Verbind je met ons

Culture

Songfestival: 'United by Music' maar dan alles over de politiek

DELEN:

gepubliceerd

on

Elk jaar vertellen de organisatoren van het Eurovisie Songfestival ons dat ze de politiek buiten de competitie willen houden - en elk jaar falen ze daarin. Hun ontkenning dat zij een diepgaand politiek evenement organiseren is zowel nutteloos als belachelijk, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Beweren dat de politiek buiten het Eurovisie Songfestival moet worden gehouden – en dat dat mogelijk is – is bijna net zo dwaas als zeggen dat politiek buiten de sport moet worden gehouden. Eigenlijk is het niet zo politiek als de Olympische Spelen, tenminste niet als televisie-evenement. Als je de kans krijgt om te wisselen tussen de verslaggeving van de competities in Parijs deze zomer in verschillende landen, zul je moeilijk kunnen geloven dat ze op hetzelfde evenement plaatsvinden.

Dat is het nationalistische karakter van sportverslaggeving; met Eurovisie kunnen we tenminste allemaal naar hetzelfde programma kijken. En met 'Eurovisie' bedoel ik natuurlijk het Songfestival, dat synoniem is geworden met het merk van de European Broadcasting Union. Officieel faciliteert Eurovisie de samenwerking tussen publieke omroepen: het laat ons kijken naar het nieuwjaarsdagconcert in Wenen, een voorproefje van de culturele zachte kracht van Oostenrijk.

Maar het is op het Songfestival dat culturele zachte macht ongeveer net zo subtiel is als een klap op de neus - of een oorverdovende knal in de oren, met als extraatje een aanval op de oogbollen. Dat is absoluut prima, het is tenslotte maar één keer per jaar, maar vertel me niet dat het allemaal om de middelmatige melodieën gaat.

Om te beginnen, als de kwaliteit van de melodieën, de zang en de enscenering het enige waren dat telt, zouden de 'big five' van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië niet gegarandeerd zijn van een plaats in elke finale. Maar hun omroepen betalen het grootste deel van de rekening, dus zij betalen altijd.

Toch lijkt het niet helemaal op de Europese Raad (uiteraard vóór de Brexit), omdat het de kiezers zijn die de winnaar bepalen. Hoewel het Eurovisie Songfestival een kiesstelsel heeft dat veel complexer is dan louter stemming met gekwalificeerde meerderheid. Deskundige juryleden beslissen over de helft van de toegekende punten, mensen van wie de landen niet meedoen kunnen stemmen - en als jouw land in de finale staat, kun je er niet op stemmen.

Het gevolg is dat de stemming een vleugje muzikale waardering combineert met een enorme hoeveelheid nationale vooroordelen - hoe het ene land het andere beschouwt. Er was eens een tijd dat het allemaal nogal voorspelbaar was; landen stemden op de buren die ze leuk vonden (of bezochten) en niet op de buurlanden waartegen ze bevooroordeeld waren.

advertentie

Op die manier werd het Eurovisie Songfestival, net als sportieve rivaliteit, een tamelijk onschuldig alternatief voor de manier waarop deze zaken vroeger werden geregeld. Maar tegenwoordig is het niet altijd een alternatief voor oorlogvoering, maar eerder een uitbreiding van gewelddadige conflicten.

De manier waarop de publieke stemming twee jaar geleden de muzikale overwinning voor Oekraïne verzekerde, gaf duidelijk een politieke boodschap weer. En niet onbelangrijk, zowel voor politici in heel Europa als maatstaf voor waar de sympathie van de mensen lag, als voor Oekraïne zelf, waar deelname aan het Eurovisie Songfestival al symbolisch was voor wat zijn politici lange tijd 'Euro-Atlantische integratie' hadden genoemd.

Het is duidelijk dat dit jaar de lotgevallen van de toetreding van Israël politiek gezien het meest significant zijn. Het wordt algemeen beschouwd als een van de betere inzendingen, maar de hoeveelheid steun die het ontvangt zal ongetwijfeld worden gezien als een indicator van de publieke houding ten opzichte van de oorlog in Gaza en de Hamas-aanvallen die daaraan voorafgingen.

Ik laat het daar voorlopig bij. Net als miljoenen mensen in heel Europa en daarbuiten wil ik me concentreren op het kijken naar het spektakel – zowel muzikaal als politiek – dat Eurovisie is.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending