Verbind je met ons

Digitale interne markt

Alles wat u moet weten over het einde van roamingkosten

DELEN:

gepubliceerd

on

tech_roaming47__01__630x420The end of roaming charges could become a reality in just two years’ time. Parliament’s industry committee approved on Wednesday (15 July) a deal to end roaming charged that had been agreed with EU governments and the European Commission. Prices should drop next year, while from 15 June 2017 making a call or watching a football match live on a mobile phone abroad would cost the same as doing so at home.

After the industry committee approved the agreement on 15 July, Spanish EPP member Pilar del Castillo Vera, who is responsible for steering this proposal through Parliament, said: “It is a great achievement for the European Parliament. We managed to get the end of roaming and to guarantee an open internet.”

De EU verlaagt de roamingtarieven sinds 2007 en het Parlement heeft herhaaldelijk gevraagd om deze helemaal af te schaffen.

Onderhandelaars van het Parlement, de Raad en de Commissie bereikten op 30 juni een compromis over een telecompakket dat voorziet in de afschaffing van roamingtarieven vanaf 15 juni 2017. Van 30 april 2016 tot 15 juni 2017 zou er een overgangsperiode zijn waarin exploitanten een klein extra bedrag bovenop de binnenlandse prijzen zouden kunnen aanrekenen. Als u bijvoorbeeld acht eurocent per minuut betaalt voor een uitgaand gesprek thuis, mag de prijs voor uw gesprek in het buitenland (dus een ander EU-land of IJsland, Noorwegen of Liechtenstein) niet hoger zijn dan 13 eurocent. Raadpleeg de onderstaande tabel voor meer informatie.

Het compromis voorziet ook in de eerste EU-brede netneutraliteitsregels om open toegang tot internetinhoud zonder discriminatie te waarborgen.

Maximale gereguleerde retailroamingtarieven (in euro's, exclusief btw)

Van kracht Van 30 april 2016 tot 14 juni 2017 Vanaf 15 juni 2017
Een minuutje gebeld 0.19 Binnenlandse prijs + tot 0.05 toeslag Mobiel gebruiken in het buitenland = dezelfde prijs als thuis
Een sms verzonden 0.06 Binnenlandse prijs + tot 0.02 toeslag
Een megabyte aan data gebruikt 0.20 Binnenlandse prijs + tot 0.05 toeslag
Een sms ontvangen Gratis
Er is een minuut gebeld 0.05 Mag niet hoger zijn dan een gemiddeld maximum tarief voor mobiele gespreksafgifte op wholesaleniveau dat in de hele EU is vastgesteld*

*A transitory regime until the Commission addresses this outstanding issue. Mobile termination rate is a wholesale tariff charged by the operator of a called party to the operator of the calling party’s network. 

advertentie

Volgende stappen

Alle EP-leden zullen dit najaar, waarschijnlijk in oktober, met de Raad over de deal stemmen. Indien goedgekeurd door zowel het Parlement als de Raad, zal de verordening op 30 april 2016 in werking treden.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending