Verbind je met ons

Oekraïne

Bewapening van de zeeën: de trucs die Rusland heeft overgenomen van de Iraanse schaduwvloot

DELEN:

gepubliceerd

on

Door Mykola Kolisnyk, vice-minister van Energie van Oekraïne en Svitlana Romanko, oprichter en directeur van Razom We Stand

De recente raketaanvallen van Iran op Israël dienen als een grimmige herinnering aan de toenemende durf van petro-dictaturen in het negeren van internationale normen en het ondermijnen van de wereldvrede. Iran is aangemoedigd door de eindeloze willekeurige aanvallen van Rusland, met door Iran gemaakte drones en hun raketten, op het hele grondgebied van Oekraïne, variërend van ziekenhuizen en kleuterscholen naar elektriciteitscentrale, waarbij de gevaarlijke gevolgen van ongecontroleerde agressie door oliestaten worden benadrukt.

Ondanks dat ze te maken krijgen met vaak beperkte westerse sancties, opereren deze regimes straffeloos, aangewakkerd door hun eigen sancties aanhoudende inkomsten uit de olie-export. Het Kremlin heeft meer dan verdiend 670 miljard EUR sinds de grootschalige invasie van Oekraïne begon. Vooral Rusland heeft zich laten inspireren door het Iraanse draaiboek en observeert hoe Teheran erin slaagde de westerse embargo's op de export van ruwe olie te omzeilen door het opzetten van een schaduwvloot van tankers. Deze vloot opereert buiten de standaardregelgeving en monitoringsystemen, waardoor Iran olie tegen gereduceerde prijzen kan blijven verkopen met de hulp van medeplichtige staten als China. Rusland leert ook veel van zijn trucjes van de operaties van de sancties ontwijkende schaduwvloten van Venezuela, Noord-Korea en Oman.

Hoewel Rusland niet met dezelfde embargo’s wordt geconfronteerd als Iran, is het wel onderworpen aan het olieprijsplafond van de G7 en de Europese Unie dat in 2022 is ingevoerd om te voorkomen dat de Russische olie-export legaal voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht. agressie tegen Oekraïne. Als reactie hierop heeft Rusland het concept van de schaduwvloot naar nieuwe hoogten gebracht, door een ongekend netwerk van honderden olietankers te creëren die zich inzetten om het prijsplafond te omzeilen en de oorlogskas van het Kremlin te versterken. 

De De omvang van de Russische schaduwvloot is onthutsend, met schattingen variërend van 300 naar 1,400 tankers die de olie-export verzorgen sinds 2022, die zijn geregistreerd onder vlaggen van verschillende landen. De ambiguïteit van deze markt brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor de maritieme veiligheid en het milieu, zoals blijkt uit de talrijke close calls en kleine incidenten van de afgelopen twee jaar, waaronder incidenten in Azië en Europa, met één grote storing in de Deense wateren in maart 2024. De verouderende infrastructuur van veel schaduwtankers, ongeveer 80% ouder dan 15 jaar, vergroot de kans op storingen, botsingen en morsen, waardoor kustgemeenschappen en ecosystemen verder in gevaar worden gebracht. De escalerende situatie is enorm risico's voor gezagsgetrouwe schepen, het milieu en de ongelukkige landen waar deze ongelukken plaatsvinden. 

Deskundigen hebben de aandacht gevestigd op problemen met belangrijke regionale partners van Rusland bij hun manipulaties van de overdrachten van schip tot schip, zoals is gebleken uit de Yosu, Zuid-Korea. Er zijn nog meer problematische overdrachten ontdekt Oman, Jemen; Ceuta, Spanje en anderen. De ‘Other Unknown’-volumes, die begin 115,000 ongeveer 2024 vaten per dag bedroegen, bevonden zich op tankers met geen duidelijke bestemming. Veel van dit soort ladingen reizen vanuit de westelijke havens van Rusland naar het Suezkanaal, en sommige komen in Turkije aan. Anderen worden overgebracht, waarvan er nu veel zijn vindt plaats in de buurt van Griekenland.

Elizabeth Braw van de Atlantic Council typeert treffend het Russische gebruik van de schaduwvloot als een berekende keuze om corruptie te exporteren en internationale regels te ondermijnen. Deze strategie past in een breder patroon van Russische agressie, waaronder militaire provocaties tegen NAVO-troepen en inmenging in de maritieme handel in de Zwarte Zee. De straffeloosheid waarvan Rusland bij deze inspanningen geniet, schept een gevaarlijk precedent voor andere schurkenstaten zoals Iran, die soortgelijke tactieken nastreven om macht te projecteren en regio’s van strategisch belang te destabiliseren, waardoor de marine en bondgenoten zoals Houthis zich kunnen bezighouden met piraterij en bedreigingen kunnen vormen voor de mondiale scheepvaart. in de Perzische Golf en het Suezkanaal.

advertentie

Waarom zouden Rusland en Iran zich tenslotte niet aangemoedigd voelen om terrorisme, corruptie en verwoesting te exporteren? Als NAVO-leden als Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië, die een enorme toename van de Russische schaduwvloot nabij hun kusten zien, ondanks alle risico's niets doen om deze vloot tegen te houden, waarom zouden dan minder machtige kuststaten tussenbeide komen? We moeten regeringen onder druk zetten om beslissende maatregelen te nemen om deze dreiging het hoofd te bieden, inclusief verhoogde economische en diplomatieke druk vlaggenstaten

Het is huiveringwekkend om daarover verhalen te lezen Denemarken, Noorwegen en Zweden vrezen Russische vergelding en doen dus niets. Ondanks drie jaar van grootschalige oorlog in Oekraïne en de aanwezigheid van de Russische schaduwtankervloot sinds eind 2022, zijn de Britse en Scandinavische regeringen stil en inactief gebleven wat betreft daadwerkelijke tegenmaatregelen tegen de vloot. Maatschappelijke organisaties hebben onlangs ingegrepen, petities de Britse regering en het organiseren van protesten op open zee in Zweden. Pas na deze acties begonnen de Zweedse autoriteiten zich te tonen publieke zorg, zij het zonder concrete beloftes te doen. Ze stelden mogelijke acties voor in het volgende sanctiepakket en stelden discussies binnen EU-organen voor. Deze verklaringen ontberen echter bindende toezeggingen, wat de eerste keer is dat de EU deze maas in de sancties zal aanpakken sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

Wat kan er gedaan worden? Het aanpakken van de dreiging die uitgaat van de schaduwvloot vereist een veelzijdige aanpak. In de eerste plaats is het vergroten van het bewustzijn over de aanzienlijke risico's die aan deze geheime operaties zijn verbonden van cruciaal belang, omdat ze verder reiken dan het conflict in Oekraïne en ook de aantasting van het milieu en de schade aan kustgemeenschappen over de hele wereld omvatten. Naast bewustmaking moeten ook praktische maatregelen worden geïmplementeerd. 

Samenwerking tussen westerse landen om inlichtingen over tankerbewegingen en eigendomsstructuren te delen is essentieel. Bovendien moeten de G7- en EU-landen de druk op vlaggenstaten opvoeren, hen dwingen de verantwoordelijkheid te nemen voor schepen die hun vlag voeren en diplomatieke en economische sancties opleggen aan degenen die zich niet aan de regels houden. De opbouw van schaduwtankers moet worden voorkomen door de verkoop van tankers, vooral door EU/G7-entiteiten, te beperken tot exploitanten die zich niet houden aan de sancties of de prijsplafondbeleid en naar Russisch of niet openbaar gemaakt kopers.

Het afdwingen van sancties die niet alleen tegen de ruwe olie zelf gericht zijn, maar tegen het hele netwerk van de schaduwvloot, is van cruciaal belang. Deze bredere aanpak zou gepaard gaan met het escaleren van de sancties van individuele schepen tot het hele netwerk, terwijl de mechanismen voor de handhaving van prijsplafonds zouden worden versterkt. Bovendien moeten sancties gericht zijn op alle entiteiten die het transport van ruwe olie via schaduwvloten faciliteren, met extra aandacht voor moeder tankers zich te verbergen door het gebruik van flagrante en vaak illegale vlag-wisselen

Ondanks politieke uitdagingen moeten de westerse bondgenoten erkennen dat de potentiële kosten van Ruslands militaire voordeel in Oekraïne, gefinancierd door oliedollars, ruimschoots opwegen tegen de risico's van incidentele kleine mondiale olieprijsschommelingen. Als schone energie wordt goedkoper en dominanter, worden dergelijke olieprijsschommelingen minder dramatisch. Maatregelen zoals het invoeren van een volledig embargo op de Russische energie-export en het geleidelijk invoeren van secundaire sancties tegen landen die zich niet aan de regels houden, zijn noodzakelijke stappen op weg naar het stopzetten van de Russische olie-export wereldwijd. Alleen met dergelijke maatregelen kan de geldstroom naar de Russische oorlogskas worden ingeperkt en kan de hoop op vrede in Oekraïne werkelijkheid worden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending