Verbind je met ons

Elektriciteit interconnectiviteit

Het creëren van een stabielere, betaalbare en duurzame elektriciteitsmarkt 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Parlement heeft groen licht gegeven om onderhandelingen met de Raad te starten over de hervorming van de elektriciteitsmarkt in de EU. plenaire zitting, ITRE.

Het besluit om gesprekken met lidstaten te openen, zoals voorgesteld door de Commissie Industrie, Onderzoek en Energie in juli 2023 werd aangenomen met 366 stemmen voor en 186 tegen, bij 18 onthoudingen.

De leden van het Europees Parlement willen de consumentenbescherming tegen volatiele elektriciteitsprijzen versterken en ervoor zorgen dat consumenten het recht hebben op contracten met een vaste prijs of op dynamische prijscontracten. Informatie over de opties waar mensen voor kiezen en het verbieden dat leveranciers de voorwaarden van een contract eenzijdig kunnen wijzigen, moeten ook deel uitmaken van deze hervorming. Alle consumenten, evenals kleine bedrijven, zouden door deze hervorming moeten profiteren van betaalbare en stabiele prijzen op de lange termijn en van de verzachting van de gevolgen van plotselinge prijsschokken.

EP-leden eisen ook dat EU-landen leveranciers verbieden de elektriciteitsvoorziening van kwetsbare klanten af ​​te sluiten, ook tijdens geschillen tussen leveranciers en klanten, en voorkomen dat leveranciers van deze klanten eisen dat ze vooruitbetalingssystemen gebruiken.

Achtergrond

De energieprijzen zijn sinds medio 2021 gestegen, aanvankelijk in de context van het economische herstel na COVID-19. De energieprijzen stegen echter sterk als gevolg van problemen met de gasvoorziening na het uitbreken van de Russische oorlog tegen Oekraïne in februari 2022. Hoge gasprijzen hadden een onmiddellijk effect op de elektriciteitsprijzen, aangezien ze met elkaar verbonden zijn onder het merit order-systeem van de EU, waarbij de duurste ( (meestal op fossiele brandstoffen gebaseerde) energiebron bepaalt de totale elektriciteitsprijs.

Meer informatie 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending