Verbind je met ons

Misdrijf

Open Dialog Advies: Kazachstan dichter bij uitlevering van politieke tegenstanders van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

photo_29144Op 7 november wijdde het Hof van Beroep in Aix-en-Provence zich aan het Russische verzoek om uitlevering in overweging te nemen Mukhtar Ablyazov (foto). Op 8 november besloot de Spaanse rechtbank Audiencia Nacional dat Alexandr Pavlov, ex-hoofd beveiliging van Mukhtar Ablyazov, mag worden uitgeleverd aan Kazachstan.

Frankrijk: De zaak van Mukhtar Ablyazov

De hoorzitting van het Gerechtshof in Aix-en-Provence, die plaatsvond op 7 november (leden van de Stichting waren aanwezig om de hoorzitting waar te nemen), had tot doel verband te houden met het door Rusland ingediende uitleveringsverzoek. In verband met de garanties van de Russische partij zal het verzoek nu parallel met het Oekraïense verzoek worden behandeld. Het vorige verzoek (Rusland heeft het tweede verzoek ingediend) is niet doorgestuurd via het Franse Ministerie van Justitie ter beoordeling door de rechtbank. Het doel van de hoorzitting was het bepalen van de datum van de eerste hoorzitting waarop de inhoudelijke punten van de zaak zouden worden behandeld. Het zal waarschijnlijk plaatsvinden op 12 december (met de eerste en belangrijkste hoorzitting over het verzoek van de Oekraïense instanties gepland voor 5 december).

De zaak werd behandeld door een rechterlijke macht van drie personen (voorzittende rechter, rechter-rapporteur-referent en de tertiaire rechter). Bij de opening van de vergadering definieerde de rechter-rapporteur de belangrijkste kwesties die in de verschillende stadia van de procedure moeten worden onderzocht. Hij benadrukte dat de zaak een aantal problemen oproept die aanvullende informatie vereisen, en dat men daarom geen snelle afronding mag verwachten.

De belangrijkste geïdentificeerde problemen waren onder meer:

1) Het ingediende verzoek tot stopzetting van de uitlevering;

2) de noodzaak om aan te tonen in welke mate de aan Ablyazov beschuldigde daden in Rusland zijn gepleegd;

advertentie

3) in hoeverre en op basis waarvan Rusland hem wil vervolgen voor misdaden die buiten zijn grenzen zouden zijn gepleegd (zoals blijkt uit de documenten), en;

4) het bestaan ​​van werkkampen en de mogelijkheid om gevangenen te dwingen openbare diensten te verrichten in het Russische penitentiaire systeem (blijkbaar voert Frankrijk uitgebreide onderhandelingen met Rusland over deze kwestie in het kader van samenwerking met het Russische rechtssysteem, aangezien het is een praktijk die Frankrijk beslist niet accepteert).

De officier van justitie wees erop dat Frankrijk de mensenrechten niet mag schenden en moet voldoen aan de eisen van Oekraïne en Rusland als het risico bestaat dat dergelijke naleving een schending van rechten met zich meebrengt.

De raadsman Bruno Rebstock onderstreepte in zijn verklaring dat:

- Het probleem dat nog steeds bestaat, is de toepassing van detentie en moeilijkheden om contact op te nemen met de familie (vooral de weigering van bezoekrecht aan zijn jongste zoon).

- Algemene normen met betrekking tot de naleving van de mensenrechten in Rusland laten veel te wensen over.

- Er zijn geen echte (afdwingbare) garanties voor een goede behandeling van Ablyazov in Rusland.

- Het Verdrag van Minsk, dat bindend is voor onder meer Rusland en Kazachstan, staat de uitvoering van uitlevering vanuit Rusland aan Kazachstan toe.

- Goed gedocumenteerde en vaak voorkomende situaties zijn situaties waarin de Russische autoriteiten het ene hebben verklaard en vervolgens het andere hebben gedaan.

Ablyazov heeft zelf duidelijk verklaard dat hij geen toestemming geeft voor de uitlevering en dat hij niets toe te voegen heeft aangezien zijn standpunt door de advocaat werd gepresenteerd.

Tot slot wees de rechter erop dat in dit stadium het belangrijkste is om antwoorden te krijgen over het mogelijke lot van Ablyazov, na zijn mogelijke uitlevering aan Rusland. Hij merkte op dat Rusland garanties biedt waardoor, zonder Franse toestemming, de verdere uitlevering van Ablyazov aan een derde land niet zal worden ondernomen en hij ontkende het bestaan ​​van dwangarbeidskampen. Hij vestigde ook de aandacht op het feit dat Rusland - net als Frankrijk - geen uitleveringsverdrag heeft met Kazachstan.

De volgende belangrijke zaken zijn onder meer de presentatie van alle rapporten over de zaak en de kwesties die op het spel staan, de deelname van de Russische aanklager aan het kruisverhoor in een Franse rechtbank en het verkrijgen van aanvullende informatie uit Rusland (in de hierboven vermelde reikwijdte plus bezorgdheid geuit over de mensenrechten) die nodig zijn om een ​​oordeel te vellen.

Indien de Russische partij stelt dat de deelname van de officier van justitie aan het kruisverhoor en/of het verstrekken van aanvullende informatie meer tijd vergt, kan de datum van de volgende zitting worden uitgesteld.

Spanje: De zaak van Alexandr Pavlov

Op 8 november bevestigde de Spaanse rechtbank Audiencia Nacional in laatste instantie de uitlevering van Alexandr Pavlov aan Kazachstan. De rechters stemden 10:7, de stemmen van de drie rechters die zich eerder onthielden van het uiten van hun mening over de zaak waren doorslaggevend. Nu moet de beslissing van de rechtbank worden bevestigd door de regering van Spanje, die ook het recht heeft om een ​​politiek besluit te nemen om de uitlevering niet uit te voeren. De regering moet zich daarover binnen enkele weken beraden. Momenteel is de advocaat van Alexandr Pavlov van plan om tegen deze beslissing in beroep te gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een beroep tegen de negatieve beslissing in de asielaanvraagprocedure van Pavlov van juni 2013 is ook te verwachten.

Volgens Amnesty International en Open Dialog Foundation kan Pavlov alleen maar marteling en een verzonnen proces verwachten in Kazachstan.

Link naar de verklaring van Amnesty International over de beslissing van de rechtbank van Auciencia Nacional: Spanje wil man uitleveren aan Kazachstan ondanks risico op marteling

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending