Verbind je met ons

Oekraïne

Beloften omzetten in daden: de cruciale rol van de G7 bij het ondersteunen van de toekomst van Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.


Nu de ministeriële bijeenkomst van de G2024 Buitenlandse Zaken in 7 plaatsvindt in Capri, Italië, is de urgentie van concrete actie ter ondersteuning van Oekraïne nog nooit zo duidelijk geweest. Nu Russische raketten het toch al kwetsbare energiesysteem van Oekraïne blijven decimeren, waardoor meer dan 200,000 mensen in Kiev zonder elektriciteit zitten, zijn krachtigere acties, en niet alleen woorden, hard nodig van de G7-leiders om Poetins dorst naar vernietiging te beteugelen en de broodnodige herstelinspanningen van Oekraïne te ondersteunen. schrijven Svitlana Romanko, oprichter en directeur van Razom We Stand, en Anna Ackermann, beleidsanalist bij het International Institute for Sustainable Development en bestuurslid van Ecoaction Ukraine.

Drie belangrijke prioriteiten moeten bovenaan de agenda van de G7 staan: het dichten van de mazen in de sancties voor fossiele brandstoffen, het overdragen van Russische bevroren activa ten behoeve van Oekraïne, en het uitbreiden van de steun aan Oekraïne om schoner en beter weer op te bouwen.

Het dichten van de mazen in de sancties voor fossiele brandstoffen is van cruciaal belang voor het ondermijnen van Ruslands vermogen om zijn oorlogsmachine te financieren. Terwijl de EU en de G7-landen een importverbod op steenkool, ruwe olie en olieproducten hebben ingevoerd, zijn deze inspanningen slechts gedeeltelijk effectief geweest, aangezien Europa de Russische gasexport blijft faciliteren. Vorig jaar stuurde Rusland schepen met meer dan 35 miljoen kubieke meter LNG naar EU-havens, waarbij Spanje en België elk 35% van het totaal importeerden, gevolgd door Frankrijk met 23%. Het resterende volume werd verdeeld onder andere EU-landen, waaronder Duitsland en Nederland.

De totale Russische inkomsten uit de export van fossiele brandstoffen zijn sinds het begin van de invasie verbijsterend hoog gebleven en overschrijden de €600 miljard. Het is onaanvaardbaar dat EU-burgers onbewust bijdragen aan de financiering van talloze oorlogsmisdaden in Oekraïne, wat neerkomt op het equivalent van het feit dat elke EU-burger effectief ongeveer 420 euro aan het Kremlin overhandigt.

Om de Russische exportinkomsten uit fossiele brandstoffen werkelijk te onderdrukken, moeten er strengere handhavingsmaatregelen worden genomen. Instanties zoals het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) en het Britse Office of Financial Sanctions Implementation (OSFI), en hun tegenhangers in de EU, moeten doorgaan met het bestraffen van schepen die prijsplafonds overtreden en de overslag van Russisch LNG in EU-havens onmiddellijk verbieden.

Het verbieden van de voortdurende overslag in havens als Zeebrugge in België, Montoir en Duinkerken in Frankrijk, Bilbao en Mugardos in Spanje en Rotterdam in Nederland zou de Russische export naar niet-EU-landen kunnen beperken, omdat zij logistiek gezien afhankelijk zijn van deze havens om hogere verkopen mogelijk te maken. voor niet-EU-kopers.

Bovendien moet de import van olieproducten geproduceerd uit Russische ruwe olie worden verboden in landen als India, waar deze olieproducten slechts 3% van de totale import van de sanctielanden uitmaken. Een verbod zou niet inflatoir zijn, maar zou de Russische exportinkomsten met 332 miljoen euro per maand doen dalen.

advertentie

Confiscatie van Russische bevroren tegoeden biedt een andere mogelijkheid om Oekraïne te steunen. Bijna 300 miljard dollar aan Russische staatsobligaties is bevroren in de G7- en EU-landen, waarvan het merendeel in België en andere EU-lidstaten. Confiscatie van deze bezittingen is niet alleen juridisch gerechtvaardigd, maar is ook een proportionele internationale tegenmaatregel tegen de Russische agressie, die zich buiten Oekraïne zou kunnen verspreiden als deze ongecontroleerd doorgaat. De bevroren tegoeden, waaronder die van de Russische Centrale Bank, zouden kunnen dienen als een belangrijke bron van steun en compensatie voor de verliezen en wederopbouwbehoeften van Oekraïne, geschat op 453 miljard euro, gedurende twee jaar oorlog.

Het allerbelangrijkste is dat het ondersteunen van Oekraïne om beter op te bouwen essentieel is voor het herstel en de veerkracht van het land op de lange termijn. Nu ruim 50% van zijn energie-infrastructuur beschadigd of vernietigd is, staat Oekraïne voor enorme uitdagingen bij de wederopbouw. DTEK, het grootste particuliere energiebedrijf van Oekraïne, heeft gemeld dat vijf van de zes grote kolencentrales beschadigd zijn, wat heeft geleid tot een capaciteitsverlies van 80%.

Na de Russische vernietiging van de Trypilska-elektriciteitscentrale - de grootste in de regio Kiev - rapporteerde het staatsbedrijf Centrenergo een verlies van 100% aan productiefaciliteiten. Oekraïense energiewerkers blijven moedig hun leven riskeren om vitale functies draaiende te houden, waarbij ze vaak de ultieme prijs betalen voor hun toewijding aan hun land, waarbij honderden werknemers uit de energiesector omkwamen terwijl ze werkten om het systeem draaiende te houden.

De Wereldbank schat de totale kosten van economisch herstel en wederopbouw op bijna 500 miljard dollar. De behoeften aan onmiddellijke wederopbouw blijven toenemen, net als dit cijfer, waarbij Russische troepen meedogenloos de energiefaciliteiten en openbare infrastructuur van Oekraïne blijven aanvallen. Minimaal 20% van het totale voorgestelde budget voor de financiering van de wederopbouw moet worden besteed aan het ondersteunen van de transitie naar schone energie, wat tegelijkertijd klimaat- en milieumaatregelen ten goede komt.

Gedecentraliseerde productie van schone energie en energie-efficiënte en groene wederopbouwprojecten zijn al erg in trek bij Oekraïense gemeenschappen die op zoek zijn naar manieren om hun veiligheid op de korte, middellange en langere termijn te verbeteren. Om het risico op een humanitaire catastrofe te beperken, biedt een grotere financiering voor de aanleg van gedecentraliseerde energiebronnen, zoals windinstallaties en lokale zonnepanelen, betrouwbare energie zonder de noodzaak van dure import van fossiele brandstoffen, en zou van cruciaal belang kunnen blijken voor de wederopbouw van Oekraïne.

De recente recordbrekende groei van financieel voordelige hernieuwbare energiebronnen lost niet alleen de vraag naar energiezekerheid op, maar verzacht ook de klimaatuitdagingen, waardoor een haalbare oplossing wordt geboden voor de unieke behoeften van Oekraïne op het gebied van energiezekerheid.

Terwijl de G7 bijeenkomt, moet zij blijk geven van echte solidariteit met Oekraïne door middel van beslissende actie, en niet alleen maar steunbetuigingen in een slotverklaring. De tijd voor krachtige retoriek zonder bijpassende acties is nu voorbij; nu is het tijd voor echte acties die een tastbaar verschil zullen maken op de reis van Oekraïne naar vrede, stabiliteit en een toekomst die veerkrachtig is op het gebied van schone energie. De G7 moet deze gelegenheid aangrijpen en zijn beloften nakomen om Oekraïne te steunen in tijden van nood.

Svitlana Romanko, PhD, is een internationale milieuadvocaat en directeur van Razom We Stand, een onafhankelijke Oekraïense beweging die zich inzet voor de permanente nederlaag van de Russische, door fossiele brandstoffen aangedreven agressie en een schone energietoekomst voor Oekraïne en de wereld.

Anna Ackermann is een van de oprichters van het Center for Environmental Initiatives “Ecoaction”, waar ze werkte als hoofd van de klimaatafdeling en momenteel bestuurslid is. Ze is ook beleidsanalist bij het International Institute for Sustainable Development, werkzaam over een groene wederopbouw van Oekraïne.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending