Verbind je met ons

Kazachstan

Mukhtar Ablyazov in minachting, zegt rechtbank in New York

DELEN:

gepubliceerd

on

De US District Court for the Southern District of New York oordeelde op 24 oktober 2022 in het voordeel van: BTA Bank JSC en de stad Almaty en tegen Mukhtar Ablyazov wegens het overtreden van gerechtelijke bevelen.

De uitspraak vond Ablyazov minachting van een gerechtelijk bevel van het voorgaande jaar en beloonde Almaty en BTA Bank $ 140,115.60 voor relevante uitgaven. Het vonnis legt Ablyazov een boete op van $ 1,000 per dag totdat hij betaalt.

De minachtingsbeslissing volgt op een bevel van 19 augustus 2022 van de Amerikaanse magistraat-rechter Katharine H. Parker, waarin wordt aanbevolen dat Ablyazov wordt geminacht en gestraft, en een bevel van 21 oktober 2022 van de Amerikaanse districtsrechter John G. Koeltl, waarin Ablyazovs bezwaren tegen het bevel van rechter Parker worden verworpen.

Ablyazov was op de hoogte van het “duidelijke en ondubbelzinnige bevel” omdat hij deelnam aan de procedure en zich tegen de sancties verzette. Rechter Alison Nathan verwierp het bezwaar.

Ablyazov bekende dat zijn onvermogen om de uitspraak van de rechtbank op te volgen “voor de hand liggend en overtuigend” was. En “deed geen moeite” om het bevel van de rechtbank op te volgen, zei de rechtbank.

Ten slotte verwierp het Hof de pogingen van Ablyazov om eisers de schuld te geven van het nastreven van hun claims tegen hem, en stelde dat de grondgedachte “de schijnbare schending van zijn ontdekkingsverantwoordelijkheden in deze actie niet kon verklaren”

Zes jaar geleden hebben de stad Almaty en de BTA Bank Mukhtar Ablyazov en zijn criminele partners in New York aangeklaagd wegens het witwassen van geld. Ablyazov stal miljarden dollars van de BTA Bank door valse leningen te verstrekken, een misdaad waarvoor hij in Kazachstan is veroordeeld en gevangengezet en in Groot-Brittannië burgerlijk aansprakelijk is gesteld. In Amerikaanse procedures hebben de aanklagers meer bewijsmateriaal van Ablyazovs misdaden verzameld en getuigenverklaringen veiliggesteld. Het proces begint op 28 november 2022 in New York City.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending