Verbind je met ons

Elektriciteit interconnectiviteit

De Commissie stelt een hervorming van de opzet van de EU-elektriciteitsmarkt voor om hernieuwbare energie te stimuleren, consumenten beter te beschermen en het concurrentievermogen van de industrie te versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 14 maart heeft de Commissie voorgesteld het ontwerp van de EU-elektriciteitsmarkt te hervormen om de toename van hernieuwbare energiebronnen en de uitfasering van gas te versnellen, de rekeningen van consumenten minder afhankelijk te maken van volatiele prijzen voor fossiele brandstoffen, consumenten beter te beschermen tegen toekomstige prijspieken en mogelijke marktmanipulatie , en de industrie van de EU schoon en concurrerender maken.

De EU heeft al meer dan twintig jaar een efficiënte, goed geïntegreerde elektriciteitsmarkt, waardoor consumenten kunnen profiteren van de economische voordelen van een eengemaakte energiemarkt, het waarborgen van de voorzieningszekerheid en het stimuleren van het decarbonisatieproces. De energiecrisis als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne heeft de noodzaak onderstreept om de elektriciteitsmarkt snel aan te passen de groene transitie beter ondersteunen en bieden energieconsumenten, zowel huishoudens als bedrijven, brede toegang tot betaalbare hernieuwbare en niet-fossiele elektriciteit

De voorgestelde hervorming voorziet herzieningen van verschillende onderdelen van de EU-wetgeving – met name de elektriciteitsverordening, de elektriciteitsrichtlijn en de REMIT-verordening. Het introduceert maatregelen die stimuleren langere termijn contracten met niet-fossiele stroomproductie en -brenging schonere flexibele oplossingen in het systeem om te concurreren met gas, zoals vraagrespons en opslag. Dit zal de impact van fossiele brandstoffen op de elektriciteitsrekening van de consument verminderen en ervoor zorgen dat de lagere kosten van hernieuwbare energie daarin worden weerspiegeld. Bovendien zal de voorgestelde hervorming open en eerlijke concurrentie op de Europese groothandelsmarkten voor energie stimuleren door de markttransparantie en -integriteit te vergroten.

Het bouwen van een op hernieuwbare energie gebaseerd energiesysteem zal niet alleen cruciaal zijn om de rekeningen van de consument te verlagen, maar ook om te zorgen voor een duurzame en onafhankelijke energievoorziening naar de EU, in overeenstemming met de Europese Green Deal  en REPowerEU-abonnement. Deze hervorming, die deel uitmaakt van de Green Deal Industrieplan, zal de Europese industrie ook toegang geven tot een hernieuwbare, niet-fossiele en betaalbare stroomvoorziening wat een belangrijke factor is voor decarbonisatie en de groene transitie. Om onze energie- en klimaatdoelstellingen te halen, is de inzet van hernieuwbare energie zal tegen het einde van dit decennium verdrievoudigd moeten zijn.

Consumenten beschermen en empoweren

Hoge en volatiele prijzen, zoals die in 2022 werden veroorzaakt door de energieoorlog van Rusland tegen de EU, hebben de consument een buitensporige last opgelegd. Dankzij dit voorstel kunnen consumenten en leveranciers profiteren van meer prijsstabiliteit op basis van hernieuwbare en niet-fossiele energietechnologieën. Cruciaal is dat het consumenten een ruime keuze aan contracten en duidelijkere informatie voordat ze contracten ondertekenen zodat ze de mogelijkheid hebben om dat te doen houd veilige langetermijnprijzen vast om buitensporige risico's en volatiliteit te vermijden. Tegelijkertijd zullen ze nog steeds kunnen kiezen voor dynamische prijscontracten om te profiteren van prijsschommelingen om elektriciteit te gebruiken wanneer het goedkoper is (bijvoorbeeld om elektrische auto's op te laden of warmtepompen te gebruiken).

Naast het uitbreiden van de keuze van de consument, is de hervorming er ook op gericht prijsstabiliteit bevorderen door het risico op leveranciersfalen te verkleinen. Het voorstel vereist van leveranciers dat zij hun prijsrisico's ten minste in de mate van de volumes onder vaste contracten beheersen, om minder bloot te staan ​​aan prijspieken en marktvolatiliteit. Het verplicht de lidstaten ook om vast te stellen leveranciers van laatste redmiddel zodat geen enkele consument zonder stroom komt te zitten.

advertentie

De bescherming van kwetsbare consumenten wordt ook aanzienlijk verbeterd. In het kader van de voorgestelde hervorming zullen de lidstaten kwetsbare consumenten met een betalingsachterstand beschermen tegen afsluiting. Het staat de lidstaten ook toe verlengen gereguleerde kleinhandelsprijzen aan huishoudens en kmo's in geval van een crisis.

Volgens het voorstel, regels op duurzame energie delen worden ook vernieuwd. Consumenten zullen kunnen investeren in wind- of zonneparken en overtollige zonne-energie op daken kunnen verkopen aan buren, niet alleen aan hun leverancier. Huurders kunnen bijvoorbeeld overtollige zonne-energie op het dak delen met een buurman.

Om te verbeteren flexibiliteit van het energiesysteem, zullen de lidstaten nu hun behoeften moeten beoordelen, doelstellingen moeten vaststellen om de niet-fossiele flexibiliteit te vergroten, en zullen zij de mogelijkheid hebben om nieuwe steunregelingen, met name voor vraagrespons en opslag. De hervorming stelt netbeheerders ook in staat om in te kopen vraagvermindering in de spits. Naast dit voorstel de Commissie heeft vandaag ook aanbevelingen gedaan aan de lidstaten over de vooruitgang op het gebied van opslaginnovatie, -technologieën en -capaciteiten.

Verbetering van de voorspelbaarheid en stabiliteit van de energiekosten om het concurrentievermogen van de industrie te versterken

Het afgelopen jaar zijn veel bedrijven zwaar getroffen door te volatiele energieprijzen. Om het concurrentievermogen van de EU-industrie te versterken en haar blootstelling aan prijsschommelingen te verminderen, stelt de Commissie voor om de uitrol van stabielere langetermijncontracten, zoals Overeenkomsten voor stroomaankoop (PPA's) - waarmee bedrijven hun eigen directe energievoorziening tot stand brengen en daardoor kunnen profiteren van stabielere prijzen voor hernieuwbare en niet-fossiele stroomproductie. Om de huidige belemmeringen, zoals de kredietrisico's van kopers, aan te pakken, verplicht de hervorming de lidstaten ervoor te zorgen dat er marktgebaseerde garanties voor PPA's beschikbaar zijn.

Om energieproducenten inkomstenstabiliteit te bieden en de industrie te beschermen tegen prijsvolatiliteit, zal alle publieke steun voor nieuwe investeringen in inframarginale en must-run hernieuwbare en niet-fossiele elektriciteitsopwekking de vorm moeten hebben van tweerichtingscontracten voor verschil (CfD's), terwijl de lidstaten hiertoe verplicht zijn overtollige inkomsten naar de consument kanaliseren. Bovendien zal de hervorming de liquiditeit van de markten stimuleren voor langetermijncontracten die toekomstige prijzen vastleggen, de zogenaamde "termijncontracten.” Hierdoor kunnen meer leveranciers en consumenten zich gedurende langere tijd beschermen tegen te volatiele prijzen. 

Ook komen er nieuwe verplichtingen om te faciliteren integratie van hernieuwbare energie in het systeem en de voorspelbaarheid voor generatie verbeteren. Deze omvatten transparantieverplichtingen voor systeembeheerders met betrekking tot netcongestie en handelsdeadlines die dichter bij realtime liggen.

Ten slotte zullen het Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) en nationale regelgevers beter in staat zijn om de integriteit en transparantie van de energiemarkt te bewaken om concurrerende markten en transparante prijsstelling te waarborgen. Met name de bijgewerkte verordening inzake de integriteit en transparantie van de groothandelsmarkt voor energie (REMIT) zal zorgen voor een betere gegevenskwaliteit en de rol van ACER bij onderzoeken naar mogelijke gevallen van marktmisbruik van grensoverschrijdende aard versterken. Al met al zal dit de bescherming van de consumenten en het bedrijfsleven in de EU tegen marktmisbruik verbeteren.

Volgende stappen

De voorgestelde hervorming moet nu worden besproken en goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad voordat deze in werking treedt.     

Achtergrond

Sinds de zomer van 2021 hebben de energieprijzen ongekende pieken en volatiliteit gekend, en hebben ze een ernstige impact gehad op de huishoudens en de economie in de EU, vooral na de Russische invasie van Oekraïne die een energiecrisis in Europa veroorzaakte. Veel consumenten zagen hun rekeningen stijgen door de stijging van de gasprijs, ook al dekken hernieuwbare energiebronnen al meer dan een derde van de elektriciteitsvraag in de EU.

De EU reageerde snel door een breed scala aan  maatregelen om de impact van hoge en volatiele groothandelsprijzen voor energie op huishoudens en bedrijven te verzachten. De Europese Raad heeft de Commissie echter opgeroepen om te werken aan een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt, met als tweeledig doel de Europese energiesoevereiniteit veilig te stellen en klimaatneutraliteit te bereiken. De voorgestelde hervorming komt tegemoet aan deze oproep van EU-leiders en werd aangekondigd door voorzitter Von der Leyen in haar Staat van de Unie Adres afgelopen jaar. Het maakt ook onderdeel uit van het beoogde Green Deal Industrieplan het concurrentievermogen van de Europese nul-industrie verbeteren en de transitie naar klimaatneutraliteit versnellen.

Meer informatie

Vragen en antwoorden

Factsheet

Voorstel voor een wijzigingsverordening om de opzet van de elektriciteitsmarkt van de Unie te verbeteren

Voorstel voor een wijzigingsverordening ter verbetering van de bescherming van de Unie tegen marktmanipulatie op de groothandelsmarkt voor energie

Werkdocument van de diensten van de Commissie over de hervorming van het ontwerp van de elektriciteitsmarkt

Aanbeveling en Werkdocument van de staf op opslag

Ontwerp van de elektriciteitsmarkt

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending