Verbind je met ons

India

Er is verandering nodig om de oneerlijkheid van de westerse media te bestrijden in hun berichtgeving over India en andere landen in het Mondiale Zuiden:

DELEN:

gepubliceerd

on

Westerse media moeten een meer genuanceerde, respectvolle en op feiten gebaseerde benadering hanteren bij de berichtgeving over het Mondiale Zuiden om een ​​mediaomgeving te creëren die werkelijk mondiaal en representatief is voor de wereld.

De afgelopen jaren is de strijd tegen desinformatie steeds prominenter geworden, vooral in het proces van het construeren en promoten van verhalen met de bedoeling de publieke opinie vorm te geven of te vervormen.

Dit wordt gedaan om een ​​onevenredig grote bijdrage te leveren, en dit wordt op aanzienlijk grotere wijze mogelijk gemaakt door de komst van sociale media, waarvan het bereik uniek is geworden in termen van breedte en diepte. Onder het mom van het volgen van een principieel standpunt over een aantal onderwerpen die dagelijks worden verzonnen, investeren veel machten een aanzienlijke hoeveelheid geld in invloedrijke mediakanalen over de hele wereld.

Dit wordt bereikt door eigendom, afpersing en aanbiedingen, maar ook door financiële invloed. Deze techniek wordt echter vaak tegen tegenstanders gebruikt in de vorm van verkeerde informatie, desinformatie of verdraaide verhalen. In de meeste gevallen is het niet nodig om het tegen je vrienden te gebruiken, vooral niet tegen degenen die verbonden zijn met je strategische partners.

De westerse media hebben, met de medeplichtigheid van hun bazen en de diepe staat, de neiging zich te richten op ontwikkelingslanden als India. Sindsdien is dit herhaaldelijk waargenomen. De berichtgeving over India en andere landen in het Mondiale Zuiden door westerse media komt steeds meer onder de loep op het gebied van de internationale journalistiek vanwege het feit dat het een scheve en vaak valse weergave van deze regio’s geeft. Een veelgehoord refrein is dat het goede nieuws is dat er geen nieuws is. Deze tendens is geen verzameling van geïsoleerde voorbeelden; het is eerder een weerspiegeling van een fundamenteler systemisch probleem en een doelgericht spelplan dat het mondiale verhaal vervormt en het moeilijker maakt voor mensen om het te begrijpen en samen te werken in onze verbonden wereld.

In de context van conflictrapportage is de recente claim van Turkije tegen Reuters, gepubliceerd door TRT World, een voorbeeld van de mogelijkheid om schadelijke informatie te verspreiden. Reuters werd bekritiseerd door Fahrettin Altun, de directeur communicatie van Turkije, omdat het een “apparaat voor perceptieoperaties en systematische manipulatie” zou zijn, met name tijdens de Turkse betrokkenheid bij de strijd tegen Daesh. Bij het rapporteren over crises in het Zuiden worden westerse mediabronnen geconfronteerd met een aantal problemen die het moeilijk maken om neutraliteit en geloofwaardigheid te behouden. Dit specifieke geval dient als een levendige herinnering aan deze uitdagingen.

De berichtgeving over de COVID-19-pandemie in Aziatische landen was vaak sensationeel en stereotiep, wat heeft bijgedragen aan de opkomst van anti-Aziatische sentimenten. Deze focus op extreme gevallen en het gebruik van misleidende beelden hebben een vertekend beeld gecreëerd van de impact van de pandemie in deze regio’s, zoals benadrukt in een rapport van Global Times.

advertentie

Bovendien is de BBC-documentaire over een gebeurtenis in India van twintig jaar geleden, bekritiseerd door de Indiase regering vanwege haar bevooroordeelde en koloniale mentaliteit, een voorbeeld van selectieve storytelling. Dergelijke verhalen negeren vaak de bredere historische en sociaal-politieke context en schetsen een eenzijdig beeld van de gebeurtenissen in het Mondiale Zuiden.

De zaak waarbij Raphael Satter van Reuters betrokken was, zoals gerapporteerd door Lokmat Times en The Daily Beast, wijst op ernstige ethische schendingen in de westerse journalistiek. De onrechtmatige arrestatie van een Indiaas staatsburger en de daaruit voortvloeiende juridische kwesties onderstrepen het gebrek aan respect voor lokale wetten en journalistieke integriteit in sommige berichtgeving in de westerse media.

Het patroon van bevooroordeelde en soms onethische berichtgeving door de westerse media over kwesties over India en het Zuiden is niet alleen schadelijk voor de verkeerde voorstelling van de regio's; het schaadt ook de wereldgemeenschap. Een verdraaid en verwrongen verhaal over Pannun en Nijjars van deze wereld, bekende terroristen en separatisten die door de betreffende staat worden beschermd onder het mom van democratie en soevereiniteit, zullen uiteindelijk de veiligheid en beveiliging van deze landen ondermijnen. In een tijdperk waarin internationale samenwerking en begrip belangrijker zijn dan ooit, bevordert dergelijke bevooroordeelde berichtgeving misverstanden en bestendigt stereotypen. Het belemmert het vermogen van de wereldgemeenschap om deel te nemen aan een geïnformeerde dialoog en om gezamenlijk de uitdagingen aan te pakken waarmee we worden geconfronteerd, van klimaatverandering tot mondiale gezondheidscrises.

Voor een werkelijk mondiaal en eerlijk medialandschap moeten de westerse media een meer genuanceerde, respectvolle en op feiten gebaseerde benadering hanteren bij de berichtgeving over het Mondiale Zuiden. Alleen dan kunnen we hopen de kloof in begrip te overbruggen en een meer inclusieve en accurate weergave te bevorderen van de diverse wereld waarin we leven. Deze verschuiving is niet alleen een kwestie van ethische journalistiek, maar een noodzakelijke stap in de richting van het opbouwen van een beter geïnformeerde en samenhangende mondiale gemeenschap. .

In dezelfde geest getuigt de weergave van de onderhandelingen over klimaatverandering door mediapublicaties als The New York Times, die de spot drijven met het standpunt van India, van een zorgwekkende dubbele standaard. De westerse media doen regelmatig pogingen om de schuld op de arme landen af ​​te schuiven, ondanks het feit dat rijke landen historisch gezien de grootste bijdrage leveren aan de CO28-uitstoot. Noch het feit dat de uitstoot per hoofd van de bevolking in India veel lager is dan die van de westerse landen, noch het idee van gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheden in het mondiale klimaatbeleid worden hierbij in aanmerking genomen. Desondanks moedigde premier Narendra Modi, terwijl hij de onlangs gehouden COP2050 voor klimaatrechtvaardigheid toesprak, de geïndustrialiseerde landen aan om de intensiteit van hun koolstofvoetafdruk tegen het jaar XNUMX volledig en werkelijk te verminderen. Hij verzocht ook dat de ontwikkelingslanden passende toegang zouden krijgen tot het resterende mondiale koolstofbudget. Daarnaast introduceerde hij naast een aantal andere initiatieven een nieuw Green Credit-project, waaronder LiFE (Lifestyle for Environment).

De stereotypering die voorkomt in de berichtgeving over hernieuwbare energie, zoals de cartoon die werd gepubliceerd in de Australische krant waarin werd voorgesteld dat de Indiërs niet in staat zijn hernieuwbare energie te beheren, is niet alleen beledigend, maar ook onwetend van de ambitieuze doelstellingen van India op het gebied van hernieuwbare energie die het land zich heeft gesteld. zelf. De toewijding van India aan duurzame ontwikkeling wordt weerspiegeld in de doelstelling van het land om het aandeel van zijn energie dat uit hernieuwbare bronnen komt tegen 40 te verhogen tot 45 tot 2030 procent.

Dit soort stereotypering in de westerse media geeft niet alleen een verkeerde voorstelling van de inspanningen die India levert, maar bestendigt ook houdingen die doen denken aan de koloniale tijd. Ze kunnen moeilijk begrijpen dat India in staat is een missie naar Mars te lanceren tegen een kostprijs die lager is dan die van een Hollywood-film of een Chandrayaan met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid. Voor hen is het concept van strategische autonomie of het innemen van een moreel standpunt over belangrijke buitenlandse aangelegenheden uitgesloten. Als resultaat van de verbale aanval tegen India ontstond een krachtig instrument. De Indiase regering zou er verstandig aan doen een communicatiestrategie te ontwikkelen die zowel consistent als effectief is.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending