Verbind je met ons

EU

Een nieuwe start voor banen en groei in Griekenland: Commissie mobiliseert meer dan € 35 miljard euro uit de EU-begroting

DELEN:

gepubliceerd

on

egf_greece_irelandTwee dagen na een overeenkomst die de weg vrijmaakte voor een nieuw steunprogramma voor Griekenland, heeft de Europese Commissie vandaag plannen onthuld om Griekenland te helpen het gebruik van EU-fondsen te maximaliseren. Als in opdracht van de eurotop van 12 en 13 julizal dit ertoe bijdragen dat er tot 35 meer dan 2020 miljard euro wordt gemobiliseerd ter ondersteuning van de Griekse economie, op voorwaarde dat aan de voorwaarden wordt voldaan die op de eurotop zijn overeengekomen.

Het banen- en groeiplan voor Griekenland is bedoeld ter flankering van de alomvattende reeks hervormingen die deel zouden kunnen uitmaken van een programma in het kader van het Europees Stabiliteitsmechanisme waarover de komende weken tussen Griekenland en zijn internationale partners zal worden onderhandeld. Beide elementen – de hervormingen en het mobiliseren van fondsen voor investeringen en cohesie – zijn essentiële voorwaarden voor het herstel van de werkgelegenheid en de groei in Griekenland en het terugbrengen van de welvaart in het land.

Het Banen- en Groeiplan zal helpen investeren in mensen en bedrijven in Griekenland. Het is een voortzetting van de steun die de Commissie tijdens de crisis al aan Griekenland heeft verleend, zowel in termen van financiële steun als technische bijstand.

Commission President Jean-Claude Juncker, said: “Greece has already received more international financing than all of Europe did from the U.S. Marshall Plan after the Second World War. Following Monday’s (13 July) euro summit agreement, the European Commission is willing to step this up even further to help Greece unleash a significant economic rebound and to give the proposed reforms the best chance to work: these €35 billion can help make Greece an attractive location for investment and give hope to especially the younger generation. After at times painstaking months of negotiations, we now need to look to the future. This new start for jobs and growth is the Commission’s contribution. I trust the European Parliament and member states will play their part so we can unlock the money swiftly.”

Valdis Dombrovskis, vice president for the euro and social dialogue, said: “The European Commission can mobilize more than €35bn from EU budget to support growth, jobs and investment in Greece. It can provide much-needed support to help lift the Greek economy at a time of dramatic decline in investment. This support alone will not be enough to ensure a lasting recovery. It needs to be underpinned by fundamental reforms that address long-standing structural weaknesses in the Greek economy.”

Regional Policy Commissioner Corina Creţu said: “The reforms agreed in the Euro Summit are absolutely necessary for growth and jobs, but must be coupled with ambitious investments. The European Structural and Investment Funds can channel over €20bn of investments on the ground in 2014-2020, for the benefit of Greece and of the Greek people.”

Als uitzonderlijke maatregel en in het licht van de unieke situatie van Griekenland stelt de Commissie voor de onmiddellijke liquiditeit te verbeteren, zodat investeringen in de programmeringsperiode 2007-2013 nog steeds kunnen worden gefinancierd. Deze omvatten de vervroegde vrijgave van de laatste 5% van de resterende EU-betalingen die normaal gesproken worden ingehouden tot de afsluiting van de programma's en de toepassing van een medefinancieringspercentage van 100% voor de periode 2007-2013. Dit zou zich vertalen in onmiddellijke extra liquiditeit van ongeveer €500 miljoen en een besparing voor de Griekse begroting van ongeveer €2 miljard. Dit geld zal beschikbaar zijn om de financiering van investeringen ter ondersteuning van de groei en de werkgelegenheid onmiddellijk te hervatten. De voorwaarde is dat de Griekse autoriteiten ervoor zorgen dat deze extra middelen volledig worden gebruikt voor de begunstigden en activiteiten in het kader van de programma's. De Commissie zal ook voorstellen om het percentage van de initiële voorfinanciering voor de programma's voor de periode 2014-2020 in Griekenland met 7 procent te verhogen. punten[1]. Met deze extra voorfinanciering kan een extra bedrag van 1 miljard euro beschikbaar worden gesteld, dat uitsluitend kan worden gebruikt voor de lancering van de projecten die in het kader van het cohesiebeleid worden medegefinancierd, in volledige overeenstemming met artikel 81. (2) van de verordening gemeenschappelijke bepalingen.

advertentie

Greece has already benefited from preferential treatment: Greek programmes financed with EU funds in 2007-2013 receive a higher proportion of EU financing. Therefore, Greece is required to co-finance less than many other countries via a 10% “top up” of EU co-financing until mid-2016. In many cases, this means that the EU pays for 95% of the total investment cost under the 2007-2013 financing period (as opposed to the maximum of 85% otherwise applicable).

Bovendien kunnen de Griekse autoriteiten voor het cohesiebeleid, op voorwaarde dat aan alle voorwaarden is voldaan, nog steeds vergoedingen blijven ontvangen tot aan het wettelijke plafond van 95% voor subsidiabele uitgaven die zijn gedaan voor de programma's van 2007-2013.

Today’s Communication follows the setting up of a High-Level Group under the leadership of Vice President Dombrovskis. Together with the Greek authorities, this Group aims to ensure that all the money available from the 2007-2013 programming period is used before it expires at the end of the year, and to help Greece meet the requirements to access all EU funds available to it in 2014-2020.

Greece will also continue to benefit from technical support for reforms and implementation from the Commission’s new Structurele hervormingen ondersteuning Service, dat zijn werkzaamheden op 1 juli begon en voortbouwt op de waardevolle ervaring van de Task Force voor Griekenland en andere technische bijstand aan de lidstaten.

The Investment Plan for Europe can play a crucial role for jobs and growth in Greece. The new European Fund for Strategic Investment (EFSI) will benefit commercially viable investment projects in Greece. The new European Investment Advisory Hub will provide targeted outreach activities and assistance to help investors, project promoters, authorities and SMEs to construct projects that are likely to be eligible for EFSI-financing. Assistance will also be available on how to combine EFSI-financing with the EU’s Structural and Investment Fund.

Achtergrond

Op basis van voorstellen van voorzitter Juncker heeft de eurotop van 12 juli 2015 asked the Commission to help support job and growth creation in Greece in the next three to five years. It tasked the Commission to “work closely with the Greek authorities to mobilize up to €35bn (under various EU programmes) to fund investment and economic activity, including in SMEs”.

EU-financiering was tijdens de crisis al de belangrijkste bron van overheidsinvesteringen in Griekenland. De metro van Athene, het Algemeen Ziekenhuis in Katerini, het Akropolismuseum en het stadsverwarmingssysteem van Kozani werden bijvoorbeeld allemaal grotendeels gefinancierd uit de EU-begroting. De ruim 35 miljard euro die Griekenland zou kunnen ontvangen uit de programmeringsperiode 2014-2020 zou bestaan ​​uit 20 miljard euro uit de Europese structuur- en investeringsfondsen en 15 miljard euro uit de landbouwfondsen. Ze kunnen vloeien in investeringen, in de strijd tegen werkloosheid, armoede en slechte sociale omstandigheden, in onderzoek en onderwijs, maar ook in infrastructuur. De eerste betalingen uit deze EU-fondsen in 2014 en 2015 bedragen al 4.4 miljard euro.

Het gebruik van EU-fondsen is de laatste tijd geen vanzelfsprekendheid voor Griekenland. De afgelopen maanden hebben de krappe financieringsvoorwaarden en de onzekerheid over de economische situatie de investeringsplannen verstoord en het vermogen van de Griekse autoriteiten om goed en volledig gebruik te maken van de beschikbare EU-financiering in twijfel getrokken.

Een aanzienlijk aantal projecten dreigt momenteel niet te worden voltooid. Bovendien zullen de Griekse autoriteiten, als ze eind dit jaar niet volledig gebruik maken van de EU-financiering die nog beschikbaar is in de financieringsperiode 2007-2013, ongeveer 2 miljard euro mislopen. Griekenland moet over fundamentele wettelijke vereisten beschikken, zoals het naleven van de EU-regels, een goed financieel beheer van de fondsen en de boekhouding, om te kunnen profiteren van EU-financiering.

[1] Dit geldt niet voor het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief (YEI), waarvoor de voorfinanciering al is verhoogd tot 30%, zie Verordening (EU) nr. 2015/779 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1304/2013.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending