om het politieke systeem van Kazachstan opnieuw op te starten, na het landelijke referendum over ingrijpende grondwetshervormingen afgelopen juni, de vervroegde presidentsverkiezingen afgelopen november en de uitgebreide hervormingen en wetswijzigingen het regeren van verkiezingen en het registratieproces van politieke partijen.

In zijn verklaring waarin hij de datum van de verkiezingen twee maanden geleden aankondigde, zei president Tokayev: “Het houden van vervroegde verkiezingen voor de Mazhilis en Maslikhats wordt gedicteerd door de logica van de constitutionele hervorming, gesteund door burgers bij het nationale referendum. Volgens de resultaten is ons land overgestapt op nieuwe, eerlijkere en meer competitieve regels voor de vorming van de representatieve machtstakken.”

Verschillende recente initiatieven hebben Kazachstan inderdaad ingrijpend veranderd, waaronder het verkiezingsproces.

advertentie

Allereerst zal voor de verkiezingen een gemengd proportioneel-majoritair model worden gebruikt, dat in 1999 en 2004 van kracht was. Nu zal 70 procent van de parlementsleden proportioneel worden gekozen uit partijlijsten en 30 procent uit kiesdistricten met één mandaat. . Cruciaal is dat dit potentiële kandidaten de kans geeft om genomineerd te worden zonder deel uit te maken van een geregistreerde politieke partij of vereniging. Dit verruimt enorm de mogelijkheden voor diegenen die een echte bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van het land door betrokken te zijn bij politieke processen, inclusief burgeractivisten.

De verkiezing van de maslikhats van districten en steden van nationaal belang zal ook plaatsvinden volgens een gemengd kiesstelsel, met een 50/50-verhouding. Elke zetel in stads- en plattelandsraden op een lager niveau wordt betwist in de vorm van één kiesdistrict.

Een andere factor die het politieke pluralisme in het parlement verder stimuleert, is de verlaging van de toetredingsdrempel voor partijen tot de Mazhilis van zeven naar vijf procent. Dit vergroot de kans dat meer partijen in de kamer komen.

Bovendien zal een quotum van 30 procent voor vrouwen, jongeren en personen met speciale behoeften, dat bij de vorige verkiezingen twee jaar geleden werd gebruikt in de kandidatenlijsten van de partijen, nu worden afgedwongen bij de daadwerkelijke verdeling van de mandaten van de parlementsleden. .

Een andere recente nieuwigheid is de optie "tegen iedereen" op alle stembiljetten, wat in wezen een proteststem is als een burger niet tevreden is met de keuze op het stembiljet.

Bovendien is het registreren van politieke partijen dankzij de vorig jaar doorgevoerde hervormingen aanzienlijk eenvoudiger geworden. Zo is de inschrijfdrempel verviervoudigd, van 20,000 naar 5,000 leden. De minimumvereiste voor het aantal mensen dat nodig is om regionale partijvertegenwoordigingen op te richten, is ook verlaagd van 600 naar 200. En het aantal mensen dat nodig is om een ​​politieke partij op te starten, is verlaagd van 1,000 naar 700, in het land van 19,5 miljoen .

Hierdoor zijn twee nieuwe politieke partijen erin geslaagd zich voor de komende verkiezingen te laten registreren.

Een duidelijke illustratie van het enthousiasme voor deze verkiezing onder de nieuwe voorwaarden is het grote aantal kandidaten. In totaal zijn er 12,111 kandidaten, waaronder 716 voor de 98 zetels die in de Mazhilis worden betwist (inclusief 435 voor 29 zetels met één kiesdistrict, of ongeveer vijftien voor elk mandaat) en 11,395 voor een totaal van 3,415 plaatsen in de maslikhats. Het aantal omvat, tot verbazing van sommigen, verschillende harde critici van de zittende regering die zich kandidaat stelt. Voorheen werden hun opties beperkt door de noodzaak om te worden voorgedragen door een geregistreerde politieke partij.

Om in aanmerking te komen voor een zetel in de Mazhilis, moet een kandidaat een staatsburger van Kazachstan zijn, minstens 25 jaar oud zijn en ook de afgelopen tien jaar in Kazachstan hebben gewoond. Een kandidaat voor de zetel in een maslikhat moet ook een staatsburger van Kazachstan zijn, in de regio wonen die de kandidaat wil vertegenwoordigen, en minstens 20 jaar oud zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending