Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

De stakingen in Europa zouden kunnen leiden tot meer vluchten in de zomer

DELEN:

gepubliceerd

on

Stakingen in Europa hebben geleid tot een golf van annuleringen en vertragingen van vluchten, evenals een daling van het aantal boekingen voor steden als Parijs. Dit ondanks de inspanningen van luchtvaartmaatschappijen om herhaling van verstoringen van vorig jaar te voorkomen.

AirHelp, een bedrijf voor het beheer van vluchtclaims, zegt dat het aantal geannuleerde en meer dan drie uur vertraagde vluchten tijdens het paasweekend in Europa tussen 2022 en 2019 is gestegen, met name in Frankrijk en Groot-Brittannië.

De situatie verslechterde snel toen Frankrijk wegzakte in de pensioencrisis. Charles de Gaulle Airport wordt negatief beïnvloed als zowel bestemming als hub, zei Olivier Ponti VP of Insights, bij reisgegevensbedrijf ForwardKeys.

Uit verstrekte gegevens van Airhelp blijkt dat in Frankrijk, waar het personeel van de luchtverkeersleiding onlangs staakte, slechts 62% van de vluchten op tijd arriveerde. Dit in vergelijking met 75% voor 2022 en 76% voor 2019 voordat de pandemie het internationale reizen stopte.

Met Pasen dit jaar waren er 33,300 annuleringen, vergeleken met 7,800 het jaar ervoor. 9,000 vluchten hadden meer dan 3 uur vertraging, tegenover 6,800 in 2011.

Volgens ForwardKeys waren het aantal transfers en geplande verblijven op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs medio maart met 75% gedaald ten opzichte van het niveau van 2019.

De staking bij de Parijse luchthavenexploitant Aeroports de Paris, (ADP.PA), veroorzaakte een verlies van ongeveer 470,000 passagiers van januari tot maart.

AirHelp meldt dat grensstakingen in Groot-Brittannië ook luchthavens in het hele land hebben verstoord. De luchthavens van Londen werden het zwaarst getroffen.

advertentie

In 2019 arriveerde 81% van de vluchten op tijd. Dit in vergelijking met 76% in 2020 en 76% in 2019. Er werden 33,700 geannuleerde vluchten geregistreerd, vergeleken met 26,600 in 2018. 10,800 vluchten hadden meer dan drie uur vertraging, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 9,500 vluchten vorig jaar.

PASSAGIERSRECHTEN - UITBETALINGEN

Sommige CEO's hebben een beroep gedaan op de Europese Commissie om te reageren op aanhoudende verstoringen die worden veroorzaakt door langdurige arbeidsconflicten.

De paasvakantie dit jaar werd gezien als een belangrijke test voor de branche om de toename van reizigers als gevolg van de toevoeging van personeel aan te kunnen.

Er bestaat bezorgdheid dat aanhoudende stakingen zouden kunnen leiden tot een daling van het toerisme, dat naar verwachting deze zomer zou terugkeren naar het niveau van voor de pandemie.

ForwardKeys meldde dat tickets uit Europa naar Charles de Gaulle Airport met 30% zijn gedaald in vergelijking met 2019. Ze zijn echter slechts met 8% gedaald voor die uit de Verenigde Staten in de week die eindigde op 16 maart.

De stakingen zullen waarschijnlijk voortduren. President Macron heeft zaterdag een wet ondertekend die zeer impopulair was om de AOW-leeftijd te verhogen. Dit maakte de vakbonden boos, die hadden opgeroepen tot voortzetting van de maandenlange massale protesten die in januari begonnen.

De luchthaven van Hamburg in Duitsland heeft alle vertrekken voor donderdag en vrijdag geannuleerd als gevolg van een staking van de vakbond Verdi.

De luchtverkeersleiding Eurocontrol waarschuwde eerder dat vertragingen tot ver in de zomer op het noordelijk halfrond kunnen voortduren, vooral als de stakingen voortduren.

Ryanair-topman Michael O'Leary verklaarde vorige maand dat de Franse stakingen die de diensten tussen landen verstoorden, ook tussen Groot-Brittannië en Spanje, "een schandaal" waren.

Volgens de Europese regelgeving inzake passagiersrechten kunnen luchtvaartmaatschappijen die te maken hebben met vertragingen van meerdere uren, aanspraak maken op compensatie. Dit is lange tijd een bron van frustratie geweest voor luchtvaartmaatschappijen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

De luchtvaartmaatschappijen vinden dat luchthavens, evenals andere belanghebbenden, ook moeten bijdragen aan compensatie voor consumenten. Op deze manier zal de last niet volledig bij hen liggen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending