Verbind je met ons

Energie

Ja tegen door energie aangedreven decarbonisatie – houd de samenleving aan boord

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag heeft de Europese Commissie haar klimaatdoelstelling voor 2040 onthuld. Hoewel er wordt gewaarschuwd voor een verdere versnelling van het tempo van de decarbonisatie, heeft de elektriciteitsindustrie is verheugd over de erkenning door de Commissie van de sleutelrol van elektriciteit en roept op tot maatregelen om de elektrificatie te bevorderen.

De toekomst van het Europese energiesysteem is ongetwijfeld elektrisch. De Europese Commissie maakt dit duidelijk in haar mededeling uit 2040, waarin een verdubbeling van het elektriciteitsaandeel in het eindenergieverbruik van de EU tegen 2040 wordt voorspeld.

Uit de ondersteunende analyse van de Commissie blijkt echter ook dat pogingen om de emissiereducties substantieel verder te brengen dan het huidige tempo een alomvattende inzet zullen vereisen van niet-volwassen technologieën zoals directe luchtafvang (DAC) en koolstofafvang en -opslag (CCS). in de meeste industriële sectoren in Europa. Dit zal elk jaar een dubbelcijferig miljard aan extra investeringen vergen, in een tijd waarin gewapende conflicten, de-industrialisatie, hogere rentetarieven en een crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud een uitdagender klimaat vormen voor de transformatie van de Europese economie.

Secretaris-generaal van Eurelectric Kristian Ruby waarschuwde voor verdere versnelling en zei: “De achtergrond van de energietransitie is substantieel veranderd. Om de langetermijndoelstelling van klimaatneutraliteit te verwezenlijken, is het van cruciaal belang om de steun van Europese bedrijven en burgers te behouden. Wij pleiten daarom voor een decarbonisatiestrategie die een beheersbaar tempo aanhoudt en de focus houdt op bewezen technologieën.”

Elektrificatie vereist een betrouwbaar energiesysteem

In alle scenario's zal het elektriciteitsverbruik aanzienlijk toenemen, vooral op het gebied van verwarming en transport. Alleen al voor het wegvervoer wordt verwacht dat het elektrificatiepercentage in minder dan twintig jaar zal verviervoudigen in het meest agressieve scenario van de Commissie.

Voor een grotere maatschappelijke afhankelijkheid van elektriciteit is een even betrouwbare elektriciteitssector nodig. En nu wind- en zonne-energie de ruggengraat van het elektriciteitssysteem zullen gaan vormen, is een snelle modernisering van de Europese netwerkinfrastructuur nodig. Tegelijkertijd zullen stevige en flexibele capaciteiten zoals opslag, kernenergie en waterkracht nodig zijn als aanvulling op de variabele hernieuwbare opwekking. Volgens de beoordeling van Eurelectric onderschat de analyse van de Commissie de behoefte aan stevige en flexibele technologieën, waarbij wordt uitgegaan van een aanzienlijke algehele vermindering van de beschikbare energietechnologieën tegen 2040, terwijl het aandeel van elektriciteit in het eindenergieverbruik toeneemt tot ongeveer 50%.

advertentie

Er zullen ook investeringen en nieuwe risicobeperkingsinstrumenten nodig zijn om het tempo van de transformatie te verhogen. Daarom verwelkomt Eurelectric het door de Commissie aangekondigde investeringsinitiatief.

“High-speed electrification of society requires massive investments and measures across the board. We therefore welcome the investment initiative and call on policy makers to launch an electrification action plan within the first 100 days of the new mandate” – concludes  Ruby.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending