Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Boeing WTO-zaak: de EU neemt maatregelen tegen export uit de VS.

gepubliceerd

on

De verordening van de Europese Commissie waarbij de tarieven op Amerikaanse export naar de EU met een waarde van $ 4 miljard worden verhoogd, is gepubliceerd in de Publicatieblad van de EU. De tegenmaatregelen zijn overeengekomen door de EU-lidstaten, aangezien de VS nog niet de basis hebben gelegd voor een onderhandelde schikking, waaronder een onmiddellijke afschaffing van de Amerikaanse tarieven op EU-export in de Airbus WTO-zaak. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de EU op 26 oktober formeel gemachtigd om dergelijke tegenmaatregelen te nemen tegen illegale Amerikaanse subsidies aan vliegtuigbouwer Boeing.

De maatregelen treden vanaf vandaag in werking. De Europese Commissie staat klaar om met de VS samen te werken om dit geschil te beslechten en ook om afspraken te maken over langetermijndisciplines voor vliegtuigsubsidies. Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicepresident en commissaris voor Handel, zei: “We hebben al die tijd duidelijk gemaakt dat we deze langlopende kwestie willen oplossen. Helaas hadden we bij gebrek aan vooruitgang met de VS geen andere keuze dan deze tegenmaatregelen op te leggen. De EU oefent bijgevolg haar wettelijke rechten uit op grond van het recente besluit van de WTO. We roepen de VS op ermee in te stemmen dat beide partijen de bestaande tegenmaatregelen met onmiddellijke ingang schrappen, zodat we dit snel achter ons kunnen laten. Het afschaffen van deze tarieven is een win-win voor beide partijen, vooral nu de pandemie grote schade aanricht aan onze economieën. We hebben nu de kans om onze transatlantische samenwerking opnieuw op te starten en samen te werken aan onze gedeelde doelen. "

U vindt er meer informatie hier

Luchtvaart strategie voor Europa

Boeing-subsidiezaak: Wereldhandelsorganisatie bevestigt het recht van de EU om wraak te nemen op $ 4 miljard aan Amerikaanse invoer

gepubliceerd

on

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de EU toegestaan ​​de invoerrechten uit de VS tot $ 4 miljard te verhogen als tegenmaatregel voor illegale geldstromen naar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Het besluit bouwt voort op eerdere bevindingen van de WTO waarin wordt erkend dat de Amerikaanse subsidies aan Boeing illegaal zijn onder de WTO-wetgeving.

Een economie die werkt voor mensen Uitvoerend vicepresident en commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis (afgebeeld) zei: “Deze langverwachte beslissing stelt de Europese Unie in staat tarieven op te leggen aan Amerikaanse producten die Europa binnenkomen. Ik zou dat veel liever niet doen - aanvullende rechten zijn niet in het economisch belang van beide partijen, vooral omdat we ernaar streven te herstellen van de recessie van COVID-19. Ik heb overleg gevoerd met mijn Amerikaanse tegenhanger, ambassadeur Lighthizer, en ik hoop dat de VS nu de tarieven die vorig jaar op de EU-export zijn opgelegd, zullen verlagen. Dit zou zowel economisch als politiek een positief momentum genereren en ons helpen een gemeenschappelijke basis te vinden op andere belangrijke gebieden. De EU zal dit resultaat met kracht blijven nastreven. Gebeurt dit niet, dan zullen we gedwongen worden om onze rechten uit te oefenen en vergelijkbare tarieven op te leggen. Hoewel we volledig op deze mogelijkheid zijn voorbereid, zullen we dat met tegenzin doen. "

In oktober vorig jaar, na een soortgelijk WTO-besluit in een parallelle zaak over Airbus-subsidies, legden de VS vergeldingsrechten op die van invloed zijn op de EU-export ter waarde van $ 7.5 miljard. Deze verplichtingen zijn nog steeds van kracht, ondanks de beslissende stappen die Frankrijk en Spanje in juli van dit jaar hebben genomen om Duitsland en het VK te volgen om ervoor te zorgen dat ze volledig voldoen aan een eerder WTO-besluit over subsidies aan Airbus.

Onder de huidige economische omstandigheden is het in het wederzijds belang van de EU en de VS om de schadelijke tarieven die onze industriële en landbouwsector onnodig belasten, stop te zetten.

De EU heeft specifieke voorstellen gedaan om via onderhandelingen tot een resultaat te komen van de langlopende geschillen over transatlantische burgerluchtvaartuigen, de langste in de geschiedenis van de WTO. Het staat open om met de VS samen te werken om tot een eerlijke en evenwichtige regeling te komen, evenals over toekomstige disciplines voor subsidies in de burgerluchtvaartsector.

In haar contacten met de VS neemt de Europese Commissie ook passende maatregelen en betrekt zij de EU-lidstaten, zodat zij gebruik kan maken van haar rechten op vergelding voor het geval er geen vooruitzicht is om het geschil tot een wederzijds voordelige oplossing te brengen. Deze noodplanning omvat het afronden van de lijst van producten die onder de aanvullende EU-tarieven zouden vallen.

Achtergrond

In maart 2019 bevestigde de Beroepsinstantie, de hoogste instantie van de WTO, dat de VS, ondanks de eerdere uitspraken, geen passende maatregelen hadden genomen om te voldoen aan de WTO-regels inzake subsidies. In plaats daarvan zette het zijn illegale steun aan zijn vliegtuigfabrikant Boeing voort, ten koste van Airbus, de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie en zijn vele werknemers. In haar uitspraak heeft de beroepsinstantie:

  • Bevestigde dat het belastingprogramma van de staat Washington een centraal onderdeel blijft van de onwettige subsidiëring van Boeing;
  • constateerde dat een aantal lopende instrumenten, waaronder bepaalde aanbestedingscontracten van NASA en het Amerikaanse Ministerie van Defensie, subsidies zijn die economische schade kunnen toebrengen aan Airbus, en;
  • bevestigde dat Boeing blijft profiteren van een illegale Amerikaanse belastingvoordeel ter ondersteuning van export (de Foreign Sales Corporation en Extraterritorial Income Exclusion).

Het besluit dat het recht van de EU op vergelding bevestigt, vloeit rechtstreeks voort uit dat eerdere besluit.

In een parallelle zaak over Airbus stond de WTO de Verenigde Staten in oktober 2019 toe om tegenmaatregelen te nemen tegen Europese export ter waarde van maximaal $ 7.5 miljard. Deze toekenning was gebaseerd op een besluit van de Beroepsinstantie uit 2018 waarin was vastgesteld dat de EU en haar lidstaten niet volledig hadden voldaan aan de eerdere WTO-uitspraken met betrekking tot terugvorderbare lanceringsinvesteringen voor de A350- en A380-programma's. De VS hebben deze aanvullende tarieven op 18 oktober 2019 opgelegd. De betrokken EU-lidstaten hebben ondertussen alle nodige maatregelen genomen om volledige naleving te garanderen.

Meer informatie

Beroepsinstantie van de WTO over Amerikaanse subsidies aan Boeing

Openbare raadpleging over voorlopige lijst van producten in de zaak Boeing

Voorlopige lijst met producten

Geschiedenis van de zaak Boeing

Geschiedenis van de Airbus-zaak

 

Verder lezen

Luchtvaart strategie voor Europa

Single European Sky: voor een duurzamer en veerkrachtiger luchtverkeersbeheer

gepubliceerd

on

De Europese Commissie is voorstellen een upgrade van het regelgevingskader voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim, dat volgt op de Europese Green Deal. Het doel is om het beheer van het Europese luchtruim te moderniseren en om duurzamere en efficiëntere vliegroutes te creëren. Dit kan de uitstoot van het luchtvervoer tot 10% verminderen.

Het voorstel komt omdat de sterke daling van het luchtverkeer als gevolg van de coronaviruspandemie vraagt ​​om meer veerkracht van ons luchtverkeersbeheer, door het gemakkelijker te maken om de verkeerscapaciteit aan de vraag aan te passen.

Transportcommissaris Adina Vălean verklaarde: “Vliegtuigen zigzaggen soms tussen verschillende luchtruimblokken, waardoor de vertragingen toenemen en het brandstofverbruik toeneemt. Een efficiënt luchtverkeersbeheersysteem betekent meer directe routes en minder energieverbruik, wat leidt tot minder uitstoot en lagere kosten voor onze luchtvaartmaatschappijen. Het voorstel van vandaag om het gemeenschappelijk Europees luchtruim te herzien, zal niet alleen de luchtvaartemissies met maximaal 10% helpen verminderen door een beter beheer van vliegroutes, maar ook digitale innovatie stimuleren door de markt voor datadiensten in de sector open te stellen. Met de nieuwe voorgestelde regels helpen we onze luchtvaartsector vooruit op de dubbele groene en digitale transities. "

Het niet aanpassen van de capaciteit van de luchtverkeersleiding zou leiden tot extra kosten, vertragingen en CO2-uitstoot. Alleen al in 2019 kostten vertragingen de EU 6 miljard euro en leidden tot 11.6 miljoen ton (Mt) overtollige CO2. Ondertussen brengt het verplichten van piloten om in een druk luchtruim te vliegen in plaats van een directe vliegroute te nemen onnodige CO2-emissies met zich mee, en hetzelfde is het geval wanneer luchtvaartmaatschappijen langere routes nemen om heffingszones met hogere tarieven te vermijden.

De Europese Green Deal, maar ook nieuwe technologische ontwikkelingen zoals een ruimer gebruik van drones, hebben de digitalisering en het koolstofarm maken van het vervoer centraal gesteld in het EU-luchtvaartbeleid. Het terugdringen van emissies blijft echter een grote uitdaging voor de luchtvaart. De Single European Sky maakt daarmee de weg vrij voor een Europees luchtruim dat optimaal wordt benut en moderne technologieën omarmt. Het zorgt voor collaboratief netwerkbeheer waardoor luchtruimgebruikers milieuvriendelijke routes kunnen vliegen. En het maakt digitale diensten mogelijk waarvoor niet noodzakelijkerwijs de aanwezigheid van lokale infrastructuur vereist is.

Om veilige en kosteneffectieve luchtverkeersbeheerdiensten te waarborgen, stelt de Commissie maatregelen voor zoals:

  • Versterking van het Europese netwerk en het beheer ervan om congestie en suboptimale vliegroutes te vermijden;
  • bevordering van een Europese markt voor datadiensten die nodig zijn voor een beter luchtverkeersbeheer;
  • het stroomlijnen van de economische regulering van luchtverkeersdiensten die namens de lidstaten worden verleend om meer duurzaamheid en veerkracht te stimuleren, en;
  • het stimuleren van een betere coördinatie voor de definitie, ontwikkeling en toepassing van innovatieve oplossingen.

Volgende stappen

Het huidige voorstel zal ter bespreking worden voorgelegd aan de Raad en het Parlement, waarvan de Commissie hoopt dat het zo snel mogelijk zal worden afgerond.

Na de definitieve aanneming van het voorstel zullen vervolgens uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen moeten worden voorbereid met deskundigen om meer gedetailleerde en technische kwesties aan te pakken.

Achtergrond

Het Single European Sky-initiatief werd in 2004 gelanceerd om de versnippering van het luchtruim boven Europa te verminderen en de prestaties van het luchtverkeersbeheer te verbeteren op het gebied van veiligheid, capaciteit, kostenefficiëntie en milieu.

Een voorstel voor een herziening van het gemeenschappelijk Europees luchtruim (SES 2+) werd in 2013 door de Commissie ingediend, maar de onderhandelingen zijn sinds 2015 vastgelopen in de Raad. In 2019 heeft een groep van wijzen, bestaande uit 15 deskundigen op dit gebied, werd opgericht om de huidige situatie en toekomstige behoeften aan luchtverkeersbeheer in de EU te beoordelen, wat heeft geresulteerd in verschillende aanbevelingen. De Commissie wijzigde vervolgens haar tekst uit 2013, introduceerde nieuwe maatregelen en stelde een afzonderlijk voorstel op om de EASA-basisverordening te wijzigen. De nieuwe voorstellen gaan vergezeld van een werkdocument van de diensten, hier gepresenteerd.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Single European Sky: voor een efficiënt en duurzaam luchtverkeersbeheer

 

Verder lezen

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

#Aviation - Verklaring van commissaris Vălean over het voornemen van de Commissie om de vrijstelling van slots te verlengen 

gepubliceerd

on

Transportcommissaris Adina Vălean heeft een verklaring afgelegd na de goedkeuring door de Commissie verslag over de mogelijke uitbreiding van de Slotverordening wijziging

Commissaris Vălean zei: “Uit het rapport blijkt dat het luchtverkeersniveau laag blijft, en wat nog belangrijker is, dat het waarschijnlijk niet zal herstellen in de nabije toekomst. In deze context maakt het gebrek aan zekerheid over slots het voor luchtvaartmaatschappijen moeilijk om hun dienstregelingen te plannen, wat het plannen van luchthavens en passagiers bemoeilijkt. Om aan de behoefte aan zekerheid te voldoen en in te spelen op verkeersgegevens, ben ik van plan de slotontheffing voor het winterseizoen 2020/2021 te verlengen tot 27 maart 2021. "

De volledige verklaring is beschikbaar online..

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending