Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan neemt een decreet aan over maatregelen om de economie te liberaliseren

DELEN:

gepubliceerd

on

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev ondertekende op 10 mei het decreet over maatregelen om de economie te liberaliseren, gericht op het waarborgen van de vrijheid van ondernemerschap door het ontwikkelen van concurrentie, het verminderen van staatsbelangen in de economie en het verlagen van de bedrijfskosten.

In de eerste plaats wordt overwogen een Nationaal Privatiseringsbureau op te richten bij het Kazachse Agentschap voor de Bescherming en Bevordering van de Concurrentie. Dit bureau zal verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van normen voor staatseigendommen die in aanmerking komen voor privatisering en voor het opstellen van een lijst van die activa.

Ten tweede worden er stappen ondernomen om de autonomie, kwaliteit en onafhankelijkheid van het Samruk Kazyna Sovereign Wealth Fund en zijn dochterondernemingen te vergroten, en om de aanbestedingsprocedures die zij uitvoeren te verbeteren.

In de derde plaats wordt een aantal specifieke maatregelen overwogen om de concurrentie op de productmarkten te bevorderen.

Ten vierde worden maatregelen voorgesteld om het regelgevingsbeleid te verbeteren en de procedures voor het openen en runnen van een bedrijf te liberaliseren. Het is dus de bedoeling om de toegang van consumenten tot commerciële diensten die worden aangeboden door quasi-overheidsorganisaties, procedures voor het verkrijgen van technische voorwaarden en het aansluiten op nutsnetwerken te vereenvoudigen en te automatiseren (digitaliseren).

Het krijgt de opdracht om de mogelijkheid te bieden om projecten te gebruiken die voldoen aan geavanceerde internationale normen voor de bouw van faciliteiten zonder de verplichte ontwikkeling van ontwerp- en schattingsdocumentatie in overeenstemming met de Kazachstaanse normen.

Ten vijfde omvat het decreet een reeks maatregelen die gericht zijn op het versterken van de bescherming van de rechten en legitieme belangen van het bedrijfsleven, onder meer door de decriminalisering van strafbare feiten in de economische activiteit, de coördinatie met openbare aanklagers van verbods- en beperkende maatregelen die door overheidsinstanties zijn geïnitieerd, enz.

De implementatie van het decreet zal het aandeel van de staatssector in de economie bespoedigen en aanzienlijk verkleinen, terwijl er ook meer ruimte ontstaat voor particuliere ondernemingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending