Verbind je met ons

Kunst

Commissie verheugd over de goedkeuring van het programma Creatief Europa door het Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

cdd95ab7ea036e92da015808f72a7ab6ce072906De Europese cultuur, film, televisie, muziek, literatuur, podiumkunsten, erfgoed en aanverwante gebieden zullen profiteren van verhoogde steun in het kader van het nieuwe Creatief Europa-programma van de Europese Commissie, dat vandaag (19 november) door het Europees Parlement is goedgekeurd. Met een budget van € 1.46 miljard1 de komende zeven jaar – 9% meer dan het huidige niveau – zal het programma een impuls geven aan de culturele en creatieve sectoren, die een belangrijke bron van werkgelegenheid en groei zijn. Creatief Europa zal financiering verstrekken aan ten minste 250,000 kunstenaars en culturele professionals, 2,000 bioscopen, 800 films en 4,500 boekvertalingen. Het zal ook een nieuwe financiële garantiefaciliteit lanceren waarmee kleine culturele en creatieve bedrijven toegang kunnen krijgen tot € 750 miljoen aan bankleningen.

Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd, Androulla Vassiliou, verwelkomde de stemming van vandaag en zei: "Deze investering is geweldig nieuws voor de Europese filmindustrie, voor cultuur en kunst, en voor het publiek. Creatief Europa zal onze dynamische culturele sectoren in staat stellen nieuwe banen te creëren en een grotere bijdrage leveren aan de EU-economie. Het zal duizenden getalenteerde kunstenaars in staat stellen een nieuw publiek in Europa en daarbuiten te bereiken, terwijl ook de culturele en taalkundige diversiteit wordt bevorderd. Naast het bieden van aanzienlijke subsidies, zal onze garantiefaciliteit de toegang tot financiering vergroten voor honderden kleine bedrijven”, voegde ze eraan toe.

Creatief Europa bouwt voort op de ervaring en het succes van de programma's Cultuur en MEDIA, die de culturele en audiovisuele sector al meer dan twintig jaar ondersteunen. Het nieuwe programma omvat een subprogramma Cultuur, dat podium- en beeldende kunst, erfgoed en andere gebieden ondersteunt, en een subprogramma MEDIA, dat financiering zal verschaffen aan de film- en audiovisuele sector. Een nieuw sectoroverschrijdend onderdeel zal beleidssamenwerking, transversale maatregelen en de nieuwe financiële garantiefaciliteit, die vanaf 20 operationeel zal zijn, ondersteunen.

De Culturele Hoofdsteden van Europa, Europees erfgoedlabel, Europese Open Monumentendagen en de vijf Europese prijzen (EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra Awards, EU-prijs voor hedendaagse architectuur, EU-prijs voor literatuur, European Border Breakers Awards en EU Prix MEDIA) zullen ook steun krijgen van Creatief Europa.

Het programma besteedt minimaal 56% van zijn budget aan het deelprogramma MEDIA en minimaal 31% aan het deelprogramma Cultuur. Dit weerspiegelt in grote lijnen het aandeel van de financiering dat de twee gebieden momenteel ontvangen. Maximaal 13% van de begroting zal worden toegewezen aan het sectoroverschrijdende onderdeel, dat steun omvat voor 'Creative Europe Desks' in elk deelnemend land, die advies verstrekken aan potentiële begunstigden. Ongeveer 60 miljoen euro is bestemd voor beleidssamenwerking en voor het bevorderen van innovatieve benaderingen van publieksopbouw en nieuwe bedrijfsmodellen.

Creatief Europa: wie profiteert ervan?

Creatief Europa ondersteunt:

advertentie
  • 250,000 kunstenaars en culturele professionals en hun werk, waardoor ze een nieuw publiek buiten hun thuisland kunnen bereiken;
  • Meer dan 800 Europese films zullen distributiesteun ontvangen, zodat ze door het publiek in heel Europa en de rest van de wereld kunnen worden bekeken;
  • Minstens 2,000 Europese bioscopen zullen van financiering profiteren, op voorwaarde dat minstens 50% van de films die zij vertonen Europees zijn;
  • Meer dan 4,500 boeken en andere literaire werken zullen vertaalsteun krijgen, waardoor auteurs nieuwe markten kunnen aanboren en lezers ervan kunnen genieten in hun moedertaal;
  • Duizenden culturele en audiovisuele organisaties en professionals zullen profiteren van financiering voor opleidingen om nieuwe vaardigheden te verwerven en hun vermogen om internationaal te werken te versterken.

De Europese culturele en creatieve sectoren vertegenwoordigen tot 4.5% van het bbp van de EU en bieden werk aan meer dan 8 miljoen mensen. Creatief Europa zal hen helpen nog meer bij te dragen aan de Europese economie door de kansen te grijpen die door de mondialisering en de digitale omslag worden gecreëerd. Het zal hen ook in staat stellen om uitdagingen zoals marktfragmentatie en moeilijkheden bij het verkrijgen van financiering te overwinnen, en zal bijdragen aan een betere beleidsvorming door het gemakkelijker te maken om kennis en ervaring te delen.

Volgende stappen

Het programma Creatief Europa zal de komende weken definitief worden aangenomen door de Raad (28 lidstaten) en zal in januari 2014 in werking treden.

Meer informatie

MEMO / 13 / 1009

Europese Commissie: Creatief Europa

Creatief Europa op Facebook

Neem deel aan het gesprek op Twitter #CreativeEurope

De website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter VassiliouEU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending