Verbind je met ons

EU

Een Brusselse ngo en een Kazachse oligarch in ballingschap in dienst van Rusland?

DELEN:

gepubliceerd

on

As the European Union spends billions and empties its stockpiles of armaments to help Ukraine in its war against Russia, an NGO, based a stone’s throw from the European Commission, is suspected by Kiev of being a horse of Troy from Moscow. Ukrainian authorities have opened an investigation. PAN is able to go further: Brussels is now at the centre of occult influence manoeuvres that could lead to a new “Kazakhgate”. A mind-blowing investigation in which we meet Pier Antonio Panzeri, the main actor of Qatargate and the Belgian MEP Maria Arena… schrijft Paul Ymepatraux in PAN.


Mukhtar Ablyazov en de Open Dialogue Foundation (ODF) zijn geen onbekenden voor Pan-lezers. Op 30 maart 2022, onze krant wijdde er een artikel aan op de onvoorwaardelijke steun die geachte Guy Verhofstadt hen had gegeven in de wandelgangen van het Europees Parlement (“Guy Verhofstadt verdedigt een zwavelhoudende pro-Russische VZW”, PAN, 30 maart 2022). We schreven toen: “In Warschau wordt in goed geïnformeerde kringen gefluisterd dat de ODF een “dekmantel” zou zijn voor de Russische inlichtingendiensten”.

Zestien maanden later is er in Brussel nauwelijks beweging gekomen (uit politiek en juridisch oogpunt natuurlijk), maar er is duidelijk vooruitgang geboekt in … Kiev. En Oekraïne profiteert van alle steun van de EU, de NAVO en dus ook van België, het zal moeilijk worden om de ogen te blijven sluiten. Ook al is ons vlakke land bijzonder goed in deze oefening.

Een oligarch vervolgd voor een kolossale verduistering

Mukhtar Ablyazov is echter niet zomaar iemand. Deze voormalige Kazachse bankier verduisterde tussen de 6 en 9 miljard dollar terwijl hij de BTA-bank in zijn land van herkomst runde. Voor deze feiten werd hij veroordeeld in Kazachstan maar ook in het Verenigd Koninkrijk waar beslag werd gelegd op onroerend goed van hem en op grote bedragen op zijn bankrekeningen.

Based in France, he was the main player in a real political and judicial saga which saw Paris imprison him (with a view to extraditing him to Russia or Kazakhstan) several years before granting him refugee status. policy (in total disregard of the “Dublin system” which requires the refugee candidate to apply in the first safe country in which he arrives, in this case, for Ablyazov, the United Kingdom) then to open an investigation against him on counts of embezzlement and money laundering (again for the BTA case and ultimately to withdraw his refugee status on the grounds that he was not, as he claims, a political opponent of the regime Kazakh but a con man on the run. The decision has since been confirmed, and no appeal is possible. Ablyazov now finds himself in an unprecedented position: on the one hand, under judicial investigation, he is the subject of control measures which prohibit him from leaving French territory, but on the other hand, his refugee status being definitively refused, he cannot remain there. A real saga, we told you!

Het was op dit moment dat hij zich erg eenzaam moet voelen dat onze man te horen zou hebben gekregen dat de Oekraïense autoriteiten een nieuw onderzoek tegen hem hadden geopend, dit keer omdat hij "Rusland had geholpen" in zijn oorlog tegen Kiev. Dat maakte hij op 6 juli zelf bekend op zijn Facebook-pagina.

Overigens vertelt hij ons dat de ODF en haar directeur, Lyudmila Kozlovskaya (een Belgische ingezetene), het onderwerp zijn van hetzelfde onderzoek. Men mag niet vergeten dat de ODF jarenlang veel energie heeft gestoken in de verdediging van Ablyazov, volgens haar het slachtoffer van onrechtvaardige politieke vervolging.

advertentie

On Facebook, therefore, Ablyazov is unleashed and affirms that he has never supported Moscow, that neither the ODF nor Mrs. Kozlovskaya are “agents of the Kremlin” and that he has, moreover, nothing to to do with the operation of this association that some have accused him of (longtime) secretly financing.

Toch zijn we in staat om nieuwe elementen aan het dossier toe te voegen.

De baas van de ODF en een van haar medewerkers rapporteerden aan de Raad van Europa

Ten dienste van Moskou?

A favorable wind sent us a letter sent on October 26 by Mariia Mezentseva, President of the Ukrainian delegation to the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) to the Secretary General of this institution above all suspicion . The Ukrainian parliamentarian accuses in black and white Lyudmila Kozlovskaya of being the subject of an investigation for “treason and financing of terrorism” in Kiev and implies rather heavily that she could “work for the Russian special services” and be involved in money laundering activities (probably as part of these pro-Russian activities).

She recalls in passing that Mrs. Kozlovskaya’s brother (who would also be one of the ODF’s financiers) owns a “Mayak” company, based in Crimea (illegally occupied by Russia since 2014) and that Mayak would be a supplier to the Russian Navy in Sevastopol. Finally, she asks that the General Secretariat of PACE inform the French authorities of these facts.

A week later, on October 31, it was the chairman of the group of European Conservatives and the Democratic Alliance in PACE (ECDA), Ian Liddel-Grainger who accused the director of the ODF of inappropriate behaviour (in harassment of MPs) and “repeated breaches of security and rules of procedure”. This letter is also in our possession.

In short, contrary to what Ablyazov claims, the investigations and suspicions involving Lyudmila Kozlovskaya and the ODF are not so recent. Of course, charges and even an investigation are no guarantee of the guilt of those they target, but perhaps it’s time to shed some light on an increasingly murky affair.

Gezien het bovenstaande zou men denken dat het van het grootste belang zou zijn voor een officieel onderzoek om vast te stellen of de ODF en zijn president al dan niet banden hebben met Rusland. Het is toch de geloofwaardigheid van de Europese hoofdstad die ook het hoofdkwartier van de NAVO is. Misschien, deze keer, PAN zal worden gehoord? We kunnen altijd dromen...

Blijf verbonden. Wordt binnenkort vervolgd…

Paul Ymepatraux

Editor’s note: With the exception of Mukhtar Ablyazov, convicted on several occasions, and Pier-Antonio Panzeri, in confessions of corruption, all the persons cited in this investigation are currently presumed innocent

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending