Verbind je met ons

Europees parlement

Bijeenkomst van het Europees Parlement: EP-leden riepen op tot een strenger beleid ten aanzien van het Iraanse regime en steun voor de opstand van het Iraanse volk

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Vandaag (21 september) hielden leden van het Europees Parlement uit verschillende politieke groeperingen een bijeenkomst met de titel: “Een jaar na de dood van Mahsa Amini: de situatie in Iran.” De deelnemers riepen op tot een strenger beleid ten aanzien van het Iraanse regime, waaronder het op de zwarte lijst plaatsen van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en het opleggen van uitgebreide sancties om het Iraanse regime te dwingen zijn aanhoudende misdaden tegen Iraanse demonstranten, zijn export van terrorisme, raketten en drones en zijn nucleaire activiteiten stop te zetten. ambities.

De bijeenkomst in het Europees Parlement in Brussel markeerde de 1st verjaardag van de protesten in Iran na de dood van Mahsa Amini, bood een platform om de voortdurende strijd voor vrijheid en vrouwenrechten in Iran te bespreken.

Het werd georganiseerd door The Parliament Magazine en concentreerde zich op de rol van de EU bij het ondersteunen van het Iraanse volk, in het bijzonder vrouwen, het aanpakken van de destructieve activiteiten van Iraanse inlichtingendiensten in Europa en het bespreken van de aanhoudende opstand in Iran.

De paneldiscussie werd gemodereerd door Rogier Elshout en bestond uit leden van het Europees Parlement Radka Maxova (vicevoorzitter, FEMM), Dorien Rookmaker, Anna Fotyga, Javier Zarzalejos (via een videoboodschap), Azadeh Zabeti, internationaal mensenrechtenadvocaat, covoorzitter van de commissie van Anglo-Iraanse advocaten, en Gérard Vespierre, stichtend partner van Strategic Councils en geassocieerd onderzoeker bij de Middle East Study Foundation (FEMO) in Frankrijk.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Azadeh Zabeti, de hoofdspreker, het belang van de nationale opstand in Iran na de tragische dood van Mahsa Amini in hechtenis. Ze benadrukte dat de opstand niet alleen om de hoofddoek en de verplichte kledingvoorschriften ging, maar eerder om een ​​oproep tot regimeverandering en de oprichting van een vrije, democratische en seculiere republiek in Iran. Mevrouw Zabeti gaf verontrustende verslagen over de brutaliteit van het Iraanse regime, waaronder de moordpartijen, onwettige detentie, marteling en seksueel geweld tegen zowel mannelijke als vrouwelijke demonstranten tijdens de opstand van vorig jaar.

Zabeti bekritiseerde ook de westerse regeringen voor het doen van concessies aan het geestelijk regime, waarbij hij als voorbeeld de vrijlating van de veroordeelde terroristische diplomaat Assadollah Assadi noemde in ruil voor de Belgische hulpverlener die in Iran als gijzelaar werd vastgehouden, de betaling van zes miljard dollar losgeld voor onrechtmatige daad. Iraans-Amerikaanse gijzelaars, de recente ontmoeting tussen Josep Borrell en de minister van Buitenlandse Zaken van de mullahs in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de omhelzing van president Ebrahim Raisi door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, ondanks zijn belangrijke rol in de massamoord op 30,000 politieke leiders. gevangenen in 1988, onder andere gevallen van misdaden tegen de menselijkheid.

Zabeti zei dat dit slechts enkele voorbeelden zijn van een appeasementbeleid dat wordt gevoerd door Europese regeringen en de Amerikaanse regering, en betoogde dat voortdurende appeasement de binnenlandse moorden en mensenrechtenschendingen van het regime zal aanmoedigen en tegelijkertijd de mondiale vrede en veiligheid in gevaar zal brengen en Europa zelf zal bedreigen.

advertentie

EP-lid Radka Maxova benadrukte de noodzaak om degenen die strijden voor verandering in Iran te steunen en de ontoereikendheid van verbale veroordeling voor de wreedheden van het regime.

EP-lid Dorien Rookmaker verklaarde dat het Iraanse regime desinformatie gebruikt als instrument om het enige levensvatbare alternatief voor het theocratische regime in Iran, de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) en de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging, de People's Mojahedin Organization of Iran, zwart te maken. Iran (PMOI/MEK). Haar boodschap aan collega’s was dat ze goed moeten overwegen wat ze zeggen en doen, om te bepalen of het de verzetseenheden en mensen in Iran helpt. Ze sprak ook haar steun uit voor het tienpuntenplan van mevrouw Maryam Rajavi, de nieuwgekozen president van de NCRI.

EP-lid Anna Fotyga merkte op dat dit vanaf het begin een barbaars regime is geweest. Ze vestigde de aandacht op de massamoord op politieke gevangenen in 1988 en op het feit dat president Raisi zelf verantwoordelijk is en ter verantwoording moet worden geroepen. Ze sprak over de noodzaak om een ​​einde te maken aan de straffeloosheid waarvan hij geniet, en uitte haar verontwaardiging over het feit dat hij voor de VN sprak. Ze onderstreepte verder de noodzaak van strengere maatregelen en beleid ten aanzien van het Iraanse regime.

In een boodschap aan de conferentie verklaarde EP-lid Javier Zarzalejos dat om vrede en veiligheid te garanderen strikte diplomatieke maatregelen nodig zijn om de vrijheid en democratie in Iran te garanderen.

Gerrard Vespierre, die onlangs een studie publiceerde met de titel: “Iran op weg naar een tweede revolutie?” legde uit waarom een ​​nieuwe revolutie onvermijdelijk is, ondanks de felle repressie en de diplomatieke manoeuvres van het regime. Volgens de heer Vespierre laten de gestage achteruitgang van de economie in de afgelopen veertig jaar en een gestage stijging van de inflatie zien dat dit regime geen investeringen in de economie heeft gedaan, maar in plaats daarvan heeft geïnvesteerd in terrorisme en zijn nucleaire programma.

De sprekers gingen in op de rol van de EU bij het ondersteunen van de progressieve bewegingen die streven naar een andere toekomst voor Iran en stelden de volgende praktische maatregelen voor:

  • Het verklaren van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) tot een terroristische organisatie.
  • Erkenning van het recht van het Iraanse volk om zichzelf te verdedigen tegen de IRGC en andere onderdrukkende krachten.
  • Het vervolgen van de leiders van het regime voor vier decennia van misdaden tegen de menselijkheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending