Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Vermindering van koolstofemissies: doelstellingen en maatregelen van de EU 

DELEN:

gepubliceerd

on

Lees welke maatregelen de Europese Unie neemt om te voldoen aan de doelstellingen om de CO55-uitstoot te verminderen als onderdeel van het Fit for 2030 in XNUMX-pakket.

EU-doelstellingen inzake klimaatverandering

Naar Klimaatverandering aanpakken, heeft het Europees Parlement de Europese klimaatwet aangenomen, die de emissiereductiedoelstelling van de EU voor 2030 optrekt van 55% naar minimaal 40% en klimaatneutraliteit tegen 2050 wettelijk bindend maakt.

De klimaatwet maakt deel uit van de Europese Green Deal, de routekaart van de EU naar klimaatneutraliteit. Om haar klimaatdoel te bereiken, heeft de Europese Unie een ambitieus wetgevingspakket bedacht dat bekend staat als: Geschikt voor 55 in 2030. Het omvat 13 onderling verbonden herziene wetten en zes voorgestelde wetten inzake klimaat en energie.

Check out feiten en cijfers over klimaatverandering in Europa.

Een emissiehandelssysteem voor de industrie

Het EU-emissiehandelssysteem (ETS) heeft tot doel de COXNUMX-uitstoot van de industrie te verminderen door bedrijven te verplichten een vergunning voor elke ton CO2 ze zenden uit. Bedrijven moeten ze via veilingen kopen. Er zijn enkele prikkels om innovatie in de sector te stimuleren.

Het Europese emissiehandelssysteem is 's werelds eerste grote koolstofmarkt en blijft de grootste. Het regelt ongeveer 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU en omvat ongeveer 10,000 elektriciteitscentrales en fabrieken in de EU. Om het ETS af te stemmen op de emissiereductiedoelstellingen van de Europese Green Deal, werkt de EU aan een update van de regeling. Het Parlement wil dat de emissies in de ETS-sectoren tegen 63 met 2030% zijn gedaald ten opzichte van het niveau van 2005, vergeleken met het voorstel van de Europese Commissie van 61%.

Lees meer over hoe het emissiehandelssysteem van de EU werkt en hoe het momenteel wordt hervormd.

Vermindering van de uitstoot van transport

advertentie

Emissies van vliegtuigen en schepen

De burgerluchtvaart is verantwoordelijk voor 13,4% van de totale CO2-emissies van het EU-vervoer. Op 8 juni 2022 steunde het Parlement een herziening van het ETS voor de luchtvaart om van toepassing te zijn op alle vluchten die vertrekken vanuit de Europese Economische Ruimte - die bestaat uit de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen - inclusief vluchten die buiten het gebied landen.

Europarlementariërs willen dat gebruikt frituurvet, synthetische brandstof of zelfs waterstof geleidelijk de norm wordt voor vliegtuigbrandstof. Ze willen dat leveranciers vanaf 2025 duurzame brandstof gaan leveren en tegen 85 2050% van alle vliegtuigbrandstof op EU-luchthavens bereiken.

Het Parlement wil ook de decarbonisatie van de industrie versnellen door het ETS uit te breiden tot het zeevervoer. Europarlementariërs willen dat de maritieme sector de uitstoot van broeikasgassen door schepen vermindert met 2% vanaf 2025, 20% vanaf 2035 en 80% vanaf 2050 in vergelijking met het niveau van 2020. De bezuinigingen zouden moeten gelden voor schepen met een brutotonnage van meer dan 5000, die goed zijn voor 90% van de CO2-uitstoot.

Meer op EU-maatregelen om de uitstoot van vliegtuigen en schepen terug te dringen.

Emissies van auto's op de weg

Auto's en bestelwagens produceren 15% van de CO2-emissies van de EU. Het Parlement steunde het voorstel van de Commissie om tegen 2 geen CO2035-uitstoot meer uit te stoten voor auto's en bestelwagens, met tussentijdse emissiereductiedoelstellingen voor 2030 van 55% voor auto's en 50% voor bestelwagens.

Meer informatie over het nieuwe CO2-doelen voor auto's.

Om deze doelstellingen te halen, moeten alle nieuwe auto's die vanaf 2035 op de EU-markt komen, CO2-neutraal zijn. Deze regels hebben geen invloed op bestaande auto's.

Lees meer over het EU-verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's.

De overstap naar emissievrije voertuigen moet hand in hand gaan met een integrale infrastructuur voor duurzame brandstoffen. EP-leden willen tegen 60 minstens eens per 2026 kilometer elektrische oplaadpunten voor auto's langs hoofdwegen in de EU en waterstof tankstations om de 100 kilometer tegen 2028.

Lees meer over hoe de EU het gebruik van duurzame brandstoffen wil vergroten.

Het Parlement stemde in met de invoering van koolstofbeprijzing voor wegvervoer en verwarming, gewoonlijk ETS II genoemd. Europarlementariërs willen dat bedrijven een CO2029-prijs betalen voor producten zoals brandstof of stookolie, terwijl gewone consumenten tot XNUMX worden vrijgesteld.

Vermindering van de uitstoot van de energiesector

Brandstofverbranding is verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Het verminderen van het energieverbruik en het ontwikkelen van schonere energiebronnen zijn essentieel om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen en haar afhankelijkheid van invoer uit niet-EU-landen te verminderen.

Minder energie verbruiken

Om het energieverbruik te beteugelen, steunde het parlement in september 2022 een vermindering van het eindenergieverbruik met minstens 40% tegen 2030 (zoals elektriciteitsverbruik door huishoudens) en 42.5% in primair energieverbruik (totale energievraag binnen een land, zoals brandstof die wordt verbruikt om elektriciteit te produceren).

Vandaag is de verwarming en koeling van gebouwen goed voor 40% van alle energie die in de EU wordt verbruikt. Het parlement werkt aan regels voor de energieprestatie van gebouwen met als doel om in 2050 een emissievrije gebouwenvoorraad te bereiken. Regels zijn onder andere:

  • renovatie strategieën
  • de eis dat alle nieuwe gebouwen in de EU vanaf 2030 emissievrij moeten zijn
  • de installatie van zonnepanelen on nieuwe gebouwen

Lees meer over het plan van de EU om haar energieverbruik te verminderen.

Toenemende hernieuwbare energie

Het ontwikkelen van schone energiebronnen als alternatief voor fossiele brandstoffen zal de EU ook helpen de uitstoot te verminderen.

Momenteel is meer dan 20% van het energieverbruik in de EU afkomstig van hernieuwbare bronnen. In september 2022 eiste het Parlement een verhoging tot 45% van de hernieuwbare energiebronnen in de energiemix tegen 2030.

In december 2022 eisten EP-leden ook dat vergunningen voor duurzame energiecentrales sneller worden afgegeven, ook voor zonnepanelen en windmolens.

Europarlementariërs onderzoeken het stimuleren van hernieuwbare waterstof en offshore hernieuwbare bronnen naast windenergie, zoals golfenergie. EU-financiering voor aardgasinfrastructuurprojecten wordt afgebouwd en het geld wordt omgeleid naar waterstof en offshore hernieuwbare energie-infrastructuren.

Meer weten over hoe de EU hernieuwbare energie stimuleert.

Koolstofprijzen op geïmporteerde goederen

Een mechanisme voor aanpassing aan de koolstofgrens zou bedrijven binnen en buiten de EU aanmoedigen om koolstofarm te worden, door een koolstofprijs te hanteren voor de invoer van bepaalde goederen als deze afkomstig zijn uit landen met minder ambitieuze klimaatwetgeving. Het is bedoeld om koolstoflekkage te voorkomen, waarbij industrieën de productie verplaatsen naar landen met minder strikte regels voor de uitstoot van broeikasgassen.

Als onderdeel van het Fit for 55-pakket heeft de Europese Commissie in juli 2021 een Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) voorgesteld, dat een CO1-heffing zou toepassen op de invoer van bepaalde goederen van buiten de EU. Europarlementariërs willen dat het vanaf 2023 januari 2026 wordt geïmplementeerd, met een overgangsperiode tot eind 2032 en volledige implementatie in XNUMX.

Lees meer over koolstoflekkage voorkomen

COXNUMX-uitstoot van andere sectoren aanpakken

Sectoren die niet onder het huidige emissiehandelssysteem vallen - zoals transport, landbouwgebouwen en afvalbeheer - zijn nog steeds goed voor ongeveer 60% van de totale uitstoot van de EU. De door de Commissie voorgestelde emissies van deze sectoren moeten 40% knippen tegen 2030 in vergelijking met 2005.

Dit gebeurt op afspraak nationale emissiedoelstellingen in de regeling voor het delen van inspanningen. De nationale emissiedoelstellingen worden berekend op basis van het bruto binnenlands product van een land per hoofd van de bevolking. EU-landen met een lager inkomen krijgen steun.

Onder Fit for 55 vallen gebouwen en wegvervoer zowel onder de regeling voor het delen van inspanningen als onder het nieuwe ETS.

Lees verder op de emissiereductiedoelstellingen voor elk EU-land.

Bossen gebruiken om emissies op te vangen

Bossen zijn natuurlijke koolstofputten, wat betekent dat ze meer koolstof uit de atmosfeer halen dan ze vrijgeven. De bossen in de EU absorberen elk jaar het equivalent van bijna 7% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. De EU wil deze bevoegdheid gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan.

In juni 2022 steunden de EP-leden het verhogen van de doelstelling voor koolstofabsorptie in de sectoren die verband houden met het gebruik van bodems, bomen en planten. Dat kan bijvoorbeeld door wetlands en moerassen te herstellen, nieuwe bossen aan te planten en ontbossing een halt toe te roepen.

Lees meer over hoe de EU koolstofputten wil ontwikkelen.

Ontbossing is een wereldwijd probleem. Daarom werkt de EU aan een verordening die bedrijven zal verplichten te verifiëren dat in de EU geïmporteerde producten niet zijn geproduceerd op ontbost of gedegradeerd land.

Lees meer over de oorzaken van ontbossing en hoe de EU deze aanpakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending