Verbind je met ons

Europees parlement

Roamen zoals thuis: roamingregels verlengd voor nog eens 10 jaar 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het roam-like-thuis-beleid van de EU zorgt ervoor dat Europeanen overal in de EU zonder extra kosten kunnen bellen, berichten sturen en mobiele data kunnen gebruiken. Maatschappij.

In april 2022 hebben het Europees Parlement en de Raad de uitbreiding van de roamingregels aangenomen, waardoor EU-consumenten tegen dezelfde kosten als thuis kunnen blijven bellen en gegevens over de EU-grenzen kunnen blijven overbrengen. De wet maakt deel uit van de strategie voor digitale transformatie, een van de prioriteiten van de EU.

Dwaal rond zoals thuis

Sinds de invoering van de regels voor roamen zoals thuis in juni 2017 hebben ongeveer 170 miljoen mensen genoten van de voordelen van verbonden blijven tijdens hun reizen door Europa, terwijl ze dezelfde prijzen betaalden als thuis. Het systeem werkt in de hele Europese Economische Ruimte, die alle 27 EU-landen omvat, evenals IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Het beleid is zeer succesvol geweest, zo is het gebruik van dataroaming in de zomer van 17 2019 keer zo hoog geworden als in de zomer vóór de afschaffing van de roamingtarieven.

Betere kwaliteit, meer diensten

De nieuwe regelgeving verlengt de huidige regels voor nog eens 10 jaar. Het zorgt ook voor betere roamingdiensten voor reizigers. Zo hebben consumenten recht op dezelfde mobiele netwerkkwaliteit en snelheid in het buitenland als thuis, waar gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn.

De nieuwe regels zorgen er ook voor dat mensen gratis kunnen bellen, sms'en of appen om de hulpdiensten te bereiken.

Exploitanten zijn ook verplicht gebruikers te informeren over hogere kosten voor het gebruik van diensten met toegevoegde waarde tijdens het roamen, zoals technische helpdesks of klantenservice van luchtvaartmaatschappijen of verzekeringsmaatschappijen.

advertentie

Duurzaam roamen voor operators

De nieuwe regels zijn er ook op gericht ervoor te zorgen dat het systeem duurzaam is voor exploitanten en dat prikkels om in netwerken te investeren behouden blijven.

Herziening van de roamingregelgeving 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending