Verbind je met ons

Kaschmir

Kashmir - Een geval van 'onopgeloste soevereiniteit'

DELEN:

gepubliceerd

on

2022 zal voor Kashmiri-mensen opnieuw een jaar zijn om naar de internationale gemeenschap te kijken om aandacht te schenken aan hun ellende die met de dag verergert onder de Indiase bezetting. Het was op deze dag in 1947 toen New Delhi Kasjmir binnenviel en het gebied bezette tegen de wil van het Kasjmir-volk, schrijft Saima Afzal.

India wordt beschouwd als de grootste democratie ter wereld en een fundament van een democratische staat in de ware zin van het woord wordt gelegd op de filosofie om menselijke vrijheid te bieden en te beschermen. Democratie berust echter op de principes van meerderheidsregering, maar is verbonden met individuele en minderheidsrechten. Alle democratieën in de wereld respecteren in het algemeen de wil van de meerderheid en beschermen in het algemeen vurig de grondrechten van individuen en minderheidsgroepen. Democratische staten begrijpen echter dat hun belangrijkste doel is om de fundamentele mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting en religie te beschermen; en ze zorgen ervoor dat alle burgers gelijke bescherming krijgen onder de wet en dat hun rechten worden beschermd door het rechtssysteem. Helaas voldoet India niet aan de eisen om een ​​democratische staat te worden genoemd, omdat de rechten van minderheden niet worden beschermd en voortdurend worden bedreigd.

Sinds de opdeling van het subcontinent blijft Kasjmir een twistpunt tussen de twee kernmachten van Zuid-Azië. Indisch illegaal bezet Jammu en Kasjmir (IIOJK) is niet alleen een betwist gebied, maar dit prachtige land lijdt onder een groot aantal mensenrechtenschendingen die India het een integraal onderdeel noemde. De afgelopen 75 jaar is het Indiase leger betrokken geweest bij massale mensenrechtenschendingen in IIOJK. Onder de premisse van avondklok en afsluiting hebben de grootste mensenrechtengruweldaden plaatsgevonden in bezet Kasjmir. India dwong een beperking af in IIOK en stationeerde duizenden troepen in de vallei, wat een nieuwe golf van repressie ontketende. Kasjmir is de grootste militaire zone op aarde geworden en deze Indiase troepen schenden voortdurend de mensenrechten; onschuldige Kasjmiri's en politieke leiders zijn gearresteerd zonder proces, openbare bijeenkomsten zijn verboden, duizenden veiligheidscontroles zijn gecreëerd en er is een communicatiestoring opgelegd. Als gevolg daarvan zijn Kasjmiri's verstoken van benodigdheden en zijn medische benodigdheden zeldzaam geworden.

Bovendien greep India de kleine vrijheid en autonome status van Kasjmiri's na de intrekking van artikel 370 van de Indiase grondwet en verdeelde de regio in twee afzonderlijke Uniegebieden Jammu-Kashmir en Ladakh. De artikelen 370 en 35A zijn geschreven om de demografische kenmerken van Kasjmir te behouden en tegelijkertijd de identiteit en cultuur van het Kasjmir-volk te beschermen. Om de strijd van de Kasjmiri's voor onafhankelijkheid en hun recht op zelfbeschikking te bagatelliseren, is India voortdurend betrokken bij een demografische verandering van IIOJK. India heeft een nieuwe woonplaatswet aangenomen in IIOJK, een persoon die 15 jaar in Jammu en Kasjmir heeft gewoond of daar zeven jaar heeft gestudeerd, is gekwalificeerd voor de woonplaats onder de Jammu en Kasjmir Civil Services Act. Deze voorschriften vertegenwoordigen de pogingen van de Indiase regering om de demografie van het betwiste gebied te veranderen.

Bovendien zijn massamoorden, gedwongen verdwijningen, marteling, verkrachting, aanranding, repressie en onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting de gruwelijke misdaden begaan door het Indiase leger, de centrale reservepolitie en de grensbewakingsdiensten. De mensenrechtenschendingen tegen het Kasjmir-volk brengen de menselijkheid van deze wereld in twijfel. De mensenrechtenactivisten en journalisten die proberen het ware gezicht van de Indiase bezettingstroepen te ontmaskeren, worden het zwijgen opgelegd. De wereld is getuige geweest van een aanhoudende onderdrukking van journalisten en mensenrechtenactivisten door het gebruik van draconische wetten zoals opruiing en antiterreurwetten zoals de Unlawful Activities Prevention Act (UAPA), Public Safety Act en New Media Policy 2020, enz. Dergelijke wetgeving wordt gebruikt om een ​​vicieuze cirkel van strafrechtelijke procedures voor journalisten en activisten te creëren.

Bij verschillende gelegenheden hebben internationale mensenrechtenorganisaties dergelijke wijdverbreide schendingen veroordeeld, maar India heeft zich consequent niet verontschuldigd. Op 7 maart 2022 hebben eenentwintig leden van het Europees Parlement (Europarlementariërs) aan premier Narendra Modi en andere constitutionele topautoriteiten in India hun bezorgdheid geuit over de behandeling van mensenrechtenverdedigers in India, waarin staat dat activisten "gevangen zijn gezet voor hun vreedzame werk, het doelwit van antiterreurwetten, bestempeld als terroristen, en worden geconfronteerd met toenemende beperkingen". Ze belichtten drie specifieke gevallen: de arrestatie van 16 activisten in de Elgar Parishad-zaak, de arrestatie van 13 activisten in verband met de protesten tegen de CAA en de detentie van de Kashmiri-activist Khurram Parvez. Ze benadrukten dat India moet stoppen de stemmen van dissidenten en mensenrechtenschendingen het zwijgen op te leggen.

In september 2022 zei de oprichter en voorzitter van de wereldberoemde mensenrechtenorganisatie Genocide Watch Dr. Gregory Stanton ook dat India zich voorbereidt op "genocidale slachtingen" van 200 miljoen moslims. Hij benadrukte dat de vervolging van moslims wordt weerspiegeld in de anti-moslimmaatregelen, waaronder de beëindiging van de autonomie van Kasjmir, de discriminerende Citizenship Wijzigingswet en de ontmenselijking van moslims door middel van haatzaaiende uitlatingen. Hij waarschuwde de wereldgemeenschap ook dat "de door de Indiase staat gesteunde voorbereiding voor meer bloedbaden al is begonnen" en dat Kasjmir het volgende Rwanda zou kunnen zijn.

Evenzo benadrukte Amnesty International op 2 september 2022 in haar rapport dat de bevolking van Jammu en Kasjmir met argwaan wordt bekeken door de Indiase regering, inclusief bureaucratie, politici, intellectuelen en media. Het onderdrukkende beleid van de Indiase premier Modi en de misbruiken van de Indiase veiligheidstroepen hebben de onveiligheid onder de Kasjmiri's exponentieel vergroot. Na de intrekking van de artikelen 370 en 35 A heeft de Indiase regering haar harde optreden tegen journalisten, maatschappelijke organisaties en politieke leiders opgevoerd zonder bewijs en zinvolle rechterlijke toetsing door het gebruik van wetten op het gebied van terrorismebestrijding en openbare veiligheid die internationaal zijn bekritiseerd. De intimidatie en intimidatie hebben ertoe geleid dat veel journalisten hun baan hebben verloren of hebben verlaten. Bovendien heeft de plotselinge en gedwongen sluiting van de Kashmir Press Club in 2022 door de Indiase regering de cultuur van debat en solidariteit onder de journalisten verder tot zwijgen gebracht.

Het rapport van Amnesty International benadrukte dat de Indiase regering ook stappen moet ondernemen om de vertegenwoordiging en participatie van de bevolking van Jammu & Kasjmir in besluitvormingsprocessen te vergroten. Het riep ook de internationale gemeenschap op om de Indiase regering verantwoordelijk te houden voor de ernstige mensenrechtenschendingen in Jammu & Kasjmir door op te roepen tot een onmiddellijk en onafhankelijk onderzoek naar dergelijke schendingen. In een notendop, het is een noodzaak van het moment dat India naar voren moet komen en een einde moet maken aan de schending van de mensenrechten in IIOJK en het Kasjmir-geschil moet oplossen volgens de VN-resolutie en de wensen van het Kasjmier-volk voor de vrede en stabiliteit in de regio.

De auteur is een onafhankelijke analist en heeft M.Phil in Peace and Conflict Studies en is te bereiken op: [e-mail beveiligd].

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending