Verbind je met ons

Rusland

De goederenhandel van de EU met Rusland blijft laag

DELEN:

gepubliceerd

on

EU handel met Rusland is sterk beïnvloed door importeren en exporteren beperkingen opgelegd door de EU na de Russische invasie van Oekraïne.  

Zowel de export als de import zijn aanzienlijk gedaald tot onder het niveau van vóór de invasie. Voor seizoensinvloeden gecorrigeerde waarden laten zien dat het aandeel van Rusland in de buiten de EU De invoer daalde van 9.5% in februari 2022 naar 2.0% in september 2023, terwijl het aandeel van de uitvoer buiten de EU in dezelfde periode daalde van 3.8% naar 1.4%.  

EU-handel in goederen met Rusland, januari 2021 - september 2023, % van de handel buiten de EU

Bron dataset: ext_st_eu27_2020sitc

In maart 2022 een piek handelstekort met Rusland bedroeg € 18.6 miljard als gevolg van de hoge prijzen van energieproducten. Dit tekort werd in maart 0.1 teruggebracht tot € 2023 miljard en veranderde niet veel tot september 2023, toen het € 1 miljard bedroeg. Deze verandering werd sterk beïnvloed door de daling van de maandelijkse waarde van de invoer uit Rusland.

Het Russische aandeel in de import buiten de EU is voor het merendeel van de belangrijkste producten afgenomen

In totaal zijn aardgas, aardolie, nikkel, ijzer en staal en meststoffen goed voor ongeveer tweederde van de totale import uit Rusland naar landen buiten de EU.

Tussen het derde kwartaal van 2021 en het derde kwartaal van 2023 is het Russische aandeel in de import van aardgas buiten de EU aanzienlijk gedaald (-27 percentage punten, pp), terwijl het tegenovergestelde werd waargenomen voor de invoer uit de Verenigde Staten (+14 pp), Noorwegen (+7.6 pp) en Algerije (+5.5 pp). 

Een soortgelijk fenomeen werd waargenomen voor de invoer van aardolie buiten de EU, waarbij het aandeel van Rusland daalde (-25 procentpunten), terwijl de respectieve aandelen van de Verenigde Staten (+7 procentpunten), Noorwegen (+4 procentpunten) en Saoedi-Arabië (+2 pp) toegenomen. 

advertentie

In het geval van de import van nikkel breidden de Verenigde Staten hun aandeel uit (+5 procentpunten), terwijl het aandeel van Rusland daalde (-14 procentpunten). 

China kwam naar voren als de belangrijkste leverancier van ijzer en staal (aandeel steeg met 5 procentpunten) na een daling van de import uit Rusland (aandeel daalde met 9 procentpunten).

De handel in meststoffen laat echter een ander patroon zien. Het Russische aandeel in de import buiten de EU daalde van 27% in het derde kwartaal van 2021 naar 17% in het derde kwartaal van 2022, maar herstelde zich weer naar 27% in het derde kwartaal van 2023.

Ruslands aandeel in de EU-import voor geselecteerde producten, Q3 2021, Q3 2022, Q3 2023, % van de waarde van de import

Bron dataset: ds-059322

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

Voor geselecteerde producten zijn de volgende Harmonized System (HS)-codes gebruikt: 

  • GS 75: nikkel en werken daarvan.
  • GS 271111 + 271121: petroleumgassen en andere gasvormige koolwaterstoffen; vloeibaar gemaakte gassen, aardgas en petroleumgassen en andere gasvormige koolwaterstoffen; in gasvormige toestand, aardgas.
  • GS 2709 + 2710: aardolie en olie verkregen uit bitumineuze mineralen; ruwe olie en aardolie en olie uit bitumineuze mineralen, niet ruw; preparaten, neg, bevattende 70 of meer gewichtspercenten aardolie of olie uit bitumineuze mineralen; dit zijn de basisbestanddelen van de preparaten; afgewerkte oliën.
  • GS 31: meststoffen.

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending