Verbind je met ons

US

Biden en von der Leyen komen overeen de tarieven van Airbus / Boeing op te schorten

DELEN:

gepubliceerd

on

Na een telefoongesprek met president Biden vanmiddag (5 maart) onthulde voorzitter von der Leyen van de Europese Commissie in een verklaring na het telefoongesprek dat ze “als symbool van deze nieuwe start” hadden afgesproken om alle tarieven op te schorten die werden opgelegd in het kader van de Airbus-Boeing geschillen, zowel over vliegtuig- als niet-vliegtuigproducten, voor een initiële periode van vier maanden.

Beide partijen beloofden zich te concentreren op het oplossen van het geschil, via hun respectieve handelsvertegenwoordigers. Von der Leyen verwelkomde het nieuws en zei: "Dit is uitstekend nieuws voor bedrijven en industrieën aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, en een zeer positief signaal voor onze economische samenwerking in de komende jaren."

De schorsing wordt al verwelkomd door politici in heel Europa; Bruno le Maire, de Franse minister van economie, zei dat het in tijden van crisis voor beide partijen het beste is om samen te werken.

De leiders bespraken ook vele uitdagingen die de EU met de VS als bondgenoten deelde. 

Wat COVID-19 betreft, werd erkend dat de EU en de VS als grote producenten van vaccins een verantwoordelijkheid hadden om de goede werking van de wereldwijde toeleveringsketens te waarborgen. Von der Leyen nodigde president Biden uit voor de Global Health Summit in Rome op 21 mei.

advertentie

Wat de samenwerking op het gebied van klimaatactie betreft, bedankte Von der Leyen president Biden "hartelijk" voor zijn hernieuwde toetreding tot de Overeenkomst van Parijs. De EU en de VS zijn overeengekomen om dit jaar in de aanloop naar COP26 in Glasgow samen te werken. In dat verband heeft Von der Leyen John Kerry uitgenodigd voor de volgende collegevergadering en president Biden bedankt voor de uitnodiging om de door hem belegde Earth Day Climate Summit bij te wonen.

Wat de toekomst van de economische betrekkingen tussen de EU en de VS betreft, stelde Von der Leyen een nieuw partnerschap voor dat geworteld is in onze gedeelde waarden en beginselen. Ze zal een Handels- en Technologieraad op ministerieel niveau oprichten om innovatie-uitdagingen aan te pakken, die wordt gezien als een belangrijk forum om voort te bouwen op de transatlantische technologiealliantie.

De leiders slaagden er ook in om het buitenlands beleid te bespreken, waar ze overeenkwamen de samenwerking te intensiveren "als gelijkgestemde partners en democratie, stabiliteit en welvaart te ondersteunen tegen de achtergrond van een snel veranderende internationale omgeving" in nauwe samenwerking met de NAVO.

Afgezien van een gedeelde "strategische kijk" op Rusland, stelde Von der Leyen voor om ons beleid en onze maatregelen met betrekking tot met name Oost-Europa nauw op elkaar af te stemmen. De leiders deelden ook standpunten over de situatie in Oekraïne. Het gesprek vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken aankondigde dat hij de Oekraïense oligarch Ihor Kolomoyskyy beperkingen zou opleggen voor "openbare aanwijzing".

Sectie 7031(c) van de wet bepaalt dat, in gevallen waarin de staatssecretaris over geloofwaardige informatie beschikt dat functionarissen van buitenlandse regeringen betrokken zijn geweest bij aanzienlijke corruptie, die personen en hun naaste familieleden niet in aanmerking komen voor toegang tot de Verenigde Staten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending