Verbind je met ons

Energie

Fossiele brandstoffen genereren nu minder dan een kwart van de elektriciteit in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Nieuwe gegevens van energiedenktank Ember onthult dat de EU in april 2024 getuige was van een historische afname van de productie van fossielen. Voor het eerst werd minder dan een kwart van de elektriciteit in de EU (23%) geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Dit overtrof het vorige laagterecord van 27% in mei 2023.

Vorig jaar genereerden fossiele brandstoffen voor het eerst minder dan een derde van de elektriciteit in de EU (33%), terwijl zonne- en windenergie een record van 27% bereikten, aldus Ember's rapport. Europese elektriciteitsevaluatie.

De transitie van fossiele brandstoffen naar zonne- en windenergie is in 2024 steeds sneller gegaan. De opwekking uit fossiele brandstoffen is in april 2024 met 24% (-14.8 TWh) gedaald vergeleken met april 2023. Zowel steenkool als gas daalden scherp. De steenkoolproductie droeg slechts 8.6% bij aan de elektriciteitsmix en daalde met 30% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar (-7.8 TWh). Ondertussen leverde de gasopwekking slechts 12.1% van de mix, wat neerkomt op een daling van 22% op jaarbasis (-6.8 TWh).

Van de EU-landen zag Duitsland de grootste daling in de productie van fossielen vergeleken met april vorig jaar, met een daling van 26% (-4.8 TWh), wat neerkomt op 32% van de totale daling in de EU. Italië kende de op een na grootste daling (-24%, -2.2 TWh) en droeg nog eens 15% bij aan de regionale daling.

Wind- en zonne-energie genereerden voor het eerst een recordderde van de elektriciteit in de EU

In april 2024 genereerden wind- en zonne-energie voor het eerst meer dan een derde (34%) van de elektriciteit in de EU, waarmee een nieuwe mijlpaal in de energietransitie van de EU werd bereikt. Dit aandeel verslaat het vorige record uit mei 2023 (31%). In totaal produceerden hernieuwbare energiebronnen in april ruim de helft (54%) van de elektriciteit in de EU.

Zelfs nu de vraag naar elektriciteit zich herstelt, daalt de opwekking van fossiele brandstoffen

advertentie

Ondanks een herstel van de vraag naar elektriciteit was de EU getuige van een opmerkelijke verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen. Terwijl de opwekking van fossiele brandstoffen in de eerste vier maanden van 18 met 2024% op jaarbasis daalde, steeg de opwekking van wind- en zonne-energie met 14% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Omdat hernieuwbare energiebronnen fossiele brandstoffen uit de mix verdringen, zijn de emissies van de energiesector in de EU tussen januari en april 18 met 2024% gedaald op jaarbasis.

“Het eens ondenkbare gebeurt voor onze ogen”, zegt Sarah Brown, programmadirecteur Europa van Ember. “Fossiele brandstoffen verdwijnen uit de Europese energiesector. Zonne- en windenergie zijn de belangrijkste spelers geworden, wat bewijst dat ze klaar zijn om hun rol als ruggengraat van het moderne, schone elektriciteitssysteem op zich te nemen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending