Verbind je met ons

Klimaatneutrale economie

Duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF's) zijn de sleutel tot het bereiken van netto nul

DELEN:

gepubliceerd

on

De opname van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) in de De Net-Zero Industry Act van de EU is slechts de eerste stap in de ontwikkeling van de toonaangevende SAF-industrie in Europa. De Europese luchtvaartindustrie verwelkomt de opname van SAF als een strategische technologie voor het koolstofvrij maken van de economie in de Net Zero Industry Act (NZIA) van de EU. Dit is een voorwaarde om de weg te effenen voor de ontwikkeling van een sterke, mondiaal concurrerende EU SAF-markt, die op zijn beurt van cruciaal belang zal zijn bij het verwezenlijken van de geactualiseerde klimaatambities van de EU voor 2040. Maar verdere actie van beleidsmakers is nodig.

 In reactie op de opname van SAF als een ‘strategische net zero-technologie’ onder de EU Net Zero Industry Act, hebben de vijf toonaangevende Europese luchtvaartverenigingen die de Europese luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de burgerluchtvaartindustrie en aanbieders van luchtvaartnavigatiediensten vertegenwoordigen – die nauwe partners zijn via de DESTINATION Alliantie voor 2050 – roepen EU-beleidsmakers op om verder te gaan om ervoor te zorgen dat Europa een toonaangevende SAF-industrie ontwikkelt die van cruciaal belang zal zijn voor de Europese luchtvaart om tegen 2050 een netto nul-koolstofuitstoot te bereiken, in overeenstemming met de klimaatambities van de EU.

De opname van SAF in de NZIA komt des te actueler na de publicatie van de aanbeveling van de EU om de klimaatdoelstellingen voor 2040 deze week bij te werken. In de mededeling van de Europese Commissie waarin de nieuwe doelstelling wordt aanbevolen, wordt uitdrukkelijk de noodzaak erkend om de belemmeringen voor de inzet van SAF op grote schaal aan te pakken, de luchtvaartsector prioritaire toegang tot grondstoffen te geven en prikkels te creëren om de prijskloof tussen SAF en conventionele kerosine te dichten. SAF's zijn een cruciaal onderdeel dat de Europese luchtvaart in staat zal stellen het koolstofvrij maken te versnellen, volledig in lijn met de ambitieuze klimaatagenda van het blok.

De internationale race om SAF-leider te worden is begonnen en er zijn verdere beleidsprikkels nodig om de productie en acceptatie op te schalen voordat Europa een leider kan worden in de mondiale concurrentie om SAF. Deze omvatten de verlenging van het SAF-flexibiliteitsmechanisme tot na 2034; de verlenging van de huidige drempel van 20 miljoen emissierechten en de termijn voor 2030 in het kader van de SAF-emissierechtenmechanismen; meer financiële steun voor de ontwikkeling van SAF, onder meer via het Innovatiefonds, en vereenvoudiging van de administratieve procedure voor toegang tot deze fondsen.

Over BESTEMMING 2050

De Europese luchtvaartsector doet gezamenlijk mee om het voortouw te nemen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot van de luchtvaart tegen 2030 en 2050, waardoor vliegen op de lange termijn duurzamer wordt. In februari 2021 hebben de Europese luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, de burgerluchtvaartindustrie en aanbieders van luchtvaartnavigatiediensten een gezamenlijke langetermijnvisie uiteengezet, samen met concrete oplossingen voor de complexe uitdaging om een ​​netto-nul CO2-uitstoot te bereiken van alle vluchten die vertrekken vanuit de EU, het VK en de EVA. in 2050. Het onafhankelijke rapport van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en SEO Amsterdam Economics laat zien hoe een combinatie van acties van alle belanghebbenden – inclusief de EU en nationale overheden – op vier belangrijke gebieden substantiële CO2-emissiereducties kan bewerkstelligen in lijn met de EU-doelstellingen. klimaatdoelstellingen. Deze omvatten: verbeteringen in vliegtuig- en motortechnologieën (inclusief hybride, elektrische en waterstofaandrijving), gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF's) voor zowel platforms met vaste als draaivleugels, implementatie van economische maatregelen en verbeteringen in het luchtverkeersbeheer (ATM) en vliegtuigen activiteiten. Voor meer informatie bezoek www.bestemming2050.eu

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending