Verbind je met ons

India

De moord op afwijkende meningen

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 19 juni 2023 vermoordde India afwijkende meningen buiten een heilige plaats van aanbidding van Sikhs in Surrey in de provincie British Columbia in Canada. Hardeep Singh Nijjar, een Canadees staatsburger die tot de 770,000 sikh-gemeenschap in Canada behoort, werd buiten een parkeerplaats van een Gurdawara belaagd door twee moordenaars met een kap, die hem op klaarlichte dag met 41 kogels bespoten voordat ze konden ontsnappen. Het was de spreekwoordelijke meest walgelijke moord, gepleegd op vreemd grondgebied en een schending van de soevereiniteit van een natie die er trots op is de meest enthousiaste voorstander van de ‘Responsibility to Protect’ (R2P)-doctrine van de wereld te zijn., schrijft dr. Raashid Wali Janjua.

Een moedwillige veronachtzaming van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving en schending van diplomatieke normen waren duidelijk zichtbaar in de moord op Hardeep Singh Nijjar. Terwijl India deze moord sponsorde, doodde het niet alleen een vrome Sikh die zich wijdde aan zijn religieuze beroep, maar doodde het ook het vertrouwen tussen Canada en India. Het nauwgezette onderzoek van de Canadese politie en het ondersteunende bewijsmateriaal wezen de schuld op Indiase agenten, bedacht door een Indiase inlichtingendienst in de gedaante van een diplomaat. Premier Trudeau maakte het nieuws bekend tijdens de laatste zitting van de AVVN, die de wereld schokte, behalve India, dat de beweringen absurd noemde. De National Investigation Agency of India (NIA) had Hardeep Singh in juli 2022 als terrorist gebrandmerkt, een bijnaam die hij had verworpen en protesteerde tegen zijn onschuld als een fervent Sikh-nationalist die opkwam voor de politieke rechten van zijn gemeenschap.

De organisaties zoals Sikhs for Justice in Canada hadden zijn intense omarming van de Sikh-rechten krachtig gesteund en beschouwden hem als een geschikte pleitbezorger voor een niet-bindend referendum over de kwestie van een apart thuisland voor Sikhs, genaamd Khalistan in India. De vervolgde Sikh-gemeenschap staat sinds de onafhankelijkheid van India in 1947 aan de ontvangende kant van India’s door Hindoeva gedreven vreemdelingenhaat en misantropie. De Sikh-eisen voor politieke autonomie hebben altijd een gewelddadige reactie van het Indiase staatsapparaat uitgelokt, die in de onnavolgbare woorden van Nirad C. Chaudry verafschuwt “vermenging van kasten en geloofsovertuigingen” en viert sociale stratificatie en daarmee gepaard gaande discriminatie als een geloofsartikel.

De bekende hindoe-auteur Nirad C. Chaudry noemt India in zijn klassieke verhandeling ‘The Continent of Circe’ historisch gezien een continent van Circe, de Griekse godin die mensen betovert, om hen vast te houden aan hun versteende overtuigingen in raciale zuiverheid. Volgens de auteur heeft de duizenden jaren oude afkeer van raciale rassenvermenging door de heersende Hindoe-priesterklasse zich gemanifesteerd in de vorm van een kastensysteem dat de menselijke ongelijkheid vergoddelijkt. Een andere pikante observatie van hem gaat over de liefde voor geweld in de Hindoe-levenswijze, die als een rode draad door alle Hindoe-hagiografie en -literatuur loopt.

Een neiging tot geweld en geïnstitutionaliseerde ongelijkheid zorgt voor een dodelijk brouwsel dat de Hindutva-aanhangers van Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) zo dronken maakt dat zij het bloedvergieten van minderheden en hindoes van lage kaste beschouwen als een verzoenend ritueel voor hun goden. De klassieke manifestatie van een dergelijke bloedige voorliefde zijn de rellen van 2002 die werden georkestreerd door de huidige premier van India, Narendra Modi, om zijn kleine electorale doelstellingen te bereiken. Dergelijke gemeenschappelijke waanzin is door Modi als een kwestie van gewoonte met metronomische regelmaat opgevoerd. In 2013 werden de Muzaffarnagar-rellen georganiseerd met een electorale uitkomst in gedachten die resulteerde in het verlies van 62 levens.

Een andere onverantwoordelijke daad werd in 2019 georkestreerd toen een intern incident als excuus werd gebruikt om luchtaanvallen tegen Pakistan te lanceren. Degenen die bekend zijn met de nuances van het nucleaire klimaat in Zuid-Azië zouden waarderen hoe onbezonnen deze daad was van een natie die nooit genoeg kreeg van het zingen van de slogan ‘Ahimsa’ (vrede) als religieus-politiek credo. Het Hindutva-geloof is een gewelddadige ideologie die de plaats heeft ingenomen van het Nehruviaanse secularisme, dat in een slaperige toestand in de Indiase grondwet verborgen ligt, terwijl het Hindutva-geweld de onschuldigen en nietsvermoedende mensen tot in Canada achtervolgt. Het sturen van ingehuurde wapens om afwijkende politieke stemmen in het buitenland te doden, past in het patroon dat de regering-Modi haar eigen land heeft opgedrongen.

Er rijst de vraag waarom een ​​groot deel van de bevolking trouw vasthoudt aan het religieuze specificisme, vermomd als Indiaas nationalisme? Het antwoord zou in twee factoren kunnen liggen. De eerste is een honger naar economische groei, bewerkstelligd door ‘Modinomics’. Het is een term die staat voor bedrijfswinsten en economische compensatie voor de dominante meerderheid van de Indiërs, die al eeuwenlang de koloniale last van uitbuiting dragen. Ten tweede is er het slachtofferschapscomplex dat diep verborgen ligt in het collectieve hindoegeheugen, dat christenen, moslims en zelfs sikhs beschouwt als kolonisten en uitbuiters die de hindoes eeuwenlang in slavernij hebben gehouden. De hindoemeerderheid schept daarom plaatsvervangend genoegen in het lot van hun voormalige heersers.

advertentie

Het opleggen van de Hindutva-ideologie en -cultuur is zo flagrant geworden dat alle sporen van oppositie en alternatieve standpunten worden uitgewist door actieve medeplichtigheid van alle staatsinstellingen en de boven de staat ideologisch gemotiveerde bataljons van gewapende politieke activisten van RSS, de echte spierarm van haar politieke front, dat wil zeggen de BJP. Alle onafhankelijke mediastemmen worden gewelddadig gemuilkorfd door RSS-goons die gebruik maken van staatsmiddelen. Draconische wetten zoals de Unlawful Prevention Act worden gebruikt om journalisten te arresteren die de waarheid durven te spreken. Ondertussen worden de militante organisaties naar het voorbeeld van de Nazi SA en SS losgelaten op politieke andersdenkenden.

De mentaliteit die de BBC-kantoren in India plunderde na de vertoning van een BBC-documentaire waarin Hindutva’s anti-moslimpogroms in Gujrat aan het licht kwamen, is van dezelfde klasse als die van degenen die rolstoelgebonden stafmedewerkers van Newsflick arresteren, een nieuwswebsite die de vrijheid van meningsuiting promoot. in India. Als die paranoïde mentaliteit zijn gang kan gaan, ongehinderd door juridische finesse en mensenrechtenoverwegingen, blijven tragedies zoals de moord op Surrey plaatsvinden. Het zal echter een grotere tragedie zijn als de wereld zich verschuilt achter de geopolitieke realiteiten om India uit deze netelige situatie te redden.

De moord op afwijkende meningen door India in eigen land zou een afleiding kunnen zijn geweest voor de wereld die gewend is aan dergelijke daden, maar de uitbreiding ervan naar soevereine gebieden van landen als Canada is een flagrante schending van het internationaal recht en de mensenrechten die eenvoudigweg onvergeeflijk is.

De schrijver is directeur van het Islamabad Policy Research Institute.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending