Verbind je met ons

Kaschmir

Jammu en Kasjmir: verder dan de intrekking van artikel 370

DELEN:

gepubliceerd

on

Drie jaar geleden veranderde de intrekking van artikel 370 de nomenclatuur van de staat Jammu en Kasjmir. De staat werd opgesplitst in twee Union Territories, waarbij Ladakh werd aangewezen als een afzonderlijk vakbondsgebied. - schrijft Raja Muneeb. Twitter-ID: @rajamuneeb

Het doel was om Jammu en Kasjmir volledig te integreren in de Unie van India. Aan de vooravond van 5 augustus 2019 werd de hele staat volledig afgesloten met als doel het voorkomen van gewelddadige protesten en het resulterende bloedvergieten dat de staat de afgelopen drie decennia had ontsierd. Met het verstrijken van de tijd, toen de nieuwe politieke realiteit tot de mensen en politieke leiders doordrong, begon de nieuw gevormde UT weer terug te strompelen naar normaliteit.


Het centrum haastte zich om de veel beloofde verandering en ontwikkeling te bieden door een hele reeks economische pakketten voor groei en ontwikkeling aan te kondigen. Met de wereldwijde uitbraak van de COVID 19-pandemie kwamen alle activiteiten tot stilstand toen het hele land de volledige sluiting trotseerde die de algehele economie van het land aantastte. Dit zette de broodnodige ontwikkeling en economische groei in Jammu en Kasjmir op een achterstand. Aangezien het effect van de COVID 19-pandemie grotendeels is afgeweken, is het belangrijk om de algehele verandering die de UT van Jammu en Kasjmir heeft gezien sinds de intrekking van artikel 370 in perspectief te plaatsen.


Huidig ​​veiligheidsscenario in de vallei:
Een van de belangrijkste doelstellingen van de centrale regering achter het afschaffen van artikel 370 was om het separatisme uit de vallei uit te roeien en het terrorisme te beëindigen. Om dit doel te bereiken werden alle separatistische leiders gearresteerd en gevangen gezet voor het prediken en beoefenen van separatisme en de Pro-Pakistaanse ideologie. Drie jaar later is de Indiase regering erin geslaagd de separatistische politiek tot zinken te brengen. Nu de meeste leiders van de Hurriyat-conferentie terecht achter de tralies zitten, heeft de harde aanpak van de regering om separatistische elementen met ijzeren hand aan te pakken, positieve resultaten op het terrein opgeleverd.


Kasjmir is getuige geweest van een bijna einde aan de hartal-oproepen die de vallei bezochten vóór de intrekking van artikel 370. Maar het grootste voordeel is het volledige einde van de steenslagincidenten die een normaal kenmerk van het dagelijks leven waren vóór 5 augustus 2019. Na 2019, Valley is nog nooit getuige geweest van georganiseerde anti-India straatprotesten en incidenten met stenen bekogelen die de schijn van normaliteit terugbrachten in het leven van de gewone man.

De terreurincidenten na 5 augustus 2019 zijn ook afgenomen. Jammu en Kasjmir zagen sinds het laatste decennium de heropleving van terreuractiviteiten. Na de moord op de bevelhebber van de Hizbul Mujahideen, Burhan Wani, was er een sterke toename van de rekrutering onder de terreurrangen en vervolgens namen ook de terreurgerelateerde incidenten toe. Het belangrijkste incident was de Pulwama-aanval waarbij een zelfmoordterrorist 44 CRPF-jawans toesloeg en doodde.


Van 16 april 2017 tot 4 augustus 2019 waren er 843 terroristische incidenten gemeld in Jammu en Kasjmir. Het aantal veiligheidstroepen en burgers dat in deze periode omkwam, was respectievelijk 78 en 86. Van 5 augustus 2019 tot 22 november 2021 is het aantal terroristische incidenten gedaald tot 496, waarbij 45 beveiligingspersoneel en 79 burgers om het leven zijn gekomen, blijkt uit de gegevens. In het jaar 2021 bedroeg het aantal geëlimineerde terroristen 189. Dit jaar tot mei zijn er tot nu toe 62 terroristische incidenten gemeld. Het aantal terroristen dat in de eerste zes maanden is gedood, staat op 100, terwijl veiligheidstroepen 24 slachtoffers hebben gemaakt.

advertentie


Een ander belangrijk aandachtspunt is de sterke afname van de grensoverschrijdende infiltratie. Van 143 grensoverschrijdende netto-infiltraties in 2018 is het aantal sterk gedaald tot 28 tot het jaar 2021. Dit is te danken aan het feit dat het anti-infiltratienetwerk extreem robuust is gehouden en de diplomatieke inspanningen van de Indiase overheid die Pakistan op de grijze lijst van de FATF hebben gehouden dat de strijd tegen het terrorisme streng kon worden gecontroleerd. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de grafiek van geweld en terrorisme in het voordeel van de Indiase overheid zakt, terwijl de grafiek is gestegen in de richting van de algemene ontwikkeling en stabiliteit in Jammu en Kasjmir.


De economische impact
Een van de grootste uitdagingen voor de Indiase regering was het herstructureren van het noodlijdende economische model van Jammu en Kasjmir, dat sterk afhankelijk was van overheidssubsidies, subsidies en leningen. Met een bijna niet-bestaande particuliere sector is het genereren van werkgelegenheid voor jongeren de grootste uitdaging. Jammu en Kasjmir zijn getuige van een stijgende werkloosheid die bijna 25% bedraagt, wat ruim boven het nationale gemiddelde van 7.6% ligt.


De drie opeenvolgende lockdowns na 5 augustus 2019 hadden grote gevolgen voor de economie van J&K. De economie van J&K, die voornamelijk gebaseerd was op de tuinbouw en handel, kreeg een verwoestende klap toen nevenbedrijven instortten en het banenverlies enorm steeg. Om de economische terugval in te dammen, kondigde de centrale regering een pakket van 1350 roepies aan om de worstelende economie nieuw leven in te blazen, maar het herstel verliep nogal traag.


Dit jaar is de toeristenindustrie weer volop aan de gang met tot nu toe meer dan één crore-toerist die Jammu en Kasjmir heeft bezocht. Dit heeft de neven- en handelsgerelateerde bedrijven en banen weer in de herstelmodus gebracht. Maar om volledig herstel te bereiken en de stijgende werkloosheid terug te dringen, hebben Jammu en Kasjmir meer nodig dan alleen een bloeiende toeristenindustrie.

De FDI's die door de regering van Jammu en Kasjmir zijn ontvangen, bedragen een enorme INR 56000 Crores, maar de meeste van deze projecten zijn gebaseerd op planning en uitvoering op lange termijn. Zo ontstaat er een lacune om het onmiddellijke probleem van het bieden van werkgelegenheid aan te pakken. Om dit probleem aan te pakken, heeft het bedrijfsleven meer aanmoediging nodig van de Indiase overheid om te investeren en lokaal talent aan te nemen. Er is een dringende behoefte aan het stimuleren van industriële en ondernemersprojecten door Indiase overheid. Transparante systemen die alleen gebaseerd zijn op verdienste voor werkzoekenden binnen de overheidsinstellingen moeten prioriteit krijgen.


Hoewel er op het algemene ontwikkelingsfront een opwaartse trend is geweest na de intrekking van artikel 370. De ontwikkeling van wegen en andere infrastructuur neemt toe. Tegen het einde van dit jaar zijn vier rijkswegprojecten voltooid. Energieprojecten worden versterkt en de opwekkingscapaciteit wordt vergroot. In de komende vijf jaar worden 21 waterkrachtprojecten ontwikkeld met een totale capaciteit van 5186 MW. In de medische sector komen in de loop der jaren twee nieuwe AIIMS, zeven nieuwe medische hogescholen, twee staatskankerinstituten en vijftien nieuwe verpleegcolleges bij. Deze initiatieven zullen Jammu en Kasjmir uiteindelijk naar een economisch stabiel en ontwikkeld grondgebied van de Unie leiden.


De politieke situatie
De centrale regering heeft een reeks maatregelen genomen om de basisdemocratie in Jammu en Kasjmir te brengen door een meerlagige democratische structuur op te zetten om effectief bestuur te bewerkstelligen. Verkiezingen voor Panchayats werden gehouden, gevolgd door BDC- en vervolgens DDC-verkiezingen. De stap was om te zorgen voor een robuuster bestuurssysteem voor een betere en transparantere levering. Het werd gevolgd door de afbakening die tot doel had de gelijkheid voor gelijke vertegenwoordiging tussen de twee regio's Jammu en Kasjmir te brengen. Het electorale voorbehoud dat aan SC/ST-stammen is toegekend, doorbreekt het glazen plafond als nooit tevoren dat ze enige echte politieke vertegenwoordiging en middelen voor empowerment voor hun gemeenschappen hadden.

Hoewel de meeste politieke partijen in de vallei hebben gehuild door te beschuldigen dat de afbakeningsoefening de regerende partij BJP electoraal overwegend in de Jammu-regio bevoordeelt, is het een feit dat deze oefening rechtvaardige vertegenwoordiging heeft gegeven aan alle verschillende gemeenschappen die in de staat wonen.


Met de verkiezingen voor de wetgevende vergadering nog steeds in behandeling, worden de dagelijkse problemen van de gewone man niet goed aangepakt. De grieven nemen toe en het politieke vacuüm op de grond vergroot de ellende van de mensen. Aangezien er een kloof is tussen de gekozen vertegenwoordigers en de administratie, is de gewone man de eindlijder. Tenzij de administratieve functionarissen zich niet meer openstellen voor het publiek en hun gekozen vertegenwoordigers, zal de kloof tussen de regering en de massa's steeds groter worden, resulterend in algemeen wantrouwen en een trage levering van goed bestuur.


Uitdagingen in de toekomst

De grootste uitdaging voor de regering is de heropleving van het terrorisme. De radicalisering neemt toe en de jeugd van tegenwoordig voelt zich steeds meer aangetrokken tot religieuze indoctrinatie en radicalisme vanwege meerdere factoren, variërend van stagnerende economische aspecten tot toenemend drugsgebruik en de geopolitieke veranderingen die zich voordoen. Hybride terrorisme is de nieuwe dreiging die sterk in opkomst is. Hoewel de veiligheidstroepen de georganiseerde structuren van terreurgroepen grotendeels hebben kunnen ontmantelen, is de hybride structuur in opkomst. De handel in verdovende middelen en drugsmisbruik voeden de hybride structuur en de veiligheidsdiensten moeten hard optreden tegen de Narco Terror-module. Vanaf vandaag is het vervolgingspercentage in de NDPS-wet minuscuul en tenzij sterke afschrikking van staat en rechterlijke macht in de vorm van str

ict-straffen worden niet doorgevoerd, de hybride structuur blijft werken.
De toekomst van Jammu en Kasjmir hangt grotendeels af van het stabiele veiligheidsscenario en van politieke robuustheid die uiteindelijk de economische groei en ontwikkeling zullen voeden. Hoewel de regering het juiste beleid heeft geïnitieerd en in de goede richting werkt, is transparantie, aansprakelijkheid, toegankelijkheid en nultolerantie ten opzichte van terrorisme en separatisme de sleutel om Jammu en Kasjmir het nieuwe tijdperk in te katapulteren om het momentum op de lange termijn te behouden. van ontwikkeling en stabiele vrede.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending