Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Vermindering van koolstofemissies: doelstellingen en maatregelen van de EU 

DELEN:

gepubliceerd

on

Lees welke maatregelen de Europese Unie neemt om te voldoen aan de doelstellingen om de CO55-uitstoot te verminderen als onderdeel van het Fit for 2030 in XNUMX-pakket.

EU-doelstellingen inzake klimaatverandering

Naar Klimaatverandering aanpakken, heeft het Europees Parlement de Europese klimaatwet aangenomen, die de emissiereductiedoelstelling van de EU voor 2030 optrekt van 55% naar minimaal 40% en klimaatneutraliteit tegen 2050 wettelijk bindend maakt.

De klimaatwet maakt deel uit van de Europese Green Deal, de routekaart van de EU naar klimaatneutraliteit. Om haar klimaatdoel te bereiken, heeft de Europese Unie een ambitieus wetgevingspakket bedacht dat bekend staat als: Geschikt voor 55 in 2030. Het omvat 13 onderling verbonden herziene wetten en zes voorgestelde wetten inzake klimaat en energie.

Bekijk deze infographic over de voortgang van de EU in de richting van haar klimaatveranderingsdoelstellingen.

Een emissiehandelssysteem voor de industrie

Het EU-emissiehandelssysteem (ETS) heeft tot doel de COXNUMX-uitstoot van de industrie te verminderen door bedrijven te verplichten een vergunning voor elke ton CO2 ze zenden uit. Bedrijven moeten ze via veilingen kopen. Er zijn enkele prikkels om innovatie in de sector te stimuleren.

Het Europese emissiehandelssysteem is 's werelds eerste grote koolstofmarkt en blijft de grootste. Het regelt ongeveer 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU en omvat ongeveer 10,000 elektriciteitscentrales en fabrieken in de EU. Om het ETS af te stemmen op de emissiereductiedoelstellingen van de Europese Green Deal, werkt de EU aan een update van de regeling. Het Parlement wil dat de emissies in de ETS-sectoren tegen 63 met 2030% zijn gedaald ten opzichte van het niveau van 2005, vergeleken met het voorstel van de Europese Commissie van 61%.

Lees meer over hoe het emissiehandelssysteem van de EU werkt en hoe het momenteel wordt hervormd.

Vermindering van de uitstoot van transport

advertentie

Emissies van vliegtuigen en schepen

De burgerluchtvaart is verantwoordelijk voor 13,4% van de totale CO2-emissies van het EU-vervoer. Op 8 juni 2022 steunde het Parlement een herziening van het ETS voor de luchtvaart om van toepassing te zijn op alle vluchten die vertrekken vanuit de Europese Economische Ruimte - die bestaat uit de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen - inclusief vluchten die buiten het gebied landen.

Europarlementariërs willen dat gebruikt frituurvet, synthetische brandstof of zelfs waterstof geleidelijk de norm wordt voor vliegtuigbrandstof. Ze willen dat leveranciers vanaf 2025 duurzame brandstof gaan leveren en tegen 85 2050% van alle vliegtuigbrandstof op EU-luchthavens bereiken.

Het Parlement wil ook de decarbonisatie van de industrie versnellen door het ETS uit te breiden tot het zeevervoer.

Meer op EU-maatregelen om de uitstoot van vliegtuigen en schepen te verminderen.

Emissies van auto's op de weg

Auto's en bestelwagens produceren 15% van de CO2-uitstoot van de EU. parlement steunde het voorstel van de Commissie van nulemissies voor auto's en bestelwagens tegen 2035. De tussentijdse emissiereductiedoelstellingen voor 2030 zouden worden vastgesteld op 55% voor auto's en 50% voor bestelwagens.

Meer informatie over het nieuwe CO2-doelen voor auto's.

Het Parlement stemde in met de invoering van koolstofbeprijzing voor wegvervoer en verwarming, gewoonlijk ETS II genoemd. Europarlementariërs willen dat bedrijven een CO2029-prijs betalen voor producten zoals brandstof of stookolie, terwijl gewone consumenten tot XNUMX worden vrijgesteld.

Koolstofprijzen op geïmporteerde goederen

Een mechanisme voor aanpassing aan de koolstofgrens zou bedrijven binnen en buiten de EU aanmoedigen om koolstofarm te worden, door een koolstofprijs te hanteren voor de invoer van bepaalde goederen als deze afkomstig zijn uit landen met minder ambitieuze klimaatwetgeving. Het is bedoeld om koolstoflekkage te voorkomen, waarbij industrieën de productie verplaatsen naar landen met minder strikte regels voor de uitstoot van broeikasgassen.

Als onderdeel van het Fit for 55-pakket heeft de Europese Commissie in juli 2021 een Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) voorgesteld, dat een CO1-heffing zou toepassen op de invoer van bepaalde goederen van buiten de EU. Europarlementariërs willen dat het vanaf 2023 januari 2026 wordt geïmplementeerd, met een overgangsperiode tot eind 2032 en volledige implementatie in XNUMX.

Lees meer over koolstoflekkage voorkomen.

COXNUMX-uitstoot van andere sectoren aanpakken

Sectoren die niet onder het huidige emissiehandelssysteem vallen - zoals transport, landbouwgebouwen en afvalbeheer - zijn nog steeds goed voor ongeveer 60% van de totale uitstoot van de EU. De door de Commissie voorgestelde emissies van deze sectoren moeten 40% knippen tegen 2030 in vergelijking met 2005.

Dit gebeurt op afspraak nationale emissiedoelstellingen in de regeling voor het delen van inspanningen. De nationale emissiedoelstellingen worden berekend op basis van het bruto binnenlands product van een land per hoofd van de bevolking. EU-landen met een lager inkomen krijgen steun.

Onder Fit for 55 vallen gebouwen en wegvervoer zowel onder de regeling voor het delen van inspanningen als onder het nieuwe ETS.

Lees verder op de emissiereductiedoelstellingen voor elk EU-land.

Beheer van bossen voor klimaatverandering

EU-bossen absorberen het equivalent van bijna 7% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU elk jaar. De EU wil deze macht gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan.

Op 8 juni 2022 nam het parlement zijn standpunt aan over een wetsvoorstel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de natuurlijke koolstofputten in de sectoren landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw te verbeteren. Deze sectoren omvatten het gebruik van bodems, bomen, planten, biomassa en hout.

EP-leden steunden het verhogen van de doelstelling voor koolstofputten in de sectoren landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw, wat zou leiden tot een nog grotere vermindering van de EU-emissies dan de doelstelling van 55% voor 2030.

Bekijk onze infographic over hoe de EU bossen gebruikt om de COXNUMX-uitstoot te compenseren.

Ontdek meer

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending