Verbind je met ons

Economie

De EU zal voor 4 miljard dollar aan tarieven opleggen als vergelding voor illegale subsidies aan Boeing

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (9 november) kondigde de Europese Unie aan voor 4 miljard dollar aan importheffingen te gaan heffen op import uit de VS als tegenmaatregel voor illegale subsidies aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

Zowel uitvoerend vicepresident Valdis Dombrovskis als zijn voorganger, commissaris Phil Hogan, hebben contact gezocht met de VS om het geschil voor de recente Amerikaanse verkiezingen zonder succes op te lossen.

Het besluit van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) (13 oktober) waardoor de EU actie kon ondernemen, werd gevolgd door verdere diplomatieke inspanningen aan EU-zijde. Uitvoerend vicepresident Valdis Dombrovskis zei destijds: “Ik zou dit veel liever niet doen – extra taken zijn niet in het economisch belang van beide partijen, vooral omdat we ernaar streven te herstellen van de COVID-19-recessie. Ik heb contact gehad met mijn Amerikaanse tegenhanger, ambassadeur Lighthizer, en ik hoop dat de VS nu de tarieven zullen laten vallen die vorig jaar op de EU-export zijn opgelegd. Als dit niet gebeurt, zullen we gedwongen zijn onze rechten uit te oefenen en soortgelijke tarieven op te leggen. Hoewel we volledig voorbereid zijn op deze mogelijkheid, zullen we dat met tegenzin doen.”

De Duitse minister van Economische Zaken en Energie, Peter Altameier, vertegenwoordiger van het Duitse voorzitterschap, wees op de Amerikaanse tarieven die sinds vorig jaar van kracht zijn en die neerkomen op tarieven van 7.5 miljard dollar op EU-export. Hij zei dat ze op elk moment bereid waren om met de vertrekkende of inkomende regering te spreken om de nieuwe tarieven op te schorten. 

Het geschil is een van de langstlopende in de geschiedenis van de WTO.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending