Verbind je met ons

Antisemitisme

Hoe uitzonderlijk Amerika is

gepubliceerd

on

Amerika wordt uitzonderlijk uitzonderlijk. Bij sommige stemmen op de Algemene Vergadering van de VN - de Vergadering van naties - stemmen alleen Israël, of een of twee andere Amerikaanse bondgenoten, mee, en alle anderen stemmen tegen of onthouden zich van stemming om te voorkomen dat de VS vergeldingsmaatregelen tegen hun eigen land kunnen nemen. natie. Geen enkel ander land is zoiets. In feite verdraait de VS bij vele gelegenheden andere delegaties om hen ertoe te brengen zich van stemming te onthouden, om zo het internationale isolement van Amerika minder grimmig en minder gênant te maken. Maar Amerika is ook buitengewoon uitzonderlijk op andere manieren, die niets te maken hebben met de VN, schrijft Eric Zuesse, oorspronkelijk gepost op Strategische cultuur.

Amerika is zo echt een uitzonderlijke natie. Zoals het tijdschrift Republikeinse Partij National Review merkte op 15 september op: “Vorige week waren de Verenigde Staten en Israël de enige landen die tegen een resolutie van de Algemene Vergadering over de wereldwijde reactie op het coronavirus hebben gestemd. Sommigen hebben van die stem gebruik gemaakt om de Verenigde Staten af ​​te schilderen als een acteur die alleen te kwader trouw is in de wereld. " Deze stemming ging echter niet alleen over 'de wereldwijde reactie op het coronavirus'. Het ging - misschien nog belangrijker - over Amerikaanse sancties tegen Iran, Venezuela, Syrië, Rusland, China en andere landen die de VS regime beschouwt als zijn vijanden. (Geen van deze landen is ooit binnengevallen of zelfs maar gedreigd Amerika binnen te vallen; al die sancties zijn 100% Amerikaanse agressie. Dit zijn doellanden die de Amerikaanse aristocratie wil overnemen. De door de VS gesanctioneerde landen van de wereld zijn gemarkeerd. in het rood op deze kaart van de wereld.) Israël steunt krachtig sancties tegen zowel Syrië als Venezuela, en het valt routinematig Syrië binnen en bombardeert, voor de goede orde. Dus sloot het zich aan bij het standpunt van Amerika over die VN-stemming - niet vanwege de coronavirusbepalingen van de resolutie.

Die stemming van de Algemene Vergadering van de VN vond plaats op 11 september. America's Associated Press maakte de volgende dag een banner, 'VN-vergadering keurt pandemische resolutie goed; VS, Israël object ', en meldde dat: “Het 193 leden tellende wereldorgaan nam de resolutie aan met een stemming van 169-2, waarbij Oekraïne en Hongarije zich van stemming onthielden. Het was een krachtig blijk van eenheid door het meest vertegenwoordigende orgaan van de VN, hoewel veel landen hadden gehoopt op goedkeuring bij consensus. " De AP verklaarde verder:

Het roept regeringen en internationale financiële instellingen op om "meer liquiditeit te bieden in het financiële systeem, vooral in alle ontwikkelingslanden". Het ondersteunt herstelplannen die "transformatieve verandering stimuleren in de richting van meer inclusieve en rechtvaardige samenlevingen, onder meer door alle vrouwen en meisjes mondiger te maken en te betrekken". En het dringt er bij de VN-lidstaten op aan "om een ​​klimaat- en milieu-responsieve benadering te volgen voor COVID-19-herstelinspanningen", onder meer door investeringen en binnenlands beleid af te stemmen op de VN-doelstellingen en de Overeenkomst van Parijs van 2015 om klimaatverandering te bestrijden. Met een stemming van 132 tegen 3 wijzigde de vergadering de resolutie om er bij alle landen op aan te dringen "af te zien van afkondiging en toepassing enige unilaterale economische, financiële of handelsmaatregelen die niet in overeenstemming zijn met het internationaal recht en het Handvest van de Verenigde Naties die de volledige verwezenlijking van economische en sociale ontwikkeling belemmeren, met name in ontwikkelingslanden. " De Verenigde Staten werden vervolgens overweldigend verslagen in pogingen om twee alinea's uit de resolutie te verwijderen, de ene verwees naar de rechten van vrouwen op "seksuele en reproductieve gezondheid" en de andere over "bevordering van wereldwijd duurzaam vervoer". Naast het argumenteren tegen de taal over sancties, verzetten de Verenigde Staten zich tegen alle verwijzingen naar de Wereldgezondheidsorganisatie, die de Trump-regering stopte met financieren, en beschuldigde het VN-agentschap ervan niet genoeg te hebben gedaan om de verspreiding van het virus te stoppen toen het voor het eerst in China opdook. .

Nergens in het artikel van de AP werd enige melding gemaakt van dat in de "stemming van 169-2", de twee naties die hadden stemden tegen de resolutie waren de VS en Israël, maar alleen dat er "bezwaren van de Verenigde Staten en Israël" waren geweest met betrekking tot gehechtheid aan de resolutie van het amendement dat de anti-sanctiebepaling eraan toevoegde. Deze weglating was geen fout. Het is een soort weglating die veel voorkomt in propaganda. Amerika was meer geïsoleerd dan dat 'nieuws'-rapport duidelijk maakte, en het weglaten van het cruciale feit dat alleen Amerika en Israël tegen de resolutie over de pandemie hadden gestemd, was geen vergissing. In feite zei het 'nieuws'-rapport niets over waarom Amerika of Israël HAD stemde tegen. Om iets te zeggen over waarom ze tegen de resolutie over de pandemie hebben gestemd, zou moeten worden vermeld dat zij (en ze) HAD stemde tegen de resolutie over de pandemie. Een dictatoriaal regime wil niet dat zijn publiek zulke dingen weet. En Amerika is een dictatuur. Censuur is essentieel voor een dictatuur.

Deze stemming ging alleen over een 'resolutie', een verklaring van de waarden van de verschillende naties om naartoe te werken, geen over het beleid van welk land dan ook, maar de VS en Israël delen die niet doelen - niet zelfs retorisch. Dit verzet tegen de doelstellingen van die resolutie was werkelijk uitzonderlijk.

Niets is in het bijzonder weerzinwekkender voor het Amerikaanse regime dan zijn sancties stop te zetten of te belemmeren. Deze sancties omvatten bijvoorbeeld straffen tegen elk bedrijf of elke regering die op enigerlei wijze zal helpen bij de 96% voltooide NordStream 2-aardgaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, zodat de EU Ruslands aardgas via pijpleidingen kan kopen in plaats van Amerika's gefrackte ingeblikte aardgaspijpleiding. gas. Het Amerikaanse regime staat erop dat EU-landen het veel duurdere trans-Atlantische verscheepte gefrackte Amerikaanse vloeibaar aardgas (LNG) kopen. Dat erop aandringen dat de EU geld verspilt om Amerika's fracking-industrie te steunen, is inderdaad uitzonderlijk, omdat Europese naties gewoonlijk niet worden behandeld als louter kolonies van andere mogendheden. Amerika behandelt kopers van, of samenwerkers met, die concurrent (Rusland) als zijn vijanden.

De weg zei de Amerikaanse vertegenwoordiger (na een lange tirade die China de schuld gaf van Covid-19 en zei dat de VS de Wereldgezondheidsorganisatie hadden verlaten omdat de WHO geen "onafhankelijkheid van de Chinese Communistische Partij" had) was: "Economische sancties zijn een legitiem middel om buitenlands beleid, veiligheid , en andere nationale en internationale doelstellingen, en de Verenigde Staten staan ​​niet alleen in die mening of praktijk. " (Precies dezelfde zin was eerder door de VS gezegd over een andere kwestie, op 18 november 2019.)

Eigenlijk staat het Amerikaanse regime er erg "alleen" in. Bovendien was het andere deel ook een leugen: het Amerikaanse regime beweert dat het bedrijven en landen ertoe dwingt geen kopen bij de goedkoopste leverancier valt binnen zijn soevereine recht om te doen. Zoals professor Alfred de Zayas, die tot voor kort de topexpert van de VN was op dit gebied, uitgebreid toegelicht op 27 juni 2019, is die bewering ronduit onjuist, op veel duidelijke gronden betreffende internationaal recht. Het is een schreeuwerig liegen, hoe vaak het Amerikaanse regime het ook beweert (en beweert dat het Amerikaanse regime niet "de enige" is die het beweert).

Zelfs toen Barack Obama (de man die dat herhaaldelijk beweerde "De Verenigde Staten zijn en blijven de enige onmisbare natie") was de Amerikaanse president, de VS was uitzonderlijk bij de Verenigde Naties. Op 24 november 2014 kopte ik bijvoorbeeld "VS onder slechts drie landen die officieel het nazisme en holocaustontkenning steunen", en meldden: "In een VN-stemming op 21 november stemden slechts drie landen - de Verenigde Staten, Oekraïne en Canada - tegen een resolutie om racistisch fascisme of nazisme te veroordelen en om de ontkenning van de Duitse Holocaust uit de Tweede Wereldoorlog te veroordelen. voornamelijk joden. Deze maatregel werd aangenomen door de Algemene Vergadering, met een stem van 115 voor, drie tegen en 55 onthoudingen (de onthoudingen waren bedoeld om de Amerikaanse president Obama, die tegen de resolutie was, niet te beledigen). " Toen, op 21 juni 2015, kopte ik 'Amerika's VN-ambassadeur blijft opkomen voor nazi's' en merkte op dat, nogmaals, Obama's VN-ambassadeur, Samantha Power, opkwam voor het nazisme; ze had zojuist een toespraak gehouden in Oekraïne om de aanhangers van het nazisme in dat land te verzamelen om oorlog te voeren tegen Rusland. Toen, op 21 november 2017, kopte ik 'Trump zet Obama's steun aan het nazisme voort', en meldde dat:

Op 16 november stemde de Amerikaanse president Donald Trump, handelend via een agent van zijn agent, VN-ambassadeur Nikki Haley, in de VN tegen een resolutie die bigotr veroordeeltyen veroordeelt in het bijzonder nazisme en alle vormen van racisme. Hij zet dus opnieuw de traditie voort van zijn voorgangers, presidenten Obama en Bush, en plaatst dit land elk jaar in het gezelschap van slechts een of twee Amerikaanse bondgenoten over de hele wereld die zich bij de VS aansluiten om te weigeren zich in te zetten voor verzet en actie. alles om niet alleen het politieke nazisme (dat natuurlijk verleden tijd is) te verminderen, maar ook ideologisch nazisme, racistisch fascisme - geïnstitutionaliseerde onverdraagzaamheid (wat helaas niet verleden tijd is).

Maar hoe het ook zij, de VS zijn ook op veel andere manieren uitzonderlijk. ik een aantal daarvan op 13 juli opgesomd.

Er zijn twee hoofdredenen waarom het Amerikaanse regime andere landen kan dwingen zijn wil niet te schenden. Een daarvan is dat, hoewel openbaar beschikbare rapporten beweren dat het ongeveer 37% van de militaire uitgaven van de wereld uitgeeft, het Amerikaanse regime feitelijk besteedt ongeveer 50% van de militaire kosten van de hele werelds, en daarom bezit het een buitengewoon fysiek vermogen om zijn wil op te leggen, als en wanneer het louter economisch blokkeren van een 'vijandig' land (via sancties) het niet lukt om ervoor te zorgen dat het voldoet. En de andere belangrijkste reden is dat, aangezien de Amerikaanse regering dat is minstens zo corrupt als het gemiddelde "derdewereldland" is, maar is in plaats daarvan een van de rijkste landen ter wereld, en het regelen van uitbetalingen aan andere wereldleiders om hun medewerking te krijgen, is gemakkelijk betaalbaar. (Deze uitbetalingen worden betaald door alle Amerikaanse belastingbetalers, niet alleen door de Amerikaanse miljardairs, die alle winst oogsten van het imperium dat wordt opgelegd.)

Amerikaans exceptionisme is echt. Het is niet het soort exceptionisme waarvan de propaganda van het regime beweert dat het het geval is, maar het is niettemin echt.

Onderzoekshistoricus Eric Zuesse is de auteur, meest recentelijk, van Ze zijn niet eens in de buurt: The Democratic vs. Republican Economic Records, 1910-2010, en CHRISTUS 'VENTRILOQUISTS: De gebeurtenis die het christendom heeft geschapen.

De meningen in het bovenstaande artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen meningen van de kant van EU-verslaggever.

Antisemitisme

Griekse rechtbank beveelt gevangenisstraf voor neo-nazi-leiders

gepubliceerd

on

Een Griekse rechtbank heeft vandaag (22 oktober) de neo-nazi-chef van de Gouden Dageraad Nikos Michaloliakos en zijn voormalige topassistenten bevolen om onmiddellijk gevangenisstraffen uit te zitten, waarmee een van de belangrijkste processen in de politieke geschiedenis van het land wordt afgesloten. schrijft Erika Vallianou.

Naar aanleiding van de uitspraak zullen er bevelen worden uitgevaardigd voor de onmiddellijke arrestatie van Michaloliakos en verschillende voormalige partijwetgevers, aldus de rechtbank.

Een aantal van de veroordeelden, waaronder enkele wetgevers, hebben zich al aangegeven, zei de staatstelevisie ERT.

Michaloliakos en andere voormalige leden van zijn binnenste cirkel werden twee weken geleden veroordeeld tot meer dan 13 jaar gevangenisstraf voor het runnen van een criminele organisatie na een proces van vijf jaar.

Michaloliakos, een langdurige Hitler-bewonderaar en ontkenner van de Holocaust, heeft de vervolging van zijn partij afgewezen als een politieke heksenjacht.

Hij bleef donderdag uitdagend nadat de rechtbank zijn opsluiting had bevolen.

"Ik ben er trots op om voor mijn ideeën naar de gevangenis te worden gebracht ... we zullen worden gerechtvaardigd door de geschiedenis en door het Griekse volk", vertelde hij verslaggevers buiten zijn huis in een welvarende buitenwijk in het noorden van Athene.

"Ik bedank de honderdduizenden Grieken die al die jaren bij Golden Dawn hebben gestaan", zei de 62-jarige wiskundige en voormalige beschermeling van de Griekse dictator Georgios Papadopoulos.

Degenen die de gevangenis ingaan, zijn onder meer plaatsvervangend Golden Dawn-leider Christos Pappas en de voormalige woordvoerder van de partij Ilias Kassidiaris, die onlangs een nieuwe nationalistische partij oprichtte.

Maar de uitspraak kan niet onmiddellijk worden gehandhaafd in het geval van de voormalige Golden Dawn-wetgever Ioannis Lagos, die in 2019 werd gekozen in het Europees Parlement en immuniteit geniet.

De Griekse gerechtelijke autoriteiten moeten formeel verzoeken dat Lagos 'immuniteit wordt opgeheven door het Europees Parlement voordat hij kan worden opgesloten.

De rechtbank had op 50 oktober schuldige vonnissen uitgesproken tegen Michaloliakos en meer dan 7 andere beklaagden, waaronder zijn vrouw.

Maar de conclusie werd vertraagd door een aantal juridische geschillen, waaronder vorige week toen Lagos probeerde de drie rechters van de rechtbank te laten herroepen wegens vooringenomenheid.

Hoofdrechter Maria Lepenioti zette maandag ook publiekelijk vraagtekens bij de eis van de officier van justitie dat de meeste veroordeelden voorlopig worden vrijgelaten in afwachting van de rechtszaken in hoger beroep, die jaren kunnen duren om te berechten.

Gemodelleerd naar de nazi-partij

De rechtbank heeft aanvaard dat Golden Dawn een criminele organisatie was die werd geleid door Michaloliakos met een hiërarchie in militaire stijl naar het model van Hitlers nazi-partij.

De sonde werd aangewakkerd door de moord in 2013 op antifascistische rapper Pavlos Fyssas, die in een hinderlaag werd gelokt door Golden Dawn-leden en dodelijk werd neergestoken.

De moordenaar van Fyssas, voormalig vrachtwagenchauffeur Yiorgos Roupakias, heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen.

In een langdurig onderzoek schetsten magistraten voor het proces hoe de groep in het zwart geklede milities vormde om tegenstanders te intimideren en in elkaar te slaan met boksbeugels, breekijzers en messen.

Een huiszoeking in de huizen van partijleden in 2013 bracht vuurwapens en andere wapens aan het licht, evenals nazi-memorabilia.

Een andere voormalige Golden Dawn-organisator, voormalig death metal-bassist Georgios Germenis die nu assistent is voor Lagos bij het Europese parlement, zei donderdag dat zijn veroordeling "absurd" en politiek gemotiveerd was.

"Ik ben 100% onschuldig. Ik hielp gewoon mensen", zei Germenis terwijl hij zichzelf aangaf bij zijn plaatselijke politiebureau.

Voor Michaloliakos is het vonnis een geweldige ondergang voor een man wiens partij de op twee na populairste van het land was in 2015, het jaar waarin het proces begon.

De partij won in 18 2012 zetels in het parlement na het aanboren van anti-bezuinigingen en anti-migrantenwoede tijdens de tien jaar durende schuldencrisis in Griekenland.

Bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar heeft het geen enkele zetel gewonnen.

Michaloliakos en andere voormalige wetgevers van Golden Dawn hadden al enkele maanden in de gevangenis gezeten na de moord op Fyssas in 2013.

De tijd die in voorlopige hechtenis wordt doorgebracht, wordt in mindering gebracht op de totale straf.

Volgens de Griekse wet moeten ze ten minste twee vijfde van hun straf uitzitten voordat ze om vervroegde vrijlating verzoeken.

Verder lezen

Antisemitisme

Veilinghuis München opnieuw onder vuur vanwege de verkoop van nazi-memorabilia

gepubliceerd

on

Minder dan een maand sinds het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft gewaarschuwd dat Joden in Duitsland met toenemende niveaus van antisemitisme te maken hebben, ligt een in München gevestigd veilinghuis opnieuw onder vuur vanwege de verkoop van nazi-memorabilia, dit keer inclusief verschillende sprekers. van Adolf Hitler, schrijft

Het veilinghuis, Hermann Historica, kwam in november 2019 onder vuur te liggen voor een vergelijkbare veiling, waarvan de kavels uiteindelijk werden gekocht door een Libanese zakenman, Abdallah Chatila, die ze vervolgens aan Yad Vashem schonk om naar eigen goeddunken te doen.

Na de gevolgen van de laatste veiling heeft de European Jewish Association (EJA) Europese wetgevers ertoe aangezet om de verkoop van nazi-memorabilia te verbieden als onderdeel van een algemeen plan om antisemitisme in het hele continent aan te pakken.

In een verklaring zei Rabbi Margolin, voorzitter van de EJA: “Ik kan mijn hoofd niet om de pure onverantwoordelijkheid en ongevoeligheid heen, in zo'n koortsachtig klimaat, van het verkopen van items zoals de omzwervingen van 's werelds grootste jodenmoordenaar aan de hoogste bieder. Welke veilingen als deze wel helpen bij het legitimeren van Hitler-enthousiastelingen die gedijen op dit soort dingen. ''

Hij voegde eraan toe: “Vorig jaar kwam er een wonder in de vorm van de heer Abdallah Chatila tussenbeide. Maar we kunnen niet vertrouwen op wonderen die doorgaan. We begrijpen dat COVID-19 terecht de gedachten van regeringen en parlementen bezet, maar we kunnen niet toestaan ​​dat het virus van antisemitisme ongecontroleerd blijft groeien. Deze veiling moet worden stopgezet en we dringen er bij de regering op aan om in te grijpen. We vragen onze supporters ook om op geen enkele manier deel te nemen aan deze onethische veiling. De boodschap moet worden gestuurd dat de verdere ontwikkeling van deze 'markt' taboe is en de normen van aanvaardbaarheid te boven gaat. ”

Eerder deze maand liep een jonge joodse man ernstig hoofdletsel op nadat hij zondagmiddag buiten een synagoge in de Noord-Duitse stad Hamburg met een schop werd aangevallen in wat politici hebben veroordeeld als een 'walgelijke' antisemitische aanval.

Verder lezen

Dierenwelzijn

Voorgestelde dierenwelzijnswet in Polen is 'van groot belang voor het Europese Jodendom'

gepubliceerd

on

Rabbi Menachem Margolin: "Dit wetsontwerp stelt onbewezen en onwetenschappelijke beweringen over dierenwelzijn boven godsdienstvrijheid, en schendt daarmee een centrale pijler van het EU-handvest van grondrechten."

Een wetsvoorstel in Polen om het religieus slachten van dieren voor export te verbieden "baart het Europese Jodendom grote zorgen", zei rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association (EJA) op donderdag (1 oktober), schrijft

Het zogeheten dierenwelzijnswetsvoorstel, voorgesteld door de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), is door de Kamer van Afgevaardigden of Sjem gepasseerd en zoekt nu goedkeuring in de Eerste Kamer.

Het zou enorme gevolgen kunnen hebben voor de Europese joodse gemeenschappen, aangezien het een centraal en vitaal onderdeel van een joodse praktijk, de shechita, die millennia lang heeft plaatsgevonden, met voeten zou treden en effectief zou worden weggevaagd - de toegang tot en de levering van koosjer vlees.

Voor Europese joden brengt de wetgeving ook meerdere rode en knipperende alarmen met zich mee. De geschiedenis heeft herhaaldelijk aangetoond dat het openingssalvo in pogingen om joodse gemeenschappen te straffen, uit te sluiten, te marginaliseren en uiteindelijk te vernietigen, altijd begint met een verbod op centrale principes van het joodse geloof, zoals koosjere wetten en besnijdenis, voordat het zich naar veel donkerder terrein begeeft.

Dierenwelzijnsactivisten verzetten zich tegen het slachten van dieren voor koosjer vlees, omdat het verdoven voorkomt voordat de keel van de dieren wordt doorgesneden. Voorstanders van de praktijk verwerpen claims dat het wreed is en zeggen dat het een snelle en humane dood voor het dier teweegbrengt.

"Dit wetsontwerp stelt onbewezen en onwetenschappelijke beweringen over dierenwelzijn boven godsdienstvrijheid, en schendt daarmee een centrale pijler van het handvest van grondrechten van de EU", zei rabbijn Margolin in zijn verklaring.

In artikel 10 stelt het handvest: "Iedereen heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en religie. Dit recht omvat de vrijheid om religie, overtuiging en vrijheid te veranderen, alleen of in gemeenschap met anderen, en in het openbaar of privé, om blijk geven van religie of overtuiging, in aanbidding, onderwijs, praktijk en naleving. "

Het wetsvoorstel, merkte Margolin op "probeert zo alarmerend de joodse praktijken onder controle te houden en er werk van te maken door de minister van Landbouw de bevoegdheid te geven om de kwalificaties te bepalen van personen die religieuze slachtingen plegen".

De 'schochet', de persoon die belast is met het slachten, volgt jaren van voortdurende opleiding en zet zich er volgens de strikte joodse wetgeving voor in dat het dier zo min mogelijk lijdt en stress ondergaat voorafgaand aan en tijdens het slachten zelf, legde de rabbijn uit.

Hij vervolgde: "Het wetsontwerp vereist ook een bepaling van de hoeveelheid koosjer vlees die de plaatselijke Joodse gemeenschap nodig heeft. Hoe moet dit worden gedaan? Door het opstellen van en toezicht houden op een lijst van Joden in Polen"? Deze wet, indien aangenomen, draagt ​​een donkere en sinistere onderstroom voor joden met zich mee, een teruggrijpen naar de bezetting, waar praktijk en geloof aanvankelijk het doelwit waren van de eerste stappen op weg naar onze uiteindelijke vernietiging. "

Polen is een van de grootste Europese exporteurs van koosjer vlees.

"Het Europese Jodendom heeft een vruchtbare en coöperatieve relatie opgebouwd met Polen als belangrijkste leverancier van koosjer vlees aan onze gemeenschappen. Polen is in feite een centrale leverancier van onze behoeften. De vraag moet worden gesteld: waarom nu? Met welk doel? " vroeg Rabbi Margolin, die er bij de Poolse regering, haar parlement, haar senatoren en de Poolse president op aandrong om deze wet stop te zetten.

`` Niet alleen om de waarden die zijn verankerd in het Europees Handvest van grondrechten ter bescherming van de godsdienstvrijheid hoog te houden, maar ook om een ​​duidelijke solidariteitsverklaring af te geven dat het het Europese Jodendom zal steunen en steunen als een intrinsiek onderdeel van het sociale weefsel van Europa, en ons niet zal opofferen, onze overtuigingen en praktijk op het altaar van de politiek, 'concludeerde Rabbi Margolin.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending