Verbind je met ons

Midden-Oosten

De reactie van de EU op de raketaanval van Israël op Iran gaat gepaard met een waarschuwing tegen Gaza

DELEN:

gepubliceerd

on

Hoge Vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft op de gerapporteerde raketaanval van Israël op Iran gereageerd door te zeggen dat het alleen maar de noodzaak bevestigt om verdere escalatie te voorkomen “omdat het van fundamenteel belang is om de oorlog in Gaza te stoppen, en niet om deze uit te breiden naar andere landen”. Hij sprak op de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in Italië en zei dat ze er goed aan zouden doen alle actoren in het Midden-Oosten op te roepen om maximale voorzichtigheid te betrachten in hun militaire reacties, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken zei dat tijdens de bijeenkomst van de G7 op het eiland Capri “alle aandacht gericht is op wat er in het Midden-Oosten gebeurt” en dat de G7 na de berichten over nieuwe aanslagen nogmaals alle actoren heeft opgeroepen om zich inhouden. Hij waarschuwde dat elke misrekening van de reacties van anderen kan leiden tot militaire escalatie en het risico van oorlog.

Israël heeft nog niet bevestigd dat het raketten op Iran heeft gelanceerd, hoewel het wel had beloofd te reageren op de drone- en raketaanval van Iran op zijn grondgebied. Dat was een reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse diplomatieke missie in Damascus, waarbij zes mensen om het leven kwamen.

Iran beweert dat de laatste aanval dichtbij een luchthaven en militaire basis geen schade heeft aangericht. Zijn eigen aanval op Israël veroorzaakte eveneens weinig schade, dankzij de onderschepping door Israëlische luchtverdediging en vliegtuigen, met hulp van enkele van zijn bondgenoten.

Josep Borrell voegde eraan toe dat het nieuws over verdere aanvallen alleen maar de noodzaak bevestigt om escalatie te voorkomen “om ervoor te zorgen dat de oorlog in Gaza zich niet naar de rest van de regio verspreidt, omdat het fundamentele is om de oorlog in Gaza te stoppen en niet uit te breiden naar andere landen.” landen”.

De EU heeft in opeenvolgende verklaringen duidelijk gemaakt dat haar solidariteit met Israël tegen Iran en Hamas haar niet zal afleiden van het aandringen op een staakt-het-vuren in Gaza en actie om de humanitaire crisis daar aan te pakken. Er blijft ook bezorgdheid bestaan ​​over de escalerende spanningen en de moord op Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

In de laatste stap van de EU hebben vier mensen en twee organisaties sancties opgelegd voor wat wordt omschreven als ernstige schendingen van de mensenrechten tegen Palestijnen, waaronder marteling en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, evenals de schending van het recht op eigendom. en op het privé- en gezinsleven van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

advertentie

De organisaties zijn Lehava, een radicaal-rechtse joodse supremacistische groepering, en Hilltop Youth, een radicale jongerengroep bestaande uit leden die bekend staan ​​om hun gewelddadige daden tegen Palestijnen en hun dorpen op de Westelijke Jordaanoever. Twee van de op de sancties geplaatste personen, Meir Ettinger en Elisha Yered, zijn leidende figuren in Hilltop Youth, beiden door de EU in verband gebracht met dodelijke aanvallen op Palestijnen.

De andere twee personen zijn Neria Ben Pazi, die ervan wordt beschuldigd herhaaldelijk Palestijnen aan te vallen, en Yinon Levi, die ervan wordt beschuldigd deel te nemen aan meerdere gewelddadige acties tegen Palestijnse dorpen in de buurt van een illegale Israëlische nederzetting. De sancties omvatten de bevriezing van alle tegoeden in de EU en een verbod op het direct of indirect financieren van individuen en organisaties. De vier Israëliërs mogen ook de Europese Unie niet binnenkomen.

In maart veroordeelde de Europese Raad het geweld van extremistische kolonisten en stelde dat de daders ter verantwoording moeten worden geroepen; en riep op tot versnelde werkzaamheden voor het aannemen van relevante gerichte beperkende maatregelen. De Europese Raad veroordeelde tevens de besluiten van de Israëlische regering om de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever verder uit te breiden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zullen de situatie in het Midden-Oosten opnieuw bespreken tijdens hun bijeenkomst in Luxemburg op 22 april. Er wordt verwacht dat zij zich zullen concentreren op de steeds verslechterende humanitaire situatie in Gaza en op inspanningen voor de-escalatie en het opbouwen van regionale stabiliteit, ook in Libanon. . Er wordt ook verwacht dat zij vooruitgang zullen boeken bij het aanscherpen van de sancties tegen Iran.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending