Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Boeing werkt samen aan projecten om het Europese luchtruim slimmer en duurzamer te maken

DELEN:

gepubliceerd

on

Boeing gaat samenwerken met toonaangevende Europese luchtvaartbedrijven als onderdeel van zeven nieuwe SESAR 3 Joint Undertaking-onderzoeksprojecten die tot doel hebben het Europese luchtruim veiliger, duurzamer, efficiënter beheerd en geïntegreerd te maken voor alle gebruikers.

“Als een trots medeoprichter van de Gemeenschappelijke Onderneming SESAR 3 en een voorstander van dit initiatief vanaf het begin, zijn we verheugd om samen te werken met de Europese Unie, EUROCONTROL, Airbus, Collins Aerospace en ENAIRE aan werk dat de hele luchtvaartwaardeketen ten goede zal komen. ”, zegt Liam Benham, president van EU, NAVO en Government Affairs Europe bij Boeing. "Luchtvaart is altijd een aanjager geweest van technologische en economische vooruitgang en we zijn er vast van overtuigd dat deze gemeenschappelijke onderneming, net als de twee ervoor, volwassen oplossingen op tafel zal brengen en een positieve impact zal hebben op onze sector."

"We zijn verheugd om onze kennis, ervaring en innovatie toe te passen op deze zeven projecten om het digitale Europese luchtruim te realiseren", zegt José Enrique Román, vice-president Global Technology bij Boeing Research & Technology. "De betrokkenheid van Boeing is een tastbaar voorbeeld van onze toewijding om samen te werken met de besten en slimsten van Europa en sterke partners op te bouwen."

Boeing zal bijdragen aan zeven industriële onderzoeksprojecten als onderdeel van het ambitieuze onderzoeks- en innovatieprogramma Digital European Sky om de luchtvaart en het luchtverkeersbeheer in Europa slimmer en duurzamer te maken.

Via projecten als SPATIO, EUREKA en JARVIS, geleid door Collins Aerospace, EUROCONTROL en ENAIRE, zal Boeing bijdragen aan de ontwikkeling van de Europese U-space. De betrokkenheid van het bedrijf bij deze projecten zal helpen om autonome vliegtuigen en vertiport-operaties beter te integreren in het luchtruim door middel van nieuwe strategieën, procedures en kunstmatige-intelligentietechnologieën.

De samenwerking van Boeing met Airbus aan de GEESE- en CICONIA-projecten belooft het brandstofverbruik en de operationele aanpak te verbeteren door het analyseren van het ophalen van zogenergie en de CO2-emissies in ATM.

Over SESAR3JU

advertentie

De gemeenschappelijke onderneming SESAR 3 is de derde editie van een publiek-privaat partnerschap dat wordt medegefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa van de Europese Unie. Het doel is om de levering van het digitale Europese luchtruim te versnellen door middel van onderzoek en ontwikkeling en door gebruik te maken van geavanceerde technologische oplossingen voor het beheer van conventionele vliegtuigen, drones, luchttaxi's en voertuigen die op grotere hoogte vliegen.

Over Boeing

Als toonaangevend wereldwijd lucht- en ruimtevaartbedrijf ontwikkelt, produceert en onderhoudt Boeing commerciële vliegtuigen, defensieproducten en ruimtesystemen voor klanten in meer dan 150 landen. Het bedrijf maakt gebruik van de talenten van een wereldwijd leveranciersbestand om economische kansen, duurzaamheid en impact op de gemeenschap te bevorderen. Het diverse team van Boeing zet zich in voor innovatie voor de toekomst, toonaangevend op het gebied van duurzaamheid en het cultiveren van een cultuur die gebaseerd is op de kernwaarden van het bedrijf: veiligheid, kwaliteit en integriteit. Sluit je aan bij ons team en vind je doel op boeing.com/carrières.

Met vestigingen in Spanje, Duitsland en het VK, Boeing Research & Technology-Europa (BR&T-Europe) was het eerste onderzoekscentrum van Boeing dat buiten de Verenigde Staten werd opgericht. Het is al meer dan 20 jaar actief en heeft als missie om samen te werken met Europese partners uit regeringen, de industrie en de academische wereld om innovatie, excellentie en concurrentievermogen binnen de Europese onderzoeks- en ontwikkelingsgemeenschap te bevorderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending