Verbind je met ons

rampen

'Een door de mens veroorzaakte ramp': Sir Graham Watson keert terug uit de door tyfoon getroffen Filippijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

_sab8390ALDE Partijpresident Sir Graham Watson (foto) is teruggekeerd van een driedaagse ontmoeting met Zuidoost-Aziatische parlementsleden in de Filippijnen en beschrijft de verwoesting die door tyfoon Haiyan is aangericht als "een door de mens veroorzaakte ramp".

Sir Graham was in staat om met ministers te praten en uit de eerste hand getuige te zijn van de reactie van de regering op de zich ontwikkelende noodsituatie.

“Ik was in Manilla voor een bijeenkomst van de Raad van Aziatische Liberalen en Democraten, waar ik met hen de gevaren van door de mens veroorzaakte klimaatverandering besprak en wat we moeten doen om het gevaar van steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden zoals deze te verkleinen. Gelukkig voor mij was ik ver weg van de zwaarst getroffen gebieden rond Leyte en Samar, maar het gevoel van nood en urgentie in de hoofdstad was voelbaar.”

"Ik vrees dat we de volledige omvang en gruwel van deze ramp, die al wordt vergeleken met de tsunami op tweede kerstdag van 2004, nog moeten ontdekken. Erger nog, de laatste weerberichten suggereren dat er een nieuwe tyfoon op weg is naar het gebied."

“Ik was blij te zien dat de EU, als 's werelds grootste donor van hulp, zich inspant om degenen te helpen wier leven verwoest is door tyfoon Haiyan. Maar rampenbestrijding is niet genoeg. Bezorgdheid over klimaatverandering in de EU is als gevolg van onze economische ellende van de lijst met prioriteiten gezakt. Maar tenzij we dringend overschakelen van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen, zullen dergelijke aan klimaatverandering gerelateerde extreme weersomstandigheden steeds gewoner worden.”

Alvorens naar huis te gaan Sir Graham reisde kort naar Indonesië om daar met ministers en partijleiders te praten over de noodzaak van dringende maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. "Ik hoop dat tyfoon Haiyan, orkaan Sandy en alle andere stormen die consistent zijn met de klimaatwetenschap onze leiders zullen overtuigen om doortastende maatregelen te nemen tijdens de komende UNFCCC-klimaatbesprekingen in Warschau", concludeerde hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending